Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать

1. Сучасні теорії і концепції розміщення продуктивних сил і регіональної економіки

  1. Сутність і складові елементи продуктивних сил

  2. Вітчизняні теорії розміщення продуктивних сил і регіональної економіки

  1. Зарубіжні теорії розміщення продуктивних сил і регіональної економіки

  2. Розвиток і розміщення продуктивних сил в умо­вах глобалізації та регіоналізації світового економіч­ного простору

1.1. Сутність і складові елементи продуктивних сил

Продуктивні сили — це система особистих (людина, людсь­кий капітал) і речових (відтворювальний і природний капітал) елементів, у процесі поєднання яких здійснюється виробництво. Продуктивні сили розкривають і характеризують взаємодію між суспільством і природою на різних етапах розвитку людства і ви­ражають потенціал функціонуючої економіки.

У структурі продуктивних сил вирізняють суспільні продук­тивні сили, які виникли в результаті історичних процесів інтег­рації і поділу праці; природні продуктивні сили, що виражають природні багатства засобами життя і праці; всезагальні продук­тивні сили, в яких відображається рівень панування над силами природи за допомогою науково-технічного процесу.

Структурними елементами продуктивних сил є: люди з їх здат­ністю до праці; людський капітал з духовними і соціально-еко­номічними потенціями; трудова кваліфікація; відтворювальний капітал, який включає основний (активний і пасивний) і оборот­ний капітал; організація праці, яку виражають кооперація праці, внутрішньовиробничий поділ праці і суспільний поділ праці; фі­нанси; природне середовище; земля, у тому числі оброблювана;

23

ліси; корисні копалини; наука; інформація; технологія; підприєм­ництво; управління (менеджмент); національна інфраструктура.

До суспільних продуктивних сил належать люди, людський капітал, трудова кваліфікація, відтворювальний капітал, органі­зація праці, фінанси. Основною продуктивною силою є люди, які мають духовні і фізичні здібності до праці. Належність людини до продуктивних сил визначає функція людини економічної, де вона виступає як людина-працівник. Але рівень розвитку продук­тивних сил людини визначають не взагалі, а рівнем людського капіталу, який обумовлюється людським розвитком, під яким розуміють не тільки доходи людей, а й їх здоров'я, освіту, збере­ження навколишнього середовища, забезпечення свободи дій і слова. Рівень розвитку людського потенціалу вимірюється індек­сом, який включає оцінку тривалості життя, освітнього рівня до­рослого населення і його доходів. Трудова кваліфікація — ступінь професійної підготовки працівника, наявність у нього знань, уміння й навичок, необхідних для виконання ним певного виду роботи.

Складовою продуктивних сил є відтворювальний капітал. Класики політичної економії вважали, що капітал — це сукуп­ність засобів виробництва і грошей. Так, А. Сміт розглядав ка­пітал як запас, що використовується для господарських потреб і приносить прибуток; Д. Рікардо — як частину багатства країни, що потрібна у виробництві й необхідна для приведення в дію праці.

Переважна частина сучасних західних економістів (П. Самуель-сон, К. Р. Макконнелл, С. Л. Брю та ін.) визначає сутність понят­тя «капітал» так само, як А. Сміт і Д. Рікардо. Різниця між класи­ками політекономії і сучасними західними економістами полягає, по-перше, у тому, що останні значно розширили діапазон запасів, видів нагромадженої праці. Сюди включають шляхи, мости, ком­п'ютери, споруди тощо. По-друге, отримання доходу пов'язу­ється не лише з названими речовими чинниками виробництва, а й з людським фактором виробництва. Якщо перші отримали при цьо­му назву «фізичного капіталу», то другі — «людського». До скла­ду останнього належать надбані знання, звички, енергія людей то­що, які визначають якість населення.

Категорію «капітал» у радянській економічній літературі розг­лядали як категорію, притаманну виключно капіталістичному способу виробництва. Для протиставлення цій категорії у радян­ській економічній літературі обґрунтовувалася категорія «фон­ди». Вважалося, що категорія «фонди» властива лише такій еко­номічній системі, де існує загальнодержавна власність на засоби

24

виробництва. Якщо зняти ідеологічну оболонку, то між категорія­ми «капітал» і «фонди» не існує різниці.

У ринковій економічній системі вступають в дію такі важливі елементи конкурентного середовища, як приватна власність, вільне підприємництво, ринкова конкуренція, попит і пропозиція, рин­кове ціноутворення, товарна форма первинних чинників вироб­ництва та інші, що надають засобам виробництва такої суспільної форми, як капітал. Ця категорія в умовах реформування економі­ки приходить на зміну категорії «фонди». Що стосується засобів праці, то вони набувають форми «основного капіталу» і відтворю­ються в цій соціально-економічній формі.

Категорія «капітал» функціонує як система конкретних форм капіталу, де основний капітал посідає особливе місце, оскільки він являє собою основний виробничий потенціал суспільства. В основі поділу капіталу на основний і оборотний лежить різний характер обороту окремих його частин і різні способи перенесен­ня їх вартості на вироблений товар.

