Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
360
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 7

щується за участі потерпілого, але про це йтиметься у наступному параграфі.

За характером впливу на особу, як у період формування її криміногенних якостей, так і за реалізації останніх у вигляді наміру та рішення вчинити злочин, конкретну життєву ситуацію звичайно поділяють на такі різновиди:

  • сприяюча, яка містить умови, що полегшують формування криміногенної орієнтації та мотивації, мотиву вчинення злочину, а далі — реалізацію злочинного наміру;

  • проблемна, що перешкоджає (утруднює) формування та роз­ виток криміногенних якостей особи, ставить перед нею завдання стосовно долання цих перешкод, затрачування додаткових зусиль, пошуку та використання відповідних засобів тощо.

  • конфліктна, в якій стикаються різні за інтересами та спряму­ ванням впливи, що нерідко тягнуть за собою конфлікт між ними, вимагають від особи більшої розважливості та проникнення у при­ чини конфлікту.

С. А. Тарарухін виділяє, крім названих життєвих ситуацій, ще такі: мотиваційно-байдужу, що впливає на зміну мотиваційно-зна­чущих впливів середовища; мотивуючу, яка сприяє таким впли­вам, а також поділяє конфліктну ситуацію на 5 різновидів залеж­но від причин конфліктів1.

Існують й інші варіанти класифікації конкретної життєвої си­туації. За джерелами, що впливають на ЇЇ створення їх поділяють на пов'язані:

  • з особою, на яку чиниться вплив середовища під час ЇЇ форму­ вання у криміногенному напрямі та в процесі реалізації нею моти­ ву і наміру вчинити злочин;

  • із середовищем, включаючи його окремі елементи впливу, в тому числі з об'єктом, що впливає на опредмечування мотиву;

  • з обома сторонами (особою та елементами середовища) (цю ситуацію називають змішаною).

Має бути визначено кримінологічне значення конкретної життєвої ситуації. У кримінології останню, як правило, відносять

1 Курс кримінології: Підруч.: У 2 ки. / За заг. рсд. О. М. Джужи. - Кн. 1: Загальна части­на.-С. 117.

304

Умови та механізм злочинного прояву

до умов, що визначили обставини вчинення злочину, сприяли йому. Відмінну позицію у цьому питанні займає І. М. Даньшин, який вважає, що криміногенна ситуація не належить ні до поняття «причини», ні до поняття «умови вчинення злочину», вона відіграє роль приводу для нього, як «зовнішнє спонукання до дії, як привід до нього», відрізняючи його від приводу, який створює сам винний та використовує для досягнення своєї мети1.

На наш погляд, у такій трактовці змішано два різних підходи до розуміння значення конкретної життєвої ситуації: функціональ­ний та детерміністичний. Дійсно, ситуація у ряді випадків може виконувати функцію приводу, створюючи або зумовлюючи його. Конкретна життєва ситуація може виконувати й інші функції: сприяння, застереження, перешкоди формуванню криміногенних властивостей особи, породжувати додатковий мотив, змінювати злочинний намір тощо. Проте у детермінаційному значенні вона як конкретний вияв соціального середовища не може бути нічим іншим, як умовою, що сприяла або перешкоджала розвитку криміногенної орієнтації та мотивації, формуванню мотиву і наміру вчинити злочин, реалізації рішення щодо останнього.

Завершуючи розгляд конкретної життєвої ситуації у загально­му кримінологічному плані та її ролі у формуванні криміногенної орієнтації та мотивації, слід наголосити на деяких положеннях.

  1. Як і на інших етапах, в інші моменти життя людини життєва ситуація, в якій відбувається формування криміногенної орієнтації та мотивації, може бути нейтральною щодо мотивації взагалі, у то­ му числі тієї, що має криміногенний характер, а може мати певне мотиваційне значення. Загальною умовою останнього є значимість ситуації для людини, що визначається її підтримкою або супроти- вом провідним мотивам особистості та тим конкретним мотивам, які на часі формуються, тобто криміногенним мотивам.

  2. Вплив ситуації на процес орієнтації та мотивації, як правило, мало залежить від того, виникла вона раптово чи конкретизувала­ ся поступово. Міра впливу ситуації на орієнтацію та мотивацію більше залежить від багатьох інших обставин, серед яких можна виділити: а) характер та спрямованість мотивів, що формуються,

Кримінологія. Загальна та Особлива частини / За рсд. І. М. Даньшина. — С. 89.

305

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]