Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
360
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 6

маємо можливість констатувати виділення в особистості суспільне неприйнятного типу її типового різновиду — особистості, що має суспільне небезпечну спрямованість, тобто особистість суспільне небезпечного типу.

Категорія суспільної небезпечності піддавалася глибокому аналізу в науках кримінального права, кримінології, адміністратив­ного права. Нині немає можливості детально на цьому зупинитися. Виділимо лише основні висновки, які обстоює автор Курсу. По-пер­ше, суспільне небезпечними є не лише злочини (як багато років вва­жалося і виділялося як суттєва ознака злочину і злочинності), а й інші діяння, якщо вони спричиняють шкоду головним умовам життєдіяльності суспільства; до суспільне небезпечного типу нале­жить й особистість осіб, які вчиняють ці діяння. По-друге, суспільна небезпечність визначається як за небезпекою вже спричиненої, за­вданої шкоди, так і за небезпекою (погрозою) ймовірного її спричи­нення у майбутньому. Через спрямовану у майбутнє ознаку суспільної небезпеки особистості визначається прогностична значимість цієї категорії, про що йтиметься далі. Разом з тим, слід підкреслити, що суспільна небезпека особистості визначається лише на підставі вчинення нею суспільне небезпечних діянь, у тому числі незлочиїших, але таких, які з високою мірою ймовірності мо­жуть «перерости» у злочинні. Цим суттєвим застереженням оцінка прогностичної ознаки суспільної небезпечності відрізняється від визнання категорії «небезпечний стан» особи, наявність якого не завжди обґрунтовується її реальними діяльнісними суспільне не­безпечними проявами.

Для визначення типу особистості, яка представляє для нас інте­рес, тобто особистості злочинця, необхідно продовжити типо-логізацію особистості суспільне небезпечного типу. Зокрема провести її залежно від характеру та ступеня ймовірності прояву (реального чи передбачуваного) суспільної небезпечності осо­бистості. Як бачимо, підставою цієї типологізації спрямованості особистості є вже не стільки сутність останньої (вона визначена як суспільно неприйнятна та суспільне небезпечна), скільки її прояв та ймовірність прояву. Тим самим цей рівень типологізації є перехідним від другого (сутнісного) до третього (за явищами). Типологізація, проваджувана за такою підставою, дає змогу

250

Теорія особи злочинця

виокремити в особистості суспільно небезпечного типу такі різно­види (підтипи) залежно від вияву спрямованості: некриміналь-ний, коли спрямованість особистості виявляється в антигромадсь­ких, але незлочинних, можливо адміністративно-караних проявах, що малоймовірно можуть перетворитися у кримінально-карані; передкримінальний з