Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. 1.5. Формування міжгалузевих комплексів, їх сутність, структура та значення

  2. Термін «галузь» вживається переважно в трьох значеннях: 1) на макроекономічному рівні для позначення великих сфер ма­теріального виробництва (промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт і т. д.); 2) для позначення великих скла­дових частин (добувна, обробна, паливна, машинобудівна, хімічна); 3) для позначення більш дрібних складових частин (нафтова, ву­гільна в складі паливної промисловості).

  3. Поняття «галузь» вживається і для позначення великих струк­турних частин, виділених на основі суспільного поділу праці, особливо в межах промисловості і сільського господарства. Так, наприклад, у промисловості виокремлюється 17 галузей, у сіль­ському господарстві — 2 галузі.

  4. У процесі становлення постіндустріального суспільства поряд з галузевою класифікацією народного господарства виділяють і досліджують міжгалузеві комплекси, які утворюють своєрідний напрям вертикальної, галузевої (більш точно — надгалузевої) си­стематики продуктивних сил регіону.

  5. Процес формування міжгалузевих комплексів — це об'єк­тивна закономірність розвитку продуктивних сил. Прогресивне поглиблення суспільного й територіального поділу праці супро­воджується відповідним посиленням інтеграційних тенденцій. Об'єктивно формуються порівняно відособлені групи галузей і виробництв з найбільш тісними економічними і виробничими зв'язками, які найбільшою мірою взаємопов'язані та взаємозалеж­ні у своєму розвитку. Отже, міжгалузевий комплекс — це сукуп­ність видів діяльності, здійснюваних у певному місці і об'єд­наних у певну групу (підсистему) тісними виробничими комер­ційними та іншими зв'язками.

  6. Міжгалузеві комплекси формуються як у виробництві, так і у сфері обслуговування, а також в інфраструктурних галузях. У на­родногосподарській практиці традиційно виокремлюють такі міжгалузеві комплекси: паливно-енергетичний, металургійний, хімічний, машинобудівний, лісопромисловий, агропромисловий, будівельний, транспортний, соціальний, військово-промисловий. Останнім часом цей перелік помітно зростає: рекреаційний, мо-регосподарський, зовнішньоекономічний, комплекс природоко­ристування, інформаційний, управлінський та ін.

  7. Слід зазначити, що більша частина таких міжгалузевих комп­лексів не має відповідних управлінських структур чи органів і

  8. 246

  9. виконує функції методичного інструменту (чи засобу) для аналі­зу структури господарства.

  10. Міжгалузеві комплекси можуть мати певні «перекриття». Так, сільськогосподарське машинобудування є одночасно складовою частиною агропромислового комплексу і машинобудівного. Ку­рортне господарство у приморських регіонах одночасно розгля­дають у складі морегосподарського та рекреаційного комплексів. Таке перекриття може мати для аналізу господарства регіонів відповідну змістову орієнтацію: чим більше перекривають один одного міжгалузеві комплекси регіону, тим більш взаємо­зв'язаним та комплексним є його господарство, і навпаки. На­приклад, Одеська область має серед інших високорозвинуті агро­промисловий та машинобудівний галузеві комплекси, які майже не перекриваються. Інакше кажучи, машинобудування регіону лише незначною мірою обслуговує агропромисловий комплекс, і це ознака недостатньої сформованості та взаємопов'язаності всього господарського комплексу Одещини.

  11. Як міжгалузеві можна вирізнити такі типи відносин за такими властивостями галузей: 1) наявність тісних виробничих, комер­ційних та інших зв'язків; 2) вирішення актуальних економічних проблем; 3) об'єднання ланок в єдину виробничо-технологічну систему; 4) випуск взаємопов'язаної продукції; 5) виконання пе­вної функції в економічній системі; 6) загальне управління.

  12. За характером зв'язків між галузями вирізняють 4 типи міжга­лузевих комплексів. До міжгалузевих комплексів першого типу належать галузі, підприємства яких пов'язані послідовною і (або) паралельною переробкою певного типу сировини, включаючи і її видобування (вирощування). До них належать агропромислові і рибопромислові, лісопромислові комплекси. До міжгалузевих комплексів другого типу належать однорідні галузі, зв'язки між підприємствами яких виникають на основі виробництва взаємо-замінюваної продукції (послуг). Наприклад, паливно-енергетич­ний комплекс, транспортний тощо. Міжгалузевий комплекс тре­тього типу — це комплекси, що складаються із сукупності кіль­кох галузей, діяльність підприємств яких спрямована на вирі­шення певної господарської або регіональної проблеми. Наприк­лад, продовольчий, рекреаційний комплекси. До четвертого типу належать програмні міжгалузеві комплекси — комплекси галу­зей, зв'язки між підприємствами яких здійснюють, щоб досягти певної мети, заданої їм економікою, соціальною, екологічною або науково-технічною проблемами. До них відносять міжгалузеві комплекси перших трьох видів, наприклад, продовольчий, паливно-

  13. 247

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]