Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. зованість повітряного басейну не тільки в Україні, айв Європі. У 2000 р. викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря стаціо­нарними джерелами забруднення становили 1590 тис. т, пересув­ними 205 тис. т. Це відповідно становить 40 і 11 % від загальної кількості викидів по Україні. В районі розташовано більше 10 міст, викиди яких в атмосферу перевищують 50 тис. т. Наприк­лад, сукупні викиди таких міст, як Єнакієве і Макіївка більше як у 50 разів перевищують викиди Чернівецької області, в 22 — Тернопільської, в 17 — Житомирської.

  2. Значний руйнівний вплив на оточуюче середовище здійсню­ють аварійні забруднення та надзвичайні екологічні ситуації, вик­ликані ними. В основному вони спричинені недотриманням тех­ніки безпеки на підприємствах, значним старінням екологічної інф­раструктури (очисних споруд, сховищ відходів, рекультиваційної техніки). За 2000 р. у районі сталося 20 таких ситуацій, загальні збитки від яких становили 161 тис. грн.

  3. Зважаючи на складну екологічну ситуацію, що склалася в До­нецькому економічному районі, подальший розвиток його продук­тивних сил повинен здійснюватись паралельно з проведенням виваженої, науково обґрунтованої екологічної політики. Суттєво­го значення тут набуває проблема вдосконалення економічного механізму застосування природоохоронних заходів, визначення джерел фінансування, стимулювання ведення екологозаощадли-вого природокористування.

  4. 2.4. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району

  5. Основною проблемою соціально-економічного розвитку До­нецького економічного району залишається висока концентрація промислового виробництва. Це зумовило найбільшу в державі урбанізованість території та одну з найскладніших екологічних ситуацій, хоча і сприяло порівняно високому розвитку продуктив­них сил району в межах України. Загострення даної проблеми відбувалося під впливом природно-економічних та історичних передумов і чинників, а також у результаті структурної політики держави, яка проводиться останнім часом. Згідно з цією політи­кою капітальні вкладення, залучення іноземних інвестицій в ос­новному орієнтуються на галузі спеціалізації району, що відігра­ють помітну роль у міжнародному поділі праці, тобто насамперед у важку промисловість. Для підвищення ефективності функціо-

  6. 676

  7. нування суспільно-господарського комплексу Донецького еконо­мічного району необхідно провести комплексну реструктуриза­цію та технічне переоснащення вугільної промисловості, техніч­ну реконструкцію таких базових галузей, як чорна та кольорова металургія, хімічна промисловість, машинобудування та електро­енергетика.

  8. Для ліквідації галузевих диспропорцій у розвитку промисло­вості необхідно нарощувати потужності легкої та харчової про­мисловості.

  9. З метою покращання складної екологічної ситуації в регіоні необхідно провести перепрофілювання підприємств, впроваджу­вати екологічно безпечні технології, здійснювати рекультивацію земель, ліквідацію териконів, відстійників, шлакосховищ, закла­дання підземних відпрацьованих просторів. Слід більш ефектив­но використовувати вторинні ресурси та відходи виробництва, переводити підприємства на оборотне водопостачання.

  10. Першочерговим кроком удосконалення водокористування в Донбасі мають бути зменшення забруднення водних джерел про­мисловими і сільськогосподарськими стоками, рекультивація ме­ліоративних споруд, водосховищ, ставків, очищення русел річок, введення в дію нових артезіанських свердловин.

  11. У системі охорони здоров 'я основною метою розвитку повин­но стати розширення обсягів медичної допомоги, доступності її на­дання для всіх верств населення, підтримка та модернізація мате­ріально-технічної бази галузі, вдосконалення механізму держав­ного фінансування медичного обслуговування.

  12. В агропромисловому комплексі району необхідно нарощувати обсяги виробництва особливо продукції м'ясомолочного тварин­ництва, городництва у приміських зонах.

  13. Для зменшення соціального напруження в шахтарських містах і селищах необхідно приділити більше уваги створенню в районі нових робочих місць, налагодженню системи перекваліфікації кад­рів, вивільнених із закритих вугільних підприємств.

  14. Зміцнення матеріальної бази потребують також міський тран­спорт, комунальне господарство. Актуальною є проблема забез­печення стабільного водопостачання.

  15. У цілому, незважаючи на різке зниження обсягів виробництва, загострення екологічних проблем, складну демографічну ситуа­цію, Донецький економічний район має значний потенціал для подолання цих кризових процесів і поступової активізації розвит­ку господарського комплексу.

  16. 677

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]