Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 1

ми масштабами корупційної підтримки, а також сучасними засо­бами електронного зв'язку, системами спрямування та контролю фінансових операцій, грошових потоків тощо;

  • кримінологічне обґрунтування протидії злочинності у сфері економіки має зосереджуватися передусім щодо її організованих проявів, які становлять загрозу національній безпеці;

  • значно більше уваги повинно приділятися розробленню про­ блем протидії злочинності у сфері управління, передусім в апараті управління економікою та соціально-економічними трансфор­ маціями;

  • з огляду на наведене мають отримати розгляд та розроблення кримінологічні проблеми адміністративної реформи, її наближен­ ня до якісного оздоровлення апарату, нейтралізації у ньому кримі­ ногенних чинників.

1.5. Всебічного дослідження транснаціональної злочинності, насамперед розроблення концепції протидії останній з відобра­женням стратегії, завдань, організаційно-правових засад боротьби з нею, зокрема запобігання на національному та міжнародному рівнях.

2. Потребують більш глибокого розроблення та сучасного осмислення проблеми особи злочинця, детермінації та ме­ ханізму злочинних проявів, у тому числі:

2.1. Окремого вивчення кримінологами, психологами та соціо­ логами заслуговують проблеми сучасних кримінально-психоло­ гічних установок в умовах поглибленого соціального розшару­ вання.

2.2. Забезпечення захисту нових прошарків суспільства, що виникають внаслідок соціально-економічного реформування, передусім так званого «середнього класу», обумовлюють необ­ хідність розвитку та відповідного спрямування віктимологічного напряму української кримінології.

3. Однією з актуальних на прогнозований період має стати про­ блема співвідношення та взаємозв'язку злочинних проявів і некриміналізованої (фонової) поведінки (алкоголізм, нарко­ манія, відсутність певних занять і місця проживання тощо), запобігання криміналізації цієї поведінки й поширення її обумов­ люючого впливу на злочинність.

36

Поняття, предмет і система кримінології

4 На значно вищий якісний рівень має бути підняте наукове визначення проблем причин і умов злочинності та злочинних проявів. Ці проблеми потребують, насамперед, сучасного теоре­тичного осмислення, методологічного спрямування, чіткого розмежування стосовно злочинності як соціального феномену та злочинних проявів. Вирішення зазначеної проблеми висуває наступні завдання:

  1. Потрібно організувати повсюдне за єдиним стандартом ви­ явлення та взяття на облік висновків та інших результатів мину­ лих та проведення нових недостаючих досліджень причинно-де- термінаційного комплексу; в тому числі стосовно найбільш небез­ печних, організованих та поширених видів злочинів, а також таких, що мають динаміку зростання, особливо вчинюваних криміногенне вразливими соціальними категоріями, до яких нале­ жать: неповнолітні, молодь, алкоголіки, наркомани, особи без постійного місця проживання, учасники груп антисуспільної спрямованості, раніше засуджені, особливо ті, хто ухиляються від суспільне корисних занять тощо.

  2. Уся системно узагальнена такого роду інформація з різних видів і категорій злочинів має бути піддана відповідній інтерпрета­ ції, у тому числі з використанням апарата математичної статистики для отримання показників, придатних для кількісного виміру (ме­ тодика такої роботи розроблена у Координаційному бюро).

  3. Має бути продовжена на більш високому рівні органі­ заційного, фінансового, кадрового та інформаційно-технологічно­ го забезпечення робота щодо створення автоматизованих банків даних — показників кримінологічних чинників різних видів зло­ чинів та інших небезпечних правопорушень, а також інтегрованої на базі об'єднання цих банків Державної автоматизованої системи кримінологічної інформації (ДАСКІ).

  4. Із введенням в експлуатацію ДАСКІ слід забезпечити що­ річне отримання необхідної статистичної інформації, періодичне проведення кримінологічних досліджень та здійснення системно­ го моніторингу криміногенних чинників та кримінологічної ситуації в Україні загалом, у тому числі в регіонах, галузях народ­ ного господарства, окремих соціальних групах осіб і видах злочинів, актуальних проблемах; із використанням ДАСКІ має

37

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]