Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. (кваліфікаційний потенціал); працездатність або фізичну здат­ність до праці (психофізіологічний потенціал); інтелектуальні, піз­навальні здібності (освітній потенціал); здібність до співробітницт­ва, колективної організації і взаємодії (комунікативний потенціал).

  2. Виробничий і науково-технічний потенціал знаходить своє відбиття у сукупній спроможності галузей народного господарст­ва та регіонів виробляти промислову і сільськогосподарську про­дукцію, здійснювати інвестиційну та інноваційну діяльність і нада­вати послуги населенню та виробництву. Цим він відрізняється від інших понять — «національного багатства», «виробничих сил», «матеріально-технічної бази», які відображають, як правило, до­сягнутий рівень розвитку суспільства. На відміну від них, еконо­мічний потенціал характеризує можливості як реалізовані, так і потенційні. У своєму складі він завжди має трудові ресурси, ви­робничі фонди (основні та оборотні), природні багатства, здат­ність цих елементів до взаємодії з метою виробництва окремих видів продукції або благ для суспільства, країни, регіону. Тут ор­ганічно зливаються трудові зусилля, знання і уміння людини і використання різноманітних машин, обладнання, будівлі і спору­ди, що їм сприяють. У результаті створюється нова продукція як сплав живої і минулої праці. Щоб її виготовити, недостатньо праці людей, які знають секрети виробництва і озброєні відповід­ними трудовими навичками і досвідом. Необхідні ще засоби ви­робництва — машини, обладнання, сировина, матеріали, паливо, енергія, транспорт, допоміжні пристрої і тощо. Ці суттєві елемен­ти виробничого процесу, що використовуються на підприємствах або фірмах, і називаються, як відомо, виробничим фондом.

  3. Елементи виробничих фондів по-різному беруть участь у про­цесі виготовлення продукції. Залежно від цього вони поділяються на дві великі групи — на основні то оборотні фонди.

  4. До основних виробничих фондів зараховують будівлі, споруди та силові машини, робочі машини, механізми, верстати, апарати, транспортні засоби ті інші засоби праці. Основні фонди — най­важливіша частка народного багатства нашої країни, її матеріаль­на основа. Головну і провідну частку основних виробничих фон­дів складають машини і обладнання, або знаряддя праці, які виз­начають виробничі можливості підприємств.

  5. Оборотні фонди — це, головним чином, предмети праці — сировина, матеріали, паливо, мастила та інші ресурси. Якщо основ­ні фонди беруть участь у виробничому процесі протягом бага­тьох років, то оборотні фонди вступають тільки один виробничий цикл.

  6. 208

  7. Основні фонди зберігають натуральну форму і переносять свою вартість на продукт, що виготовляється частинами. Оборот­ні фонди у процесі виробництва або змінюють свою натуральну форму, перетворюючись в готовий продукт (основні матеріали — метал, тканини, шкіра і тощо), або втрачають її повністю (паливо, мастильні речовини і тощо), при цьому їх вартість повністю пе­реноситься на новостворену продукцію. Машина, яка коштує, скажімо, 5 тис. грн і працює 10 років, щорічно переносить на но­ву продукцію тільки десяту частку своєї вартості, тобто 500 гри­вень. А вартість шкіри, яка використана на виготовлення взуття, повністю ввійде у вартість останнього.

  8. Серед основних фондів найбільш активну роль відіграють си­лові і робочі машини, а також обладнання. Від них насамперед залежить, скільки і якої якості буде вироблено продукції. Тому при великому значенні будівель і споруд, необхідно підвищувати питому вагу машин і обладнання в загальній структурі основних фондів. Саме тут закладений значний резерв підвищення ефекти­вності виробництва і рівня використання всього виробничого по­тенціалу. Оцінка інших складових виробничого і науково-техніч­ного потенціалу дає змогу визначити можливості більш ефектив­ного його використання, а також вирішення завдань, що стоять пе­ред країною.

  9. 3.2. Характеристика виробничого

  10. Потенціалу України.

  11. Етапи його формування і розвитку

  12. Виробничий потенціал України — основа економічної могут­ності і незалежності держави. Він визначає можливості виробни­цтва щодо вирішення комплексних завдань соціально-економіч­ного розвитку країни, виводу її економіки із кризи.

  13. Виробничий потенціал України майже повністю сформувався у складі народногосподарського комплексу колишнього СРСР. На основі великих запасів залізної руди, вугілля і багатих чорно­земом земельних угідь, сприятливих кліматичних умов і зручного географічного розташування в Україні переважний розвиток отри­мали промисловість, особливо важка, і сільське господарство.

  14. Тільки в промисловості зараз працює понад 9100 підприємств, що знаходяться на самостійному балансі. Тому на прикладі про­мисловості як головної найбільш вагомої частки виробничого по-

  15. 209

  1. тенціалу України простежуються основні етапи його формування і розвитку, а також характеристики основних складових.

