Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. сурсами. Пріоритет мети є об'єктивно існуючим щодо засобів її досягнення.

  2. У 30-х pp. минулого століття зміцнилося уявлення про ніби­то гранично низьку ефективність сільськогосподарського ви­робництва і сфери переробки його продукції1. Підставою для такого уявлення є концепція ціноутворення, яка базується на усереднених витратах на виробництво. Зменшення ціни порів­няно з вартістю дозволяє добувати диференційну ренту, яка через низку каналів акумулюється в централізований чистий дохід держави. Якщо розрахувати всю створену в землеробстві вартість, включаючи ренту, то з'ясується, що маса додаткової вартості, створеної середньорічним працівником агропромис­лового комплексу, буде значно вищою, ніж в інших галузях народного господарства. У цілому обсяг чистого продукту, створеного в АПК, суттєво перевищує обсяг національного до­ходу країни, який споживається в цих галузях. Основним дже­релом підвищеної ефективності АПК є землеробство, в якому створюється додатковий продукт, який у вигляді ренти надхо­дить власнику землі.

  3. Академік В. А. Тихонов стверджує, що диференційна земе­льна рента зберігається виключно в умовах ринку і монополь­ного володіння землею як об'єктом господарювання2. Вона яв­ляє собою надлишок додаткової вартості над середнім рівнем. Диференційна земельна рента через систему цін вилучається з сільського господарства в галузі переробної промисловості. Там через податок з обігу і відрахування з прибутку рента пе­редається суспільству — власникові землі. Автор з посиланням на К. Маркса стверджує, що абсолютна рента в соціалістичних умовах зникає, знижуючи вартість сільськогосподарської про­дукції. Цей дохід акумулюється в централізованому чистому доході, який за соціалізму надходить державі. У сучасних рин­кових умовах рента привласнюється посередниками або втра­чається.

  4. Теорія ренти залишається дискусійною. Але не підлягає сумніву висновок про те, що залишковий дохід сільського гос­подарства є основним джерелом формування коштів на розви­ток АПК.

  5. ' Тихонов В. А. Агропромышленный комплекс: сущность, общая концепция развития // Производственно-экономические связи в системе агропромышленного комплекса. — М.: Колос, 1983. — С. 61—62.

  6. 2 Тихонов В. А. Там же. — С. 62

  7. 498

  8. 7.5. Проблеми і перспективи розвитку апк

  9. За останні роки у сільськогосподарському виробництві України відчутно загострилися кризові явища: значно знизилися обсяги ва­лової продукції, погіршилося використання природних ресурсів, знизилася родючість фунтів, поглибився дисбаланс між галузями рослинництва і тваринництва. Зменшення поголів'я худоби досяг-ло критичної межі за значного зниження його продуктивності.

  10. Небезпечною тенденцією є висока спрацьованість машинно-технологічного парку, а відсутність коштів для здійснення ремонт­но-відновлюваних робіт лише погіршує його стан. Для досягнен­ня рівня технологічних потреб не вистачає десятків тисяч різних технічних засобів. Різко погіршилося забезпечення галузей АПК висококваліфікованими кадрами.

  11. У перспективі з метою подолання кризових явищ в агропро­мисловому комплексі України поряд із заходами щодо приско­рення аграрної реформи та розвитку інфраструктури аграрного ринку передбачається посилення державного регулювання фінан­совим станом підприємств.

  12. Здійснення аграрної реформи в Україні повинно бути спрямо­ване на створення економічно ефективного агропромислового ви­робництва, поглиблення ступеня переробки та покращання збері­гання сільськогосподарської продукції. З цією метою в програм­них документах з проведення аграрної реформи передбачається:

  • формування ринку землі та нерухомості, запровадження сис­теми іпотечного кредитування сільськогосподарських товарови­робників;

  • фінансування організаційних заходів щодо здійснення аг­рарної реформи на регіональному рівні, післяприватизаційна підтримка розвитку реформованих господарств, створення спе­ціалізованої консалтингової інфраструктури з інформаційного забезпечення;

  • розвиток мережі інфраструктури сервісного обслуговування, заготівель, оптової торгівлі;

  • формування ринків матеріальних ресурсів і капіталу;

  • ефективне використання наявного земельного фонду;

  • реформування соціальної сфери села та розбудови її інфра­структури.

  1. У найближчій перспективі будуть здійснені ефективні заходи щодо охорони земель, запровадження ґрунтозахисних систем зем­леробства.

  2. 499

  1. Радикальне вирішення проблеми забезпечення населення Украї­ни основними видами продовольства потребує значного збіль­шення обсягів їх виробництва на основі фінансової підтримки віт­чизняного товаровиробника. Сьогодні екстенсивний шлях розвит­ку сільського господарства практично вичерпався. Тому у подаль­шому він може здійснюватися лише на основі широкомасштаб­ного впровадження енерго- та ресурсозберігаючих технологій, до­корінної модернізації засобів механізації.

  2. 8. Транспортний комплекс та зв'язок: сучасний стан і перспективи розвитку

  1. Роль транспорту в народному господарстві та його структура

  2. Характеристика транспортно-дорожнього комп­лексу та тенденції його розвитку

  3. Особливості розміщення і функціонування різних видів транспорту

  4. Зв'язок, його галузева структура та особливості розміщення

  5. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення транспорту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]