Ті елементи продуктивного капіталу, які повною мірою беруть участь у виробничому процесі, але переносять свою вартість на виготовлені товари частинами, в міру зносу, називаються основ­ним капіталом. Матеріальними носіями основного капіталу є за­соби праці — виробничі будівлі, споруди, машини, устаткування, прилади тощо.

У складі основного капіталу розрізняють активні і пасивні елементи, що має дуже важливе значення для ефективності його функціонування. Активні елементи — машини, верстати — без­посередньо діють на предмети праці, визначають рівень продук­тивності останньої. Пасивні елементи основного капіталу створю­ють лише загальні умови для нормального функціонування вироб­ництва. Це — виробничі будівлі, споруди, передавальні пристрої. Капітал тим ефективніший, чим вища в його структурі частка ак­тивних елементів.

Оборотний капітал становить другу частину продуктивного капіталу, вартість якого в процесі виробництва повністю перено­ситься на товари й відразу ж повертається на підприємство після реалізації товарів, тобто із завершенням кожного кругообороту. До оборотного капіталу належать витрати на придбання сирови­ни, матеріалів, палива, заробітну плату. Вони повністю спожива­ються у виробництві, втрачаючи свою натуральну форму.

Основний капітал зумовлює рівень капіталоозброєності та продуктивності праці, загальну ефективність виробництва, а та­кож конкурентоспроможність підприємства. Тому постійне онов-

25

лення основного капіталу, насамперед його активних елементів, є першочерговим завданням підприємців, які не бажають програти в конкурентній боротьбі.

З усієї сукупності речових елементів продуктивних сил виріз­няють засоби праці, особливо знаряддя праці. Засоби праці — сукупність засобів, за допомогою яких люди впливають на пред­мети праці. До засобів праці, і насамперед до знарядь виробницт­ва, належать машини, верстати, інструменти, за допомогою яких людина здійснює вплив на природу. Засобами праці є також ви­робничі будівлі, земля, засоби сполучення і зв'язку, шляхи тощо.

Знаряддя праці — найголовніший елемент засобів праці — включають машини, верстати, прилади, двигуни, інструмент то­що, які людина використовує в процесі виробництва для перет­ворення предметів праці на засоби виробництва або особистого споживання.

Кооперація праці — форма об'єднання людей для спільної праці. Вона являє собою форму організації праці, що базується на єдності, узгодженості спільних дій працівників, окремих колек­тивів або національних господарств у процесі відтворення мате­ріальних і духовних благ. За складністю організації праці виріз­няють просту і складну кооперацію. Проста кооперація праці — форма організації конкретної праці, коли робітники виконують однорідні функції (ручне прополювання, вантаження тощо) або якщо потрібна одночасність дій для того, щоб результат був до­сягнутий за певний проміжок часу. Складна кооперація виникає внаслідок поділу праці, коли різні види конкурентної праці поєд­нуються в єдиний виробничий процес; вона повніше визначає сутність кооперації.

Внутрішньовиробничий поділ праці — поділ праці всереди­ні виробництва, тобто поділ родів виробництва на види і підвиди (наприклад, промисловість на окремі галузі) і поділ праці всере­дині підприємства. Цей термін вживається для позначення спеціа­лізації виробництва у межах країни і між країнами.

Суспільний поділ праці — історична форма організації су­спільної праці, за якої окремі групи виробництв закріплюються на тривалий період за певними видами виробничої діяльності. Один із чинників підвищення продуктивності суспільної праці і є формою прояву розвитку продуктивних сил і водночас умовою цього розвитку.

Фінанси — сукупність економічних відносин, які виникають у процесі формування та використання централізованих і децент­ралізованих грошових фондів. За їх допомогою відбувається функ-

26

цюнування і розвиток продуктивних сил на основі з'єднання жи­вої праці, засобів і предметів праці в єдиний виробничий меха­нізм, завдяки якому реалізуються економічні стимули та інтереси людини. Саме завдяки фінансовій системі економіка функціонує як єдиний господарський механізм.

Природні продуктивні сили включають природне середови­ще, землю, і насамперед родючість ґрунту, ліси, корисні копалини.

Природне середовище — природна складова середовища про­живання і виробничої діяльності людства — частина навколиш­нього середовища. Включає всю сукупність оточуючих людину об'єктів живої і неживої природи, як такі, які не підлягають впливу людської діяльності, так і такі, в яких різною мірою торк­нулися антропогенні перетворення, однак частково або повністю зберегли здатність до саморозвитку (наприклад, лісові вирубки тощо). Деякі елементи штучного (техногенного) середовища — докорінно перетвореної людиною природи — з часом також мо­жуть стати частиною продуктивних сил, якщо їх подальший роз­виток здійснюватиметься без втручання людини (наприклад, за­кинуті канали і парки, гірничо-промислові розробки тощо).

