Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Розвиток і розміщення цього комплексу потребує ґрунто­вної підготовки виробництва з урахуванням складності інтег­раційних процесів. Тому для кожного регіону необхідно роз­робляти програми розвитку АПК, які відображають балансові пропорції, економічні інтереси галузей і секторів в інтегрова­ному виробництві.

  2. Рибопродуктовий АПК. Риба і рибопродукти є важливим елементом балансування харчового раціону в білках і жирах. Розведення і вилов риби стосується внутрішніх водоймищ (річки, озера, ставки) і морського промислу. Підприємства рибного гос­подарства спроможні задовольнити попит внутрішнього ринку на рибну продукцію та експортувати її за кордон. У період рефор­мування економіки і становлення державності Україна втратила частину риболовецького флоту. Основною базою рибоконсервної промисловості є Керч. Поряд з великими господарствами в Україні багато більш дрібних з вилову риби біля узбережжя Чорного та Азовського морів. Основними ланками АПК є суднобудівельні та ремонтні підприємства, флоти і флотилії, переробна, зокрема кон­сервна промисловість. На внутрішніх водоймищах розведенням і виловом риби займаються колективні господарства, товариства, кооперативи.

  3. 7.4. Господарський механізм апк у регіональній економіці

  4. У результаті діяльності АПК регіони отримують доходи трьох типів: земельну і добувну ренту на природні ресурси; прибуток на капітал, інвестиції та інновації; доходи місцевого населення (працівників АПК) на працю. Основними елементами господарського механізму регулювання доходів є ціноутворен­ня. Ринкова модель ціноутворення є найбільш демократичною з огляду на об'єктивність попиту і відносну незалежність пропо­зиції кінцевої продукції на ринок. Вільний ринок продукції і ре­сурсів, конкуренція, доступність ринку і його стабільність — все це ознаки нового господарського механізму. Система цін є елементом зворотного зв'язку споживачів продукції з її вироб­никами. Ринковий попит є регулятором виробництва, але коефі­цієнт еластичності цього попиту на продовольчі товари є досить низьким (0,2—0,25), тому проблема економічного стимулюван­ня розвитку АПК є складною. Система цін АПК є багаторівне-

  5. 496

  6. вою і не може відображати собівартість виробів для окремих га­лузей АПК, отже потребує узгодження на міжгалузевому рівні через контракти, форвардну і опціонну торгівлю на біржах і тор­гових домах.

  7. Промисловий і торговий капітал через систему ринкових цін добуває додаткову вартість, створену в землеробстві на свою користь. Тому на місці промислової і сільськогосподарської ді­яльності створюється система агропромислового виробництва, в якому всі його стадії органічно пов'язані між собою і орієнто­вані на кінцеві досягнення системи1. Кінцева мета системи аг­ропромислового виробництва досягається виключно під час ре­алізації продукції, а тому агропромислове виробництво завжди орієнтовано на ринок.

  8. Ринок — це не тільки невід'ємний елемент системи, а й завер­шальна ланка аграрного бізнесу, в якому виробництво і ринок нероздільні. Конкуренція проявляється як боротьба за ринки збуту (покупця). Система агробізнесу залучає науковців для до­слідження місткості ринку, реклами тощо. Все це схоже на оріє­нтованість системи на кінцевого споживача, але швидко можна переконатися, що справа в іншому: зацікавленості капіталіста в реалізації додаткової вартості і отриманні прибутку. Саме для отримання доходів рентного походження капітал йде в сільське господарство.

  9. Система АПК поєднує основні стадії відтворення в ланцюгу від сільського господарства до ринку, в якому кожна стадія є продовженням попередньої, але вхідною для наступної. Питан­ня про досягнення мети інвестицій — отримання ренти — може бути вирішено за наявності матеріальних можливостей усіх на­ступних ланок зберігання і переробки після досягнення ринку. Кожна стадія циклу виробництва є контролюючою відносно по­передньої. Вона регулює обсяги, структуру, якість і час поста­вок продукції. Споживач об'єктивно виступає в ролі регулятора виробництва в попередніх ланках циклу. Його платоспромож­ний попит може стимулювати виробництво або пригнічувати. Пріоритет мети обумовлює соціально-економічну визначеність системи АПК. Якщо метою є прибуток, то вся система спрямо­вана на бізнес і завоювання ринку. Коли йдеться про кінцеві су­спільні потреби, то ключовими є питання забезпечення АПК ре-

  10. 1 Тихонов В. А. Агропромышленный комплекс: сущность, общая концепция развития // Производственно-экономические связи в системе агропромышленного комплекса. — М.: Колос, 1983. —С. 19—63.

  11. 497

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]