Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. «Концепцію поліпшення екологічного становища гірничовидобу-вних регіонів України», розробляється відповідна програма нау­ково-технічних, організаційно-економічних та конкретних прак­тичних заходів. До основних напрямів реабілітації належать: гір­ничо-технічна та біологічна рекультивація порушених земель, га­сіння породних відвалів, демінералізація і очистка шахтних вод і промислових стоків тощо.

  2. 2. Населення, трудові ресурси та розселення

  3. 2.1. Роль населення у розвитку та територіальній організації народного господарства

  1. Чисельність і територіальне розміщення населення

  2. Відтворення населення та його регіональні особ­ливості

  1. 2.4 Міграція населення та її види

  1. Рівень життя населення та його регіональні від­мінності

  2. Етнічний склад населення та його територіальні особливості

  3. Міське і сільське населення

  4. Трудові ресурси та їх структура

  5. Трудоресурсна ситуація та її регіональні особ­ливості

  1. 2.10. Ринок праці й забезпечення ефективної за­ йнятості

  2. 2.1. Роль населення у розвитку та територіальній організації народного господарства

  3. Населення — це сукупність людей, які проживають у межах відповідних територій (світу, материків, країни, міста, села та ін.).

  4. Населення разом з природними умовами і ресурсами та спосо­бом виробництва матеріальних благ є основою матеріального життя суспільства. Взаємодія людей за допомогою засобів вироб­ництва — з одного боку, та предметів праці — з іншого, забезпе­чують матеріальний добробут людей на землі. Населення живе у певному географічному середовищі і здійснює виробництво ма­теріальних благ відповідно до наявних природних ресурсів. Роз­виток народного господарства (економіки) будь-якої країни мож-

  5. 160

  6. ливий лише за наявності певної кількість жителів, які здійснюють виробництво товарів і послуг, необхідних для власного життя. Виробництво засобів існування та послуг є сутністю господарю­вання людей. Без цього існування суспільства неможливе.

  7. Взаємозв'язок між населенням і розвитком господарства — процес історичний. Він змінюється і ускладнюється протягом усього історичного розвитку людства. На початку розвитку сус­пільства населення забезпечувало свою життєдіяльність за раху­нок дарів природи шляхом збиральництва, рибальства та мислив­ства. На наступних етапах розвитку тип господарства змінився і замість присвоєння даних природою засобів існування треба було розвивати відтворювальне господарство. Спочатку це було зем­леробство і тваринництво. Розвиток цих галузей зумовлював не­обхідність виробництва певних засобів праці, що привело до ста­новлення нового прошарку людей — ремісників.

  8. Виробництво засобів праці і спеціалізація регіонів на вироб­ництві різних продуктів відповідно до наявних природних умов і ресурсів спричинили розвиток торгівлі як наступного сектору го­сподарювання.

  9. Зазначені вище сектори господарювання характеризують по­чатковий етап розвитку суспільства. У наступні періоди історич­ного розвитку людство значно ускладнило суспільні відносини. Воно пройшло стадії від доіндустріального суспільства до індуст­ріального, постіндустріального. Нині настала черга інформацій­ної стадії розвитку суспільства, коли наука, розробки нових тех­нологій стають основними сферами діяльності людей і разом з наданням різних послуг забезпечують засоби їх існування.

  10. Таким чином, людина є активною продуктивною силою, що власною трудовою діяльністю забезпечує виробництво матеріаль­них засобів свого існування та надання необхідних їй послуг. Водночас вона є споживачем продуктів праці, які забезпечують її життєдіяльність. Як бачимо, населення і економіка єдині: людсь­кі потреби викликають появу нових виробництв та послуг, а останні впливають на людей. Оскільки людина є основним творцем сус­пільного багатства, то чисельність населення, кваліфікація його працездатної частини є чинником, який обумовлює економічний розвиток.

  11. Зайнята в суспільному виробництві частина населення є най­більш активною і головною продуктивною силою суспільства. Саме вона створює матеріальні цінності. Частина матеріальних цінностей іде на споживання, а частина — на розвиток виробницт­ва. Але розвиток виробництва не є самоціллю, його роль — за-

  12. 161

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]