Земля в економіці — засіб виробництва, необхідна матеріаль­на передумова процесу праці та один з його найважливіших ре­чових чинників. Земля — основний засіб виробництва в ряді га­лузей економіки, і в першу чергу в сільському і лісовому гос­подарствах. Основною властивістю, що створює споживчу вар­тість землі як засобу виробництва, насамперед сільського госпо­дарства, є її родючість.

Ліси як продуктивна сила являють собою ресурси деревини, використовувані у виробництві. До корисних природних власти­востей лісу, які сприяють розвитку продуктивних сил, належать водоохоронні, захисні, кліматорегулюючі, санітарно-гігієнічні, рек­реаційні тощо.

Родючість ґрунту — здатність ґрунту задовольнять потреби рослин в елементах живлення, воді, забезпечити їх кореневу сис­тему достатньою кількістю повітря, тепла і сприятливим фізико-хімічним середовищем для нормальної діяльності. Родючість ви­значає загальну продуктивність біоценозів і урожайність сільсь­когосподарських культур.

Корисні копалини — природні мінеральні утворення земної кори, які можуть бути ефективно використані у сфері матеріаль­ного виробництва. Вирізняють тверді (вугілля, руди, неметалеві корисні копалини), рідинні (нафта, підземні води) і газоподібні (гази природні горючі) корисні копалини. За складом і особливо-

27

стями використання розрізняють також горючі, металеві і неме­талеві (нерудні) корисні копалини. Нагромадження корисних ко­палин утворюють родовища, а за великих площ поширення — райони, провінції і басейни.

До всезагальних продуктивних сил належать наука, інфор­мація, технологія виробництва, управління (менеджмент), під­приємництво і національна інфраструктура.

Наука — сфера людської діяльності, функцією якої є вироб­лення й використання теоретично систематизованих знань про дійсність. Поняття «наука» включає в себе як діяльність зі здобу­вання нового знання, так і результат цієї діяльності — суму набу­тих на даний момент наукових знань.

Інформація — відомості про навколишній світ, одержувані в результаті взаємодії з ним. Забезпечення суспільства і виробницт­ва необхідною інформацією, її структура, створення, перетворен­ня, передача і використання в різних сферах людської діяльності відіграє всезростаючу роль у розвитку продуктивних сил. Відбу­вається становлення інформаційного суспільства, яке в основно­му ґрунтується на мікроелектронній технології і телекомунікацій­них засобах. Зростаюча кількість людей втягується в інформа­ційно орієнтовані типи робіт. Процес «інформатизації» не зали­шає недоторканною жодну сферу соціально-економічного життя.

Технологія — сукупність прийомів і способів одержання, об­робки або переробки сировини, матеріалів, напівфабрикатів чи виробів у різних галузях господарства. Вона тісно пов'язана з НТП, науковою організацією праці, і її розвиток зумовлюється ширшим застосуванням малоопераційних, маловідходних і безвід­ходних технологічних процесів, досконалих методик, систем ма­таналізу і прогнозування, засобів електронної техніки.

Підприємництво — це діяльність, метою якої є одержання прибутку. Воно здійснюється в певному середовищі, яке визначає його позиції. Його структурними елементами є адекватна еконо­мічна ситуація, правове, соціально-культурне, технологічне, геог­рафічне, інституційно-технічне середовище.

Важливою складовою продуктивних сил є управління (мене­джмент), якому в умовах еволюційної економіки належить знач­на роль. Відомо, що однією з причин економічної кризи в Україні, яка за експертними оцінками зарубіжних спеціалістів мала одні з кращих показників для самостійного розвитку, було невміле ке­рівництво економікою.

Класична політекономія виокремлює три джерела ВВП — праця, капітал і земля. Але всі ці чинники не в змозі зараз вичерп-

28

но пояснити й описати зростання ВВП, насамперед в індустріаль­но розвинутих країнах. Залишається досить значна його частка, іноді більше половини всього ВВП, що створюється на основі якогось іншого, четвертого чинника. В економічній літературі останніх років цей чинник отримав назву загального чинника ви­робництва {total factor productivity). Його внесок у результат еко­номічної діяльності досить високий, але лише в індустріально розвинутих країнах. У країнах же, що розвиваються, його роль помітно знижена. Цей четвертий чинник — національна інфра­структура, тобто комплексне середовище, що оточує виробницт­во. Це — не виробництво, а розподіл і перерозподіл ресурсів, до­ходів, прибутків.

Національна інфраструктура забезпечує високий рівень соціаль­но-політичної та економічної безпеки від різного роду ризиків. Розвинута виробнича і соціальна інфраструктура, чудова комуні­кація, ефективна підтримка національного виробника, а також сприяння держави в просуванні товарів, захисту виробництва від демпінгу та інших неприємностей, зріла індустрія послуг, легкий доступ до різного роду допоміжних виробництв та послуг — все це складає специфіку північноатлантичного геоекономічного ареалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]