Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
358
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 4 : "

ставлення особи, яка виявляє зазначену активність, до суспільст­ва, його загальносуспільних цінностей;

  • на рівні практичної життєдіяльності та конкретних суспіль­ них відносин зазначене суспільне неприйнятне ставлення обумов­ лює відповідну мотивацію, напрям її спрямування та міру антисоціальності, а у разі досягнення спрямованістю особистості антисуспільного характеру та особливо — суспільне небезпечного його різновиду, визначає також криміногенну мотивацію, яка мо­ же спрямовуватися за такими основними напрямами стосовно: а) інших людей (членів суспільства); б) суспільної організації; в) суспільних надбань у галузях культури, моралі, права;

  • у кожному з трьох названих напрямів антисоціальна кримі­ ногенна мотивація опредмечується, набуваючи якостей основних мотивів вчинення групи (виду) злочинів. Так, за напрямом спря­ мування стосовно інших людей кримінологічна мотивація опред­ мечується у групи мотивів недооцінки, приниження значення:

1) життя, здоров'я, честі, гідності особи, ЇЇ прав та законних інте­ ресів, допустимості сили та насильства у взаємовідносинах;

  1. приватної власності, допустимості задоволення власних матеріальних, корисливих інтересів за рахунок чужої власності;

  2. результатів праці інших людей, включаючи матеріалізовані через їхню працю матеріальні, культурні, духовні здобутки.

Подібним чином можна окреслити групи основних мотивів та мотивованих ними злочинів за іншими напрямами спрямування суспільне неприйнятного ставлення та активності.

У спрямуванні щодо суспільної організації можна виділити такі об'єкти (сфери) останньої та групи опредмсчених стосовно них мотивів і відповідних злочинів (за вище застосованою єдиною нумерацією, а саме: 4) економічної організації як вищої форми господарювання (часто іменується сферою економіки); 5) органі­заційно-управлінської сфери, включаючи державну службу та загалом управлінський апарат; 6) організації виробництва; 7) еко­логічної організації; 8) правової та правоохоронної системи.

Окрему узагальнену групу (9) складають мотиви та злочини, що відбивають суспільно неприйнятне ставлення та криміно­логічну мотивацію щодо суспільних надбань, насамперед унормо­ваних, у галузях техніки, технологій, культури, моралі, права.

168

Теорія злочинності

За потребою мотиви та злочини вказаної групи можуть бути роз­ділені щодо названих галузей їх виявлення.

Зазначені 9 груп мотивів (взагалі їх можна подрібнити) можуть стати підставою для відповідної диференціації злочинів у кримі­нологічній структурі злочинності. Остання може по-іншому визначатися за умови відповідної зміни статистичної форми обліку зареєстрованої злочинності, яка виконує функцію джерела періодичного оновлення цієї структури.

Подальша кримінологічна структурна диференціація мотивів і злочинів для врахування їхніх особливостей за різних умов, наприклад, розвитку та соціалізації особи, її життєзабезпечення, різних потреб, що стимулюють однакові зовні мотиви, скажімо, корисливі, різного прояву кримінальної активності, зокрема її інтенсивності, злісності, тяжкості, групової діяльнісної форми, у тому числі спеціально організованої та забезпечуваної вчиненням інших злочинів, корупції тощо, навряд чи зможе коли-небудь за­безпечуватися статистичною інформацією, навіть якщо вона буде системно автоматизована. Джерелом виявлення та уточнення інформації, необхідної для подальшої кримінологічної структури-зації злочинності, зокрема щодо її криміногенно-потенційних чинників, безперечно можуть бути кримінологічні дослідження, які необхідно більше спрямовувати на виявлення процесів, явищ, фактів, проявів активності тощо, які відіграють роль обумовлюю­чих чинників та проявляються у мотивах злочинів. Про це доклад­ніше у наступних главах.

Динаміка злочинності. Злочинність, як і будь-який суспільний прояв людської активності, є мінливою. Залежно від дії чинників, які її обумовлюють, умов, у яких вона проявляється, в тому числі від реагування і загалом протидії їй правоохоронної системи та суспільства в цілому, злочинність, її рівень, інтенсивність та інші кількісні та якісні показники перебувають у постійній зміні, мають певну динаміку. Динаміка злочинності — показник, що відбиває зміни рівня, інтенсивності, структури, структурних елементів ос­танньої та будь-яких інших її ознак протягом певного часу, періоду. Показником динаміки злочинності є, як правило, темп, алгоритм зміни ЇЇ кількісних значень (їхнє збільшення або змен­шення) порівняно з даними періоду, взятого для порівняння.

169

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]