Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 9

об'єкта належить до методології пізнання і в дуже загальному вигляді полягає у виокремленні непізнаного про цей об'єкт із на­явного знання про нього, що і становить проблемну ситуацію. Проблема, таким чином, полягає у тому, щоб насамперед скласти уявлення про об'єкт за наявною неповною інформацією про нього, а далі визначити напрями і методи отримання недостаючої інфор­мації. В управлінському процесі проблемна ситуація виникає у зв'язку з постановкою мети, щодо досягнення якої немає достат­ньої інформації. Недостатність інформації може стосуватися різних сторін об'єкта, який визначається поставленою метою: усвідомлення його сутності, обумовлюючих зв'язків, напрямів та засобів удосконалення, зміни. Мета управління діяльністю щодо запобігання та протидії злочинності тією чи іншою мірою спрямо­вується на скорочення злочинності, усунення її чинників. Згідно з цим об'єктом проблемної ситуації, яка виникла через постановку зазначеної мети, може бути: а) виконавська діяльність щодо про­тидії злочинності; б) управлінська діяльність щодо ЇЇ виконавсько­го рівня; в) сама злочинність. Отже, всі названі проблеми є кримінологічними, їх розв'язання здійснюється кримінологічни­ми засобами.

Визначення проблеми, її природи і характеру, шляхів розв'язан­ня та зрештою остаточного з'ясування відбувається через застосу­вання певних методів та процедур, які, звичайно, передують дослідженню зазначених питань. Докладно їх висвітлено у главі «Організація наукового кримінологічного дослідження» у Книзі З Курсу.

III. Стадія діагностування стану управлінської системи та керованого нею об'єкта стосовно визначення заходів (засобів) реалізації мети. Після з'ясування проблеми, напрямів та методів її розв'язання (а нерідко і в процесі розв'язання) наступною стадією управлінського циклу щодо антикримінальної діяльності має стати діагноз стану управлінської системи та керованої нею вико­навської системи. Зазначений діагноз потребує відповідного аналізу і об'єкта антикримінальної діяльності, яким є злочинність. Визначити необхідні управлінські та виконавські заходи можна лише через співвідношення останніх з предметними характерис­тиками злочинності, інформацією про неї. Оскільки проблеми у

386

Теорія управління діяльністю щодо запобігання та протидії злочинності...

зазначених системах, напрями, методи та заходи (засоби) їх розв'язання спрямовані у майбутнє, інформація щодо зазначених об'єктів має бути не лише статичною (сьогоденною) та ретроспек­тивною, а й перспективною.

Наведені діагностичні завдання на зазначеній стадії управління діяльністю щодо запобігання та протидії злочинності здійснюють­ся через застосування відповідних кримінологічних методів та процедур. Вони можуть бути згруповані таким чином:

  • збирання та оцінка кримінологічної та кримінологічно-зна­ чущої інформації;

  • кримінологічний аналіз зібраної інформації;

  • кримінологічне прогнозування злочинності та злочинних про­ явів.

Кожна з названих груп діагностичних методів та процедур має певний особливий зміст та виняткове значення не лише на вка­заній стадії, айв процесі вирішення завдань системи управління антикримінальною діяльністю взагалі. Тому доцільно докладніше розглянути ці групи в інших частинах Курсу, зокрема щодо кримінологічної інформації та її аналізу — у відповідних главах Книги 3 Курсу, а теоретичні засади кримінологічного прогнозу­вання — у наступному параграфі цієї глави.

IV. V. Стадії розроблення та прийняття управлінського рішен­ня. Кримінологічні засоби, що використовуються на цих стадіях, за своїм змістом та формою можуть бути поділені таким чином:

  • висновки кримінологічного аналізу злочинності, в тому чис­ лі, які містять пряму вказівку на необхідність управлінського рішення з відповідного питання, або лише у загальній формі обґрунтовують необхідність його вирішення;

  • результати кримінологічного прогнозу злочинності або інди­ відуального прогнозу вчинення злочину, які не прямо, а опосередко­ вано орієнтують на вирішення питань запобігання та протидії зло­ чинності (злочинного вчинку) згідно з прогнозованими змінами;

  • пропозиції щодо вирішення питань, здійснення необхідних заходів, що випливають із названих документів (аналізу, прогнозу тощо) і стосуються системи управління та керованої нею виконав­ чої системи за звичною схемою управлінського рішення, в тому числі щодо організаційних, виконавських, забезпечуючих, інших

387

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]