Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Галузі народного господарства поділяють на укрупнені (ком­плексні) галузі. Зокрема, за класифікацією Держкомстату Украї­ни, до промисловості входять 17 укрупнених (комплексних) галу­зей: електроенергетика; паливна; атомна промисловість; чорна металургія; кольорова металургія; хімічна і нафтохімічна; маши­нобудування й металообробка; лісова, деревообробна й целюлоз­но-паперова; будівельних матеріалів; скляна й фарфоро-фаян-сова; легка; харчова; мікробіологічна; борошномельно-круп'яна й комбікормова; медична; поліграфічна; інші галузі (рис. 3.2).

  2. Кожна з укрупнених (комплексних) галузей складається з простих галузей. Наприклад, машинобудування й металообробка включає близько 60 галузей, хімічна й нафтохімічна — 15, буді­вельних матеріалів — 15 і т.д. Галузі можуть поділятися на під-галузі. Так, у складі вугільної промисловості розрізняють кам'я­новугільну та буро-вугільну. Найдрібнішою одиницею галузевої структури господарства виступає вид виробництва.

  3. В американській статистиці прийнято поділяти всі галузі і сфери господарства на ті, що виробляють продукцію (сільське гос­подарство, добувна і обробна промисловість, будівництво) і ті, що виробляють послуги (решта).

  4. В Україні на загальнодержавному рівні введена «Класифікація видів економічної діяльності» ДК 009-96 (КВЕД) відповідно до класифікації видів економічної діяльності, прийнятої статистич­ною комісією Європейського Союзу (NACE).

  5. За цією класифікацією, економічна діяльність — це процес поєднання дій, які дають змогу одержувати відповідний набір продукції чи послуг. Вид економічної діяльності встановлюється таким чином, щоб об'єднати ресурси (устаткування та обладнання, наявні технології, робоча сила, сировина та матеріали) для ство­рення виробництва певної продукції та надання послуг. Види еко­номічної діяльності за своїм складом дуже неоднорідні. Серед них є прості види, які представлені одним видом виробництва (рибне господарство), і в той же час є дуже складні види, що об'єднують десятки й сотні виробництв (оборонна промисловість).

  6. Класифікація видів економічної діяльності поділяє галузі і ви­робництва на секції та підсекції, які позначають прописними ла­тинськими літерами, а також розділи, групи, класи та підкласи, які виділяють цифровими кодами. Наприклад, вид економічної діяльності, що має код ООА 15.11.0, розшифровується так:

  7. О — секція «Обробна промисловість»;

  8. ОА — підсекція «Харчова промисловість та переробка сільсь­когосподарських продуктів»;

  9. 234

  10. 15 — розділ «Харчова промисловість»;

  11. 15.1 — група «М'ясна промисловість»;

  12. 15.11 — клас «Виробництво м'яса та субпродуктів»;

  13. 15.11.0 — підклас «Виробництво м'яса та субпродуктів».

  14. При цьому підклас має коди від 0 до 9: 0 — засвідчує відсут­ність поділу класу на підкласи; значення 9 завжди означає інші (не­розшифровані) угруповання, що читається як «та інші».

  15. Таблиця 3.1

  16. Види економічної діяльності та їх коди

    1. Код секції

    1. Види економічної діяльності

    1. Добувні галузі

    1. А

    1. Сільське господарство, мисливство, лісове господарство

    1. В

    1. Рибне господарство

    1. С

    1. Добувна промисловість

    1. Переробні галузі

    1. D

    1. Обробна промисловість

    1. Е

    1. Виробництво електроенергії, газу та води

    1. Сфера послуг

    1. F

    1. Будівництво

    1. G

    1. Оптова і роздрібна торгівля, торгівля транспортними засобами, послуги з ремонту

    1. Н

    1. Готелі і ресторани

    1. І

    1. Транспорт

    1. J

    1. Фінансова діяльність

    1. К

    1. Операції з нерухомості, здавання під найм та послуги юридич­ним особам

    1. L

    1. Державне управління

    1. М

    1. Освіта

    1. N

    1. Охорона здоров'я та соціальна допомога

    1. О

    1. Колективні, громадські та особисті послуги

    1. Р

    1. Послуги домашньої прислуги

    1. Q

    1. Екстериторіальна діяльність

  17. 235

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]