Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. 3. Економіка Придніпровського економічного району: особливості розвитку і розміщення продуктивних сил

  1. Місце і роль Придніпровського економічного райо­ну в економіці країни

  2. Характеристика природно-ресурсного, виробни­чого і трудового потенціалу

  3. Галузева і територіальна структура господарства 3.4 Проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району

  1. 3.1. Місце і роль Придніпровського економічного району в економіці країни

  2. Придніпровський економічний район займає частину централь­ної та південно-східної території України. До його складу входять Дніпропетровська, Запорізька і Кіровоградська області. Район має вигідне економіко-географічне положення відносно високорозви-нутих районів України (Донбас, Причорноморський, Центральний), її головних транспортних магістралей, портів Чорного та Азовсь­кого морів. По його території проходить нижня течія судноплавно­го Дніпра, південна частина Запорізької області прилягає до Азов­ського моря.

  3. Загальна територія Придніпровського економічного району становить 83,7 тис. км2, де проживає 6,8 млн чол. Район характе­ризується високою густотою населення (майже на рівні України) — 81 чоловік на км2, питомою вагою міського — 77,9 % (проти 68 % по Україні). Найбільш висока густота населення в Дніпропетров­ській області — 115 чол. на км . Для неї характерний і найвищий рівень урбанізації— 83,6 %.

  4. Рівень господарського освоєння території району досить ви­сокий. Так, частка його в загальній земельній площі, чисельності населення і трудових ресурсах України становить за даними 2000 р. відповідно 13,9, 17,9 і 13,9 %, тоді як випуск товарів і по­слуг становить 18,6%, а в господарському комплексі району ство­рюється 16,5 % валової доданої вартості країни.

  5. У Придніпровському економічному районі зосереджені різно­манітні, багаті, а також унікальні родовища мінерально-сировин­них ресурсів, потенціал запасів яких найбільш вагомий в Україні. Особливо виділяються металічні, тверді, гірничорудні та корисні

  6. 678

  7. копалини для будівництва. Господарський комплекс Придніп­ров'я забезпечений власними енергоресурсами та паливними ре­сурсами Донбасу, з яким він має тісні виробничі зв'язки. Район має високий потенціал ґрунтових і агрокліматичних ресурсів. Переважна більшість ґрунтів належить до категорії найбільш ви­сокого і високого класу бонітету. В Придніпров'ї відмічається висока сума активних температур, що сприяє вирощуванню різ­номанітних теплолюбних сільськогосподарських культур.

  8. У Придніпровському економічному районі зосереджений знач­ний науково-технічний потенціал держави. Наукові школи Прид­ніпров'я працюють над новими науковими проблемами, розроб­ляють і впроваджують проекти, що, зокрема, стосуються форму­вання і реалізації космічної програми України, створення енерго­зберігаючих технологій у гірничій справі, металургійній, хімічній промисловості, будівництві і сільському господарстві.

  9. Придніпров'я — це район високого рівня індустріального роз­витку. Тут зосереджено 17,9% основних фондів промисловості, виробляється 24 % промислової продукції України. Територіаль­на концентрація промислового виробництва в районі майже в 2 рази вища, ніж у середньому по Україні, особливо металургії, зо­крема, чорної і кольорової, а також електроенергетики, машино­будування і металообробки

  10. У Придніпров'ї відмічається надзвичайно високе техногенне навантаження на територію — 199,6 тис. м3/рік на 1 км2, у той же час його критичний рівень спостерігається в Криворізькому ра­йоні, який перевищує цей показник у 8,5 раза та в Дніпропетров­ському районі — у 8 разів.

  11. Основні галузі промислової спеціалізації Придніпровського економічного району — металургійна, електроенергетика, маши­нобудування і металообробка. Район є одним з провідних вироб­ників продукції чорної металургії в Україні і спеціалізується на виробництві сталевих труб (у 2000 р. 76,0 % виробництва в Україні), прокату готового (52), чавуну (46,3), сталі (46,2), коксу (37,7), а також марганцевої руди товарної (100), залізної руди (88,4), вугілля (12,6), цементу (25,7), автомобілів (36,7), тракторів (15,4), каустичної соди (37,9), шин (22,1), шпалер (18,4), верхньо­го трикотажу (10,1 %).

  12. У розвитку сільського господарства Придніпров'я провідними є: виробництво зернових, олійних, овочевих і плодоягідних куль­тур, продукції молочно-м'ясного скотарства, птахівництва, сви­нарства, тонкорунного вівчарства, які обумовлюють його спеціа­лізацію в загальнодержавному поділі праці.

  13. 679

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]