Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. У сучасному будівництві є приклади використання нових мо­делей підвищення конкурентоспроможності галузі, які слід роз­повсюдити у регіонах України. Мається на увазі організація кла­стерів — територіальних об'єднань взаємозалежних підприємств і установ в межах відповідного регіону, які широко організовані в економічно розвинутих країнах. Подібна виробнича система (бу­дівельний кластер) для забезпечення розвитку території діє в Хмельницькій області.

  2. Створення будівельного кластера в Подільському регіоні є но­вим явищем, оскільки будівництво — це галузь, орієнтована пе­редусім на внутрішній ринок, основною її продукцією є будівницт­во сучасного комфортного житла. Можливість створення клас­тера в такій сфері економіки, як будівництво, виникла внаслідок того, що Хмельницька область є традиційною територією для гро­шових потоків. Тут зосереджені великі оптові ринки і сюди спря­мовуються значні кошти з інших регіонів України, а діяльність будівельного кластера сприятиме перерозподілу цих транзитних коштів на користь місцевого будівництва та виробництва будівель­них матеріалів. Крім того, Хмельницька область має на своїй те­риторії багаті запаси корисних копалин, 100 з яких уже викорис­товуються в будівельному комплексі. Це також стимулює актив­не будівництво в регіоні. Таким чином, використання власної си­ровинної бази для виробництва будівельних матеріалів забезпе­чує відповідну завантаженість підприємств-суміжників, скорочує власні транспортні витрати і позитивно впливає на рівень цін кі­нцевого продукту.

  3. Нині кластер налічує 25 підприємств, які спеціалізуються на виконанні будівельних робіт, виробництві матеріалів, проекту­ванні, дизайні і забезпечують виконання повного циклу будівництва

  4. 564

  5. із здачею об'єктів «під ключ». До кластера входять також під­приємства і установи інфраструктури, які надають торговельні, юридичні, маркетингові, інформаційні та освітні послуги.

  6. Будівельні кластери доцільно створювати в усіх регіонах України. Такі територіальні об'єднання забезпечують взаємозв'я­зок усіх компонентів виробничого процесу — від постачальників сировини до споживачів кінцевого продукту, включаючи обслу­говуючу сферу і спеціалізовану інфраструктуру. При цьому голо­вною метою такого об'єднання є досягнення конкретного еконо­мічного результату щодо підвищення ефективності діяльності кож­ного окремого підприємства, що в цілому сприятиме зміцненню і прискоренню розвитку економіки регіону.

  7. 10. Соціальний комплекс: сучасний стан і перспективи розвитку

  1. Роль соціального комплексу в суспільному вироб­ництві

  2. Структура та особливості галузей соціальної сфери

  3. Виробництво товарів народного споживання: су­часний стан та особливості розміщення

  4. Проблеми і перспективи розвитку соціального комплексу

  1. 10.1. Роль соціального комплексу в суспільному виробництві

  2. Сучасна економіка все більше втягується в новий, глобально-постіндустріальний етап суспільного розвитку. У ньому спостері­гається неухильне зростання ролі соціальної сфери та результатів її діяльності. Ринкова ж економіка автоматично набуває соціаль­ного характеру. У багатьох розвинутих країнах світу вона є ліди­руючою, пріоритетною і за кількістю наявних робочих місць, і за чисельністю зайнятих, і за місцем у валовому внутрішньому про­дукті (ВВП).

  3. До складу соціального комплексу входять соціальна сфера (сфера послуг) та виробництво товарів народного споживання (насамперед, легка промисловість).

  4. 565

  1. Дві провідні галузі сфери послуг виступають основним дже­релом економічного, науково-технічного і соціального прогресу — освіта і наука. Останні забезпечують нові знання, що лежать в осно­ві високих технологій. Регулювання науково-технічного прогресу є найважливішим блоком господарського механізму в розвину­тих країнах світу. Для формування в Україні соціально орієнто­ваної ринкової економіки необхідно забезпечити: високу ефектив­ність діяльності суб'єктів господарювання; відповідну світовим стандартам якість продукції. Вирішення зазначених проблем не­можливе без здійснення активної інноваційної політики держави, організації інноваційної діяльності на кожному робочому місці, без забезпечення гуманітарно-інтелектуального розвитку.

  2. У складному соціальному механізмі, котрим є людське суспіль­ство, крім сфери виробництва матеріальних благ, виокремлюють­ся сфера, зайнята розподілом, обміном та споживанням; юридич­на і політична надбудова, які не повинні ігноруватись. Адже всі вони впливають на матеріальне виробництво.

  3. Соціальна сфера, виробляючи послуги, сприяє розвитку люд­ської особистості. Праця в соціальній сфері є суспільно корисною та необхідною. Вона опосередковано бере участь у виробництві матеріальних благ. Незаперечним є і той факт, що безпосереднім результатом діяльності працівників соціальної сфери, зокрема та­ких галузей, як культура, освіта, охорона здоров'я, є нематеріаль­ні послуги. Останні, у свою чергу, поділяються на два підвиди: не­матеріальні послуги, які безпосередньо входять у процес відтво­рення робочої сили (послуги працівників освіти, охорони здоро­в'я); і послуги, що сприяють раціональному використанню віль­ного часу (послуги культури, мистецтва, підприємств побутового обслуговування тощо).

  4. Соціальна сфера відіграє важливу роль у суспільному відтво­ренні. Людина є головною продуктивною силою суспільства. Ма­теріально-технічна база завжди створюється та розвивається в певних соціальних умовах і поза ними не існує. Звідси випливає: необхідною умовою розвитку продуктивних сил є підвищення кваліфікації, освіченості, політичної та моральної культури кож­ного працівника.

  5. Соціальна сфера як сфера споживання матеріальних ресурсів одночасно виступає джерелом створення нематеріальних благ, які проявляються у фізичних і духовних здібностях людей, стають важливим чинником усієї народногосподарської діяльності, що тривало впливає на хід економічного зростання. Розвиток, скажі­мо, освіти, культури, охорони здоров'я сприяє якісному вдоско-

  6. 566

  7. наленню головної продуктивної сили суспільства і цим підвищує її потенційну віддачу.

  8. Головна функція соціальної сфери — це підтримка трудових та соціальних здібностей кожної людини в межах суспільно не­обхідних кількісних та якісних норм шляхом задоволення духов­них потреб; підвищення загальноосвітнього та професійного рів­ня населення; покращання його здоров'я. Розвиток та підтримка трудових здібностей людини, як правило, передує виробництву матеріальних благ. Перш ніж брати участь у суспільному вироб­ництві необхідно мати певну підготовку. Це особливо важливо в умовах науково-технічного прогресу, коли висуваються високі вимоги до професійно-технічних та моральних якостей кожного

  9. працівника.

  10. Функціонування соціальної сфери сприяє вдосконаленню струк­тури робочої сили, підвищенню її культурно-технічного та про­фесійного рівня; прискоренню темпів науково-технічного прог­ресу, зростанню продуктивності праці.

  11. Соціальні чинники, як свідчить світовий досвід, здатні вивес­ти економіку України з кризи і не лише за рахунок зростання продуктивності праці. Для подальшого подолання загальної сис­темної кризи необхідно передусім віднайти «точку зростання» національної економіки. Світовий досвід свідчить, що нею може бути соціальна сфера, яка забезпечує висококваліфіковану та якіс­ну працю, формує людський капітал. Соціальна сфера сприяє роз­ширенню складових матеріальної культури. З розвитком соціаль­ної сфери розширюється мережа ресторанів, кафе, суттєво збіль­шується використання людиною предметів культурно-побутового та господарського призначення у повсякденному житті. Все це зу­мовлює процес модернізації суспільства. У світі визнано: чим біль­ше людина в повсякденному житті використовує речей, які забез­печують комфорт, гігієну та зміцнення її здоров'я, тим вища якість життя. Тому розвиток соціальної сфери є ключем до перетворення соціальної активності у важливий ресурс економічного зростання.

  12. Соціальна сфера є важливим чинником інтегрування України у світогосподарські зв'язки, де однією з провідних тенденцій є гуманізація соціально-економічних процесів, формування пост-індустріальної ноосфери суспільства. У цих умовах розвиток со­ціальної сфери є важливим показником не лише економіки, а й гармонізації системи «людина — суспільство». І тут особливо велика роль належить такій важливій галузі соціальної сфери, як освіта. Освіта, як і вся соціальна сфера, має бути включена до єдиної конструкції економічних реформ.

  13. 567

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]