Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. країни до глобальної геоекономіки, бо саме вона має забезпе­чити домінування інноваційної складової державної економіч­ної політики над застарілими мобілізаційними індустрійними елементами.

  2. 1.2. Сутність поняття «структура економіки»

  3. Економіка — це система суспільного відтворення, що історич­но склалася у межах окремої країни. Вона являє собою сукупні­сть взаємопов'язаних ланок та упорядкованих зв'язків, які забез­печують її стійкість і цілісність.

  4. Структуру економіки можна розглядати у вузькому і широко­му значенні. У вузькому значенні це — комплекс галузей з вироб­ництва товарів і послуг з відповідними технологічними і міжга­лузевими зв'язками. В широкому значенні це поняття охоплює не тільки пропорції виробництва, а й форми його організації та управ­ління, механізм державного ринкового регулювання.

  5. Структура економіки — це співвідношення між сферами ви­робництва, яке виражає господарські пропорції, стан суспільного поділу праці. Вона являє собою сукупність стійких зв'язків між елементами системи, що забезпечують його цілісність і тотож­ність самому собі, тобто збереження основних властивостей при різких зовнішніх і внутрішніх змінах. Це поняття вживається для вираження всіх господарських пропорцій і сукупності стійких зв'язків виробництва, які забезпечують його цілісність. Структу­ра суспільного виробництва виміряється як натуральними, так і вартісними показниками (валовий внутрішній продукт, чисель­ність зайнятих, вартість основних фондів (основного капіталу)). Вона характеризується такими пропорціями:

  1. відтворювальними — між виробництвом засобів виробницт­ва і виробництвом предметів споживання, у використанні валово­го внутрішнього продукту на заміщення спожитих засобів вироб­ництва і особисте споживання і нагромадження;

  2. галузевими — співвідношення між різними галузями еко­номіки;

  3. територіальними — у розміщенні виробництва по окремих економічних районах;

  4. зовнішньоекономічними — ввезення і вивезення продукції різних галузей і районів у зарубіжні країни.

  1. Перехід до ринкової економіки з усієї гостротою поставив проблему структури економіки та шляхів її перетворення. Тут

  2. 228

  3. виявилося, що це — досить складне і багатопланове поняття. Во­но включає в себе, насамперед, соціально-економічну структуру економіки, яка характеризується формами власності на засоби виробництва, і організаційно-економічну структуру, що визнача­ється співвідношенням різних форм організації виробництва. Іс­нує виробничо-технологічна структура економіки, яка є вира­женням внутрішньої організації продуктивних сил, тобто спів­відношення матеріального виробництва та сфери послуг, про­мисловості і сільського господарства, виробництва засобів вироб­ництва та виробництва предметів споживання, добувних і оброб­них галузей господарства. Вона характеризується питомою вагою наукомістких та високоекономічних галузей економіки — галу­зей з повільним оборотом капіталу (суднобудування, ракетно-космічна техніка тощо) та галузей зі швидким оборотом капіталу (виробництво товарів широкого вжитку, пріоритетні галузі агро­промислового комплексу, сфери побуту і торгівлі).

  4. Система ринкової економіки для утвердження своєї власної структури потребує не лише роздержавлення та приватизації за­собів виробництва, які забезпечують перетворення відносин влас­ності, становлення багатоманітності форм власності, а й демоно­полізації економіки, перебудови її організаційно-економічної структури, створення величезної кількості самостійних товарови­робників, тобто ринково-конкурентного середовища. Разом з тим перетворюється виробничо-технологічна структура економіки шля­хом першорядного розвитку наукомістких та високотехнологіч-них галузей, пріоритетного розвитку споживчого сектору еконо­міки, тобто сільського господарства, легкої і харчової промисло­вості, соціальної сфери. Звичайно, це зовсім не означає недооцін­ки важкої промисловості. Вона була і буде базою для розвитку всієї економіки, у тому числі і її споживчого сектору. Мова йде про істотні зміни співвідношення між важкою промисловістю і споживчим сектором економіки на основі науково-технічного прогресу, застосування сучасних технологій тощо.

  5. Категорія «структура економіки» — це не статична, а динаміч­на категорія, що розвивається. Новий етап науково-технічної ре­волюції, що розгорнувся в другій половині XX ст., зумовив гли­боку структурну кризу в усіх країнах, в першу чергу розвинутих. Це не звичайна циклічна криза, а стадіальна, тобто криза, пов'я­зана з переходом до нової фази соціально-економічного розвитку. Сутність нинішньої структурної кризи полягає у переході від пе­ріоду індустріалізації до постіндустріальної епохи. Парадигма структурної перебудови на постіндустріальній основі передбачає

  6. 229

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]