Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 9

кримінологічні особливості. Зокрема, Ю. В. Солопанов вказував, що плановані заходи при кримінологічному плануванні мають впливати не лише на саму злочинність, а й на причини та умови, які її обумовлюють, а тому повинні стосуватися широкого кола ви­конавців на різних рівнях. Він підкреслював, що кримінологічні прогнози для такого планування не лише дають певну інфор­мацію, але й створюють базу наукового підходу1. Автори підручни­ка «Курс кримінології», підготовленого у Національній академії внутрішніх справах України, доповнили зазначені вимоги завдан­ням плану об'єднати різних суб'єктів профілактики і спрямувати їхні зусилля в єдине русло цілеспрямованої діяльності2. О. М. Бан­дурка та Л. М. Давиденко вказали на необхідність при реалізації кримінологічного планування більш суворо керуватися принци­пами і вимогами кримінологічної науки, відповідно до чого, викла­даючи загальні принципи та умови планування, дещо додали до їх змісту положення та терміни з теорії профілактики правопору­шень3.

Кримінологічне планування та план як форма його реалізації, на наш погляд, мають (порівняно із «загальним» — управлінське рішення та «особливим» — план взагалі) свою «окрему» криміно­логічну специфіку, що впливає, насамперед, на вимоги до нього, його методи, спрямованість та кінцеву мету. Кримінологічна специфічність планування пов'язана, в основному, не з окремими його умовами, етапами, механізмами, видами, що в цілому є подібними для будь-якого управлінського рішення та плану, а із специфічним об'єктом планування — діяльністю щодо запобігання та протидії злочинності. Остання, у свою чергу, багато в чому ви­значається характером самої злочинності та особливістю чинників, що її зумовлюють. Зазначена специфічність, перш за все, уточнює об'єкт планування, його межі, зокрема ті, які обумов­лені можливостями планування діяльності щодо протидії злочин­ності у вузькому безпосередньому значенні поняття «протидія». Так само, як не планується вчинення злочинів, так і не може

1 Солопапов Ю. В. Зазнач, праця. — С. 33.

2 Курс кримінології. Загальна частина. — С. 201.

3 Бандурка А. М., Давидепко Л. М. Зазнач, праця. — С. 143-144.

416

Теорія управління діяльністю щодо запобігання та протидії злочинності...

плануватися діяльність щодо протидії їм згідно з нормами Кримінального кодексу, що визначають кримінальну відпо­відальність осіб, які вчинили злочини, та у формах реагування на них, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом. У без­посередньому значенні поняття «планування» плануватися може ресурсна підтримка зазначеного реагування (удосконалення пра­вового регулювання, навчання та підвищення кваліфікації кадрів, організаційне, інформаційне, технічне, матеріальне, фінансове та інше забезпечення). Тому об'єктом кримінологічного планування здебільшого є діяльність щодо запобігання злочинності та злочин­ним проявам, переважно той її напрям, який реалізується через профілактичний вплив на причини та умови, що обумовлюють кримінальну активність, створюють для неї сприятливі умови. З цією особливістю об'єкта кримінологічного планування пов'яза­не те, що план, через який воно реалізується, часто має назву «план профілактики» або «профілактичної діяльності», хоча насправді, він передбачає не тільки заходи профілактики, а й запобігання злочинності за іншими напрямами.

Особливістю кримінологічного планування є також його універсальна мета, що полягає у досягненні скорочення злочин­ності. Незалежно від виду злочинів або злочинності загалом, за­безпеченню запобігання та протидії яким призначений план, неза­лежно від періоду чи територій, на які він поширюється, або змісту тих чи інших планованих заходів, єдиною метою та критерієм ви­конання плану є скорочення злочинності.

Особливості кримінологічного планування, що пов'язані із завданнями, методами, засобами та іншими категоріями криміно­логії, як зазначалося, істотно уточнюють згідно з останніми відомі з науки управління загальні вимоги та принципи розроблення та прийняття управлінських рішень та планів зокрема.

Так, вимога наукового обґрунтування конкретизується щодо кримінологічного планування необхідністю спиратися на кримі­нологічний аналіз злочинності та загалом на більш повне та різно­бічне використання кримінологічної інформації. Сучасний і зроблений у ретроспективі кримінологічний аналіз злочинності має обов'язково доповнюватися її кримінологічним прогнозом на перспективу, взагалі на період планування. Особливо слід наголо-

417

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]