  2. Промисловість України — основна і провідна галузь суспіль­ного виробництва, що забезпечує потреби народного господарст­ва країни у паливі, енергії, сировині, матеріалах, забезпечує по­стійне технічне переозброєння всіх сфер і галузей економіки, а також задовольняє різноманітні потреби населення. У промисло­вості створюється майже половина національного доходу країни, що зумовлює її вирішальний вплив на процес розширеного від­творення. На основі промисловості за відносно короткий період у минулому (10—15 років) була проведена індустріалізація; пізні­ше нарощувався виробничий потенціал галузей як самої промис­ловості, так і народного господарства в цілому. її інтенсивний розвиток став необхідною умовою підвищення рівня розвитку всіх продуктивних сил України.

  3. Промисловість України характеризується складною, розвине­ною галузевою структурою. Вона представлена потужним палив­но-енергетичним і металургійним комплексом, сучасним багато­галузевим машинобудуванням, хімічною і нафтохімічною про­мисловістю, виробництвом будівельних матеріалів, легкою, хар­човою галузями тощо.

  4. Зародження промислового виробництва в Україні припадає на XVIII ст. У цей період створювались мануфактурні підприємства з виробництва сукна, полотна, скла, зброї та ін.

  5. У XVIII—XIX ст. розвивалися металургія, металообробка, миловаріння, шкіряна, фарфоро-фаянсова, харчова (у тому числі цукрова) галузі промисловості. Розвиток економіки у першій по­ловині XIX ст. в Україні, як і в усій Російській імперії, характери­зувався розпадом феодально-кріпосних і посиленням товарно-грошових відносин. Посилювався суспільний розподіл праці. Промисловість набула рис великого виробництва. За 1869— 1897 pp. кількість фабрик і заводів в Україні збільшилась у 2 рази, обсяг продукції збільшився більш як у 6 разів. У другій половині XIX ст. почалось інтенсивне освоєння багатих родовищ корисних копалин півдня України — вугілля, залізної руди, мар­ганцю, кам'яної солі. У результаті цього Україна вже на початку XX ст. стала основною вугільно-металургійною базою Російської імперії. Тут сформувались великі індустріальні райони — Донецький вугільно-металургійний, Криворізький залізорудний, Нікопольський марганцевий басейни.

  6. Перебудова промисловості на воєнний стан в Україні в роки Першої світової війни відбилася насамперед на скороченні кіль-

  7. 210

  8. кості підприємств легкої, харчової та інших галузей. До початку 1917 р. в Україні налічується 893 тис. промислових робітників — 73 % з них було зайнято у важкій індустрії. До кінця 1920 р. була завершена націоналізація промисловості. Було націоналізовано 11 тис. підприємств, що становило 82,2 % всієї їх кількості. Загаль­ний обсяг промислової продукції в 1920 р. становив приблизно 10% рівня 1913 р.

  9. Процес відновлення і розвитку народного господарства в Україні почав здійснюватися після розроблення відомого плану ГОЕЛРО, схваленого Всеросійським з'їздом Рад 20 грудня 1920 р. Згідно з цим планом в Україні намітили побудувати 4 районні елек­тростанції і Дніпровську ГЕС. Наприкінці 1925 р. у республіці діяло 11 підприємств чорної металургії, з яких 8 мали повний ме­талургійний цикл. Отримали розвиток інші галузі індустрії — машинобудування, легка, харчова, поліграфічна промисловість. У відновний період були закладені міцні основи для індустріалі­зації економіки країни. У перші роки індустріалізації (1927— 1929 pp.) в країні вступили до ладу близько 400 промислових під­приємств.

  10. У подальшому, у роки довоєнних п'ятирічок, високими тем­пами в Україні проводилось оновлення основних фондів. У ре­зультаті вже у 1940 р. виробництво валового продукту промисло­вості перевищувало рівень 1913 р. у 7,3 раза. При цьому обсяги продукції машинобудування збільшилися у 50 разів, виробництво електроенергії — в 23 рази, продукції паливного і металургійного комплексу в 3—4 рази.

  11. За роки Великої Вітчизняної війни (1941—1945 pp.) проми­словості України було заподіяно великих збитків. Було зруй­новано більш як 16 тис. промислових підприємств, включаючи великі заводи, шахти і рудники Донбасу і Придніпров'я. Одра­зу ж після визволення окупованих територій були розпочаті відновлювальні роботи. Усього за роки війни на відновлюваль-ні роботи було витрачено 18,3 млрд крб (у цінах 1940 р.). У ре­зультаті до кінця війни на всій території України було введено до ладу майже 30 % довоєнних виробничих потужностей, від­новлено і побудовано 3 тис. великих промислових підпри­ємств. Загальний обсяг валового продукту промисловості Украї­ни у 1955 р. перевищив рівень 1950 р. на 91,4%. Здійсню­валось прискорене нарощування індустріального потенціалу західних областей України. Тут почалося освоєння нового Львівсько-Волинського вугільного басейну, розвивалися всі області цього регіону.

  12. 211

  1. До 1990 р. було досягнуто високого розвитку всіх галузей на­родного господарства України і його економічного потенціалу. Він містив великі можливості для подальшого економічного зро­стання України.

  2. Проте в подальшому (1991—2000 рр.) в економіці України, її виробничому і науково-технічному потенціалі відбулося зниження досягнутих до цього часу темпів економічного зрос­тання країни.

  3. Стан сучасних складових елементів промислового потенціалу — трудових ресурсів, виробничих фондів і природних багатств ха­рактеризується такими тенденціями.

  4. Чисельність у промисловості в 2000 р. становила близько 4,0 млн чол. проти 8 млн у 1990 р. За цей період відбувалися не­бажані зміни в структурі зайнятого населення у зв'язку зі зміною форм власності, зростанням безробіття або неповною зайнятістю. Зайнятість у промисловості за цей період скоротилася переважно за рахунок таких галузей, як машинобудування, хімічна промис­ловість, легка промисловість, промисловість будівельних матері­алів та ін. Під впливом нових форм власності зміни в структурі зайнятості відбуваються за такою схемою: зменшується чисель­ність робітників і службовців на державних підприємствах і збіль­шується на спільних та приватних підприємствах, проте не в однакових пропорціях.

  5. Перехід до ринкової економіки посилює процеси реального вивільнення працівників з одних підприємств і зумовлює зрос­тання потреби в кваліфікованих кадрах в інших розвинених галу­зях і виробництвах. В умовах значн змінах у структурі виробницт­ва (можливій ліквідації, перепрофілюванні збиткових і малорен­табельних підприємств) виникають серйозні труднощі з праце­влаштуванням населення.

  6. Відносно висока питома вага спеціалістів з вищою і серед­ньою освітою, що зайняті у промисловості, свідчить про достатнє інтелектуальне забезпечення промислового потенціалу. Разом з тим в останні роки виникла тенденція зниження кількості спеціа­лістів, що виконують науково-дослідні, проектно-конструктор­ські і технологічні роботи. Це свідчить про розвиток процесу «відпливу інтелекту» зі сфери промислового виробництва в тор­гівлю та інші невиробничі сфери.

  7. У всіх галузях промисловості виробничі основні фонди у своїй більшості є фізично зношеними і морально застарілими. Це один зі стримуючих чинників збільшення обсягів виробництва і підвищення якості продукції.

  8. 212

  9. Введення ж у дію нових виробничих основних фондів у про­мисловості в останні роки різко сповільнилося через відсутність коштів на їх оновлення. Багато підприємств в умовах перехідної економіки почали працювати не на повну потужність або взагалі припинили процес виробництва. У результаті погіршилися показ­ники використання матеріально-технічних, енергетичних та ін­ших ресурсів. Знизились обсяги виробництва, темпи науково-технічного прогресу, зацікавленість у використанні його як най­важливішого чинника економічного зростання.

  10. Все це і багато інших чинників (повільні темпи структурної перебудови економіки, завоювання вітчизняного ринку закор­донними товарами тощо) призвело до того, що використання віт­чизняного економічного потенціалу знизилось майже наполови­ну, а економіка опинилася в глибокій кризі.

  11. В умовах економічної незалежності України зросла роль і зна­чення третьої ресурсної складової виробничого потенціалу — природних ресурсів. Країна володіє, як відомо, потужною міне­рально-сировинною базою, щорічно у минулому добувала більш як 1 млрд т мінеральних продуктів.

  12. Разом з тим у період незалежності України гостро виявилась обмеженість сировинної бази нафти і природного газу, руд бага­тьох металів, зменшення наявності найбільш якісних марок ву­гілля, які залягають у несприятливих гірничо-геологічних умо­вах, а також багатих залізних, марганцевих руд і низки інших видів корисних копалин.

  13. За останні роки Україна перетворилась із країни-постачаль-ника значною мірою в країну, яка ввозить паливо. Власного видобутку природного газу в Україні не вистачає для повного задоволення потреб економіки та населення. Для великих спо­живачів природний газ надходить з інших країн, в основному

  14. з Росії.

  15. Погіршення технічного стану основних фондів і обмежені можливості власної сировинної бази зумовили зниження ефекти­вності виробництва; ці причини можна було передбачити в про­цесі реформування економіки і становлення економічного суве­ренітету. Орієнтація на власні сили і допомогу інших країн, в основному західних, негативно відбилася на випуску продукції багатьма галузями промисловості, оскільки вони залежали від обміну між країнами СНД.

  16. Стан промислового, так само як і будь-якого іншого, потенціалу став у ці роки критичним. У цілому в народному господарстві кожне друге підприємство зменшило обсяги продукції більш як

  17. 213

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]