Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 6

тик її структурних елементів. Термін «структура» у науці, зокрема у філософії, яка визначає методологічні засади наукового дослідження, означає «будова», що може бути розчленована на складові для полегшення отримання уявлення про них і загалом про об'єкт, явище, предмет, які підлягають вивченню.

У вітчизняній кримінології питання про структуру особи зло­чинця почало розглядатися з середини 60-х років XX ст. (Б. В. Волженкін, Ю. Д. Блувштейн, Н. С. Лейкіна, О. Б. Сахаров та ін.). Запропоновано багато варіантів розуміння структури осо­би злочинця та визначення її складових. Кожний із них мав свої обґрунтування, визначальні критерії. Частина з них підходила до особи злочинця як різновиду особи загалом і, оскільки остання є предметом вивчення психології, пропонувала структуризувати особу за психологічною структурою (К. К. Платонов), але допов­нити останню її особливою соціальною якістю — суспільною не­безпечністю (С. П. Дагель). Інші, вбачаючи особу суб'єктом су­спільних відносин, пропонували будувати її структуру за соціо­логічною схемою. Поступово до структури особи злочинця стали включати її психологічні особливості, біофізіологічні ознаки, еле­менти, що відображують «індивідуальність» злочинця у єдності його природжених та соціальних ознак (Ю. М. Антонян). Пропо­нували також соціально-рольову структуру особи, ототожнення останньої зі структурою її особистості, ціннісну структуру та ін. Зараз немає можливості та потреби аналізувати всі зазначені пропозиції, наводити аргументи «за» і «проти». Торкнемося лише сучасних поглядів на проблему структури особи злочинця, пере­важно українських кримінологів. Дехто з них до останнього часу взагалі не вживав термін «структура особи злочинця», замінював його термінами «система ознак», за якою останні групуються1, або «схема» вивчення особи злочинця з відповідними підсистемами (блоками) «особистісних якостей»2. Допускалося змішування по­нять особи і особистості злочинця, в основному через включення до структури останньої «біологічних якостей та задатків»3.

1 Курс кримінології. Загальна частина: Підруч.: У 2 кп. / За заг. рсд. О. М. Джужи. — Кп. 1. — С. 96.

2 Бандурка А. М., Давьіденко Л. М. Зазнач, праця. — С. 66.

! Кальман А. Г., Христич Й. А. Словарь криминологичсских й статистичсских тсрмиїїов. — Харьков, 2001. - С. 81.

254

Теорія особи злочинця

І. М. Даньшин, не вдаючись до аналізу сутнісного поняття струк­тури особи злочинця та вбачаючи у ній результат (або метод) гру­пування («розкладання по полочках») ознак, властивостей, рис, особливостей цієї особи, запропонував виділити у ЇЇ структурі 7 груп елементів1. Залишаючи без коментарів визначення поряд-ковості та формулювання назв окремих груп, що залежать від уподобань автора, вважаємо за потрібне висловити принципове зауваження щодо виділення в окрему групу «загальнозначущих позитивних людських якостей». Якщо всі інші групи виділені за системно-предметним принципом, незалежно від змістовної оцінки її елементів, то остання — за позитивною оцінкою. У цьому вбачається недотримання принципу однопорядковості, що є обов'язковим для системних структур. Наведене створює ілюзію, що нібито елементи в інших групах є лише соціально-негативни­ми. Проте це не так. У кожній групі, яка охоплює певний вид еле­ментів особи злочинця, останні мають бути представлені незалеж­но від оцінки їх соціальної якості: позитивної чи негативної. Тим самим повинно забезпечуватися цілісне уявлення щодо особи злочинця, що є неодмінною вимогою до побудови структури останньої.

Останнім часом опубліковані уточненні положення щодо струк­тури особи злочинця деяких видатних російських кримінологів — фахівців з цієї проблеми. Так, Г. А. Аванесов вважає, що уявлення в кримінології про структуру особи злочинця має бути складено на основі розуміння людини як особи (на відміну від визначення пер­шої як організму) та структури особи загалом. Остання, — зазначає він, — складається з двох підструктур: психологічної (індивіду­альність) та соціальної (ролі та діяльність у соціальному середо­вищі); психологічна підструктура будується за рівнями, де до першого (нижчого) належать біологічно обумовлені природні властивості та особливості, а найвищий (четвертий) рівень утво­рює спрямованість особистості. На думку Г. А. Аванесова у загальній структурі особи можна лише умовно (під час вивчення особи злочинця) виокремити кримінологічний рівень, де увага має зосереджуватися на антисуспільній спрямованості особистості та

1 Кримінологія. Загальна і Особлива частини / За рсд. І. М. ДацьшиІІа. — С. 66-74.

255

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]