Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 9

VI. Стадія реалізації управлінського рішення, спрямованого на управління діяльністю щодо запобігання та протидії злочин­ ності. Його реалізація здійснюється звичайними для управління організаційними засобами, як правило, без використання специ­ фічно кримінологічних. Щодо заходів виконавського рівня цієї діяльності, то вони часто реалізуються із застосуванням криміно­ логічних методів і засобів, передусім заходів стосовно виявлення причин і умов злочинних проявів та запобігання їх дії (впливу).

VII. На стадії аналізу результатів виконання управлінського рішення застосовуються ті самі аналітичні, у тому числі криміно­ логічні, засоби (методи), що і при аналізі об'єктів системи управління антикримінальною діяльністю на стадії їхнього діагно­ стування перед розробленням управлінського рішення.

ф 3. Теорія кримінологічного прогнозування.

Його функція як засобу управління діяльністю

щодо запобігання та протидії злочинності

та злочинним проявам

Людині, як мислячому індивіду, властиве передбачення май­бутнього для того, щоб визначити та спланувати свої наступні дії. Пророцтва волхвів, передрікання чаклунів відомі з давніх-давен. Із розвитком науки передбачення отримало можливість ґрунтува­тися на пізнаних об'єктивних закономірностях розвитку природи і суспільства, стати науковим. Нині виокремлюють три рівні (або види) передбачення. Перший — це передвіщення, що здійснюєть­ся на буденному рівні на основі знання знакових подій (явищ) та інтуїтивних здібностей. Другий — прогнозування, яке ґрунтується на наукових засобах, як правило, кількісних параметрах, зако­номірностях їхньої зміни, що відбивають об'єктивні тенденції нинішнього та майбутнього стану об'єкта передбачення. Третій — планування, яке поряд із прогнозуванням зміни об'єкта прогнозу передбачає діяльність, що слід згідно з цими змінами здійснити тепер і в майбутньому.

Сутність та особливість прогнозування полягає у тому, що це таке наукове передбачення, яке ґрунтується на конкретній теорії та із застосуванням наукових методів відображає обґрунтовані закономірності та зв'язки об'єкта прогнозу, має своїм результатом

390

Теорія управління діяльністю щодо запобігання та протидії злочинності...

прикладний висновок (оцінку). Будь-яка наука, і кримінологія не виняток, має прогностичну функцію. Вона значною мірою реалізується через прогнозування майбутнього стану предмета певної науки (його складових). Прогностична функція науки ґрунтується на можливостях і здібностях наукового пізнання про­цесу упереджуючого мислення, у тому числі обумовленого суспільними змінами. Ця властивість прогнозування надала йому роль засобу будь-якої галузі соціального регулювання, у тому числі у сфері управління діяльністю щодо боротьби зі зло­чинністю.

Існує багато класифікацій прогнозів. Одна з основних поділяє їх на соціальні, спрямовані на передбачення динаміки та якісних змін суспільних процесів, явищ, подій, та індивідуальні, що про­гнозують активність окремої людини, здебільшого діяльнісну. У широкому розумінні індивідуальне прогнозування є також соціальним, оскільки активність, у тому числі діяльність людини, відбувається у суспільстві.

За галузевою ознакою та предметом передбачення розрізня­ють політичне, економічне, науково-технічне, демографічне, екологічне, кримінологічне прогнозування. Кримінологічне про­гнозування здійснюється щодо процесів, явищ, фактів, що є предметами кримінології або мають кримінологічне значення. Розглянемо основні поняття та характеристики кримінологічно­го прогнозування. Передусім відзначимо, що кримінологічне прогнозування не зводиться лише до прогнозування злочин­ності, яким воно звично обмежувалося протягом тривалого часу1. Нині стало зрозуміло, що кримінологічне прогнозування здійснюється й стосовно інших частин предмета кримінології, а також інших процесів, явищ фактів, діянь, що мають криміно­логічне значення2. Однак і донині воно, крім визначення майбут­нього стану злочинності, іноді поширюється лише на зміну фак­торів, що впливають на нього. Нерідко ще предмет криміно-

1 Кримінологія. Загальна і Особлива частини: Підруч. / За род. І. М. Дапьшина. — С. 127.

2 Дшіьишн І. Кримінологічне планування заходів протидії злочинності та її прогнозування / Вісн. Акад. правових наук України. — 2004. — № 4 (39). — С. 148; Джужа О. Яка криміно­ логія потрібна сьогодні // Право України. - 2000. — № 6. — С. 95.

391

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]