Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Збільшення зв'язків України з європейськими країнами привели до необхідності проведення комплексу заходів щодо інтеграції транспортної системи України до загальноєвропейської транспорт­ної системи.

  2. На розвиток транспортної системи та формування транзитних вантажопотоків через територію України великий вплив здійс­нить створення мережі міжнародних транспортних коридорів. Між­народний транспортний коридор передбачає використання заліз­ничного, автомобільного та водного видів транспорту. Ці шляхи сполучення виконують роль не тільки головної з'єднувальної ланки між багатьма державами світу, вони також є альтернати­вою всій транспортній мережі України, зокрема для перевізни­ків, які працюють на внутрішньодержавних маршрутах. Перед­бачається, що мережею міжнародних транспортних коридорів буде здійснюватися близько 50 % усіх внутрішніх перевезень. Цьому сприяє зручне їх географічне положення, велика пропус­кна спроможність, наявність пунктів сервісу та кращий техніч­ний стан.

  3. 8.4. Зв'язок, його галузева структура та особливості розміщення

  4. Зв'язок — галузь народного господарства, яка забезпечує пе­редавання і приймання інформації (повідомлень) поштовим, те­леграфним, радіо-, телефонним та іншими способами. Обслуго­вує всі галузі матеріального виробництва, управління та оборону держави, служить для задоволення побутових і культурних пот­реб населення.

  5. У давні часи зв'язок здійснювався за допомогою гінців, що передавали повідомлення усно, та умовної сигналізації за допо­могою вогнищ, факелів та ін. Потім інформація почала передава­тися в письмовому вигляді — з цього взяв початок поштовий зв'язок. З прискоренням темпів промислового розвитку та торго­вельних операцій виникла необхідність створення нових засобів зв'язку, які б дозволяли досягти значно більших швидкостей пе­редачі інформації. Наприкінці XVIII ст. було винайдено оптич­ний телеграф, у XIX ст. — електричний телеграф (1832 p.), теле­фон (1876 р.) та радіо (1895 p.). У першій половині XX ст. виникло телебачення. Кінець XX ст. позначено появою Інтернету — гло­бальної мережі передачі всіх видів інформації. Одна з головних подій у розвитку телекомунікацій — поява нових середовищ пе-

  6. 520

  7. редачі сигналів — супутникових та оптоволоконних каналів, які дають змогу будувати канали зв'язку без перешкод і з практично необмеженою смугою пропускання.

  8. Зв'язок поділяють на поштовий та електричний. Поштовий зв'язок включає діяльність, пов'язану з прийманням, оброблен­ням, перевезенням і доставкою поштових відправлень, грошових переказів. Електрозв'язок включає діяльність, пов'язану з пере­даванням або прийманням знаків, сигналів, письмового тексту, зображення і звуку, повідомлень будь-якого виду по радіо, дро­тяними, оптичними та іншими електромагнітними системами: передавання і приймання телеграм, включаючи факсимільні, те­лефонних розмов, радіо- і телепередач, забезпечення радіо- і су-путникового зв'язку, а також обслуговування засобів і споруд зв'язку всіх видів.

  9. Рівень розвитку засобів зв'язку цілком залежить від розвит­ку продуктивних сил. Недостатній рівень розвитку засобів зв'язку призводить до зниження темпів економічного розвит­ку, гальмує зростання національного доходу та рівня життя на­селення.

  10. Зв'язок є одним з найбільш науко- та капіталомістких склад­ників інфраструктури держави, який відбиває стан її економіки. Щоб не стримувати розвиток народного господарства, ця галузь має випереджати його в розвитку.

  11. Структурні зміни, що відбуваються в галузі зв'язку, зумов­лені як впливом чинників науково-технічного прогресу (тра­диційні листи та телеграми змінюються телефонними розмо­вами та електронною поштою), так і значним зниженням життєвого рівня населення: за останні 10 років кількість від­правлених газет та журналів зменшилась у 8,5 разів, а пошто­вих посилок — у 15 разів. Деяке збільшення грошових перека­зів та пенсійних виплат в основному пов'язане зі зростанням кількості пенсіонерів в Україні та обслуговування їх саме цією формою послуг.

  12. Згідно з основними світовими тенденціями за останні 15 років частка поштових та телеграфних послуг зменшилась з 43 % до 18 %, в той час як послуги телефонного зв'язку збіль­шились з 44 % до 73 %. Зростає кількість та покращується якість послуг з приймання та передавання телевізійних та ра­діопрограм, електронного зв'язку, тоді як частка послуг про-водового мовлення, спецзв'язку та фельдзв'язку постійно зни­жується.

  13. 521

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]