Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Через українські порти Ізмаїл і Рені здійснюється взаємодія з коридором № 7 — водним по Дунаю. З метою забезпечення міні­мальної відстані перевезень з Європи у Закавказзя, Центральну Азію, з Польщі, Скандинавських та Прибалтійських країн у пор­ти Чорного моря, країни Близького Сходу між Україною і Поль­щею узгоджено створення коридору Балтійське море (Гданськ) — Чорне море (Одеса). Проходження коридору Європа — Азія має маршрут Знам 'янка Дніпропетровськ Донецьк Красна Мо­гила — Волгоград — Астрахань — Макат — Бейнеу до Туркме-ністану, Ірану. Значний ефект очікується від організації поромно­го сполучення Україна — Грузія з використанням існуючого по­ромного комплексу в Іллічівську і нового в Поті, яке спільно з діючою переправою Азербайджан (Баку) — Туркменістан (Турк-менбаші) утворює коридор ТРАСЕКА (Європа — Кавказ — Азія) — найкоротший шлях у країни Закавказзя та Середньої Азії.

  2. 9. Будівельний комплекс: сучасний стан і перспективи розвитку

  1. Роль будівельного комплексу в народному госпо­дарстві

  2. Промисловість будівельних матеріалів, її струк­тура та особливості розміщення

  3. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення промисловості будівельних матеріалів

  4. Капітальне будівництво

  5. Проблеми та перспективи розвитку капітально­го будівництва

  1. 9.1. Роль будівельного комплексу в народному господарстві

  2. Капітальне будівництво є одним з найважливіших засобів по­ліпшення житлових та культурно-побутових умов життя насе­лення й розвитку галузей матеріального виробництва. Будівницт­во — галузь матеріального виробництва, що забезпечує розши­рене відтворення основних виробничих і невиробничих фондів для всього народного господарства. За обсягом продукції, що ви­робляється, й кількістю зайнятих галузь становить приблизно де­сяту частину економіки.

  3. 534

  4. Капітальне будівництво визначає спрямування капітальних витрат, які повинні сприяти впровадженню досягнень науково-технічного прогресу, випереджальному розвитку наукомістких галузей промисловості, удосконаленню відтворювальної й техно­логічної структури капітальних вкладень, а також розміщенню продуктивних сил. Разом з тим капітальне будівництво забезпе­чує створення основних фондів, в якому бере участь сукупність галузей матеріального виробництва. Капітальне будівництво як сфера матеріального виробництва містить проектно-дослідницькі організації, галузі машинобудування, що виробляють основне технологічне устаткування для відтворення фондів й будівельну техніку, промисловість будівельних матеріалів, промисловість бу­дівельних конструкцій і деталей, органи матеріально-технічного забезпечення, будівельну індустрію.

  5. Сукупність галузей зі створення основних фондів формують інвестиційний комплекс.

  6. У відтворенні основних фондів беруть участь майже всі галузі народного господарства, одні з яких безпосередньо створюють основні фонди, інші — непрямо, шляхом обробки їхньої продук­ції. До складу ж інвестиційного комплексу включаються тільки ті галузі матеріального виробництва, які безпосередньо постачають будівництву свою продукцію, здійснюють будівельно-монтажні та проектно-дослідницькі роботи.

  7. Будівництво як галузь народного господарства може бути представлено двома підгалузями матеріального виробництва: си­стемою проектно-дослідницьких організацій та будівельною ін­дустрією, яка є виробничою основою будівництва і включає су­купність постійно діючих підрядних будівельно-монтажних й спеціалізованих організацій. Останні містять у своєму складі ви­робничі підприємства, підсобні, допоміжні та обслуговуючі гос­подарства, що здійснюють будівельно-монтажні й спеціальні ро­боти зі зведення об'єктів.

  8. Визначення будівельного комплексу виходить з таких позицій:

  • цільового призначення;

  • характеру виробничо-технологічних зв'язків його підгалузей;

  • особливостей регіонального розвитку й територіальної орга­нізації окремих підгалузей.

  1. Будівельний комплекс об'єднує п'ять сфер матеріального ви­робництва:

  • проектно-дослідницькі організації;

  • промисловість будівельних конструкцій і деталей та промис­ловість будівельних матеріалів;

  1. 535

  • будівельну індустрію;

  • промисловість будівельного та дорожнього машинобудування;

  • матеріально-технічне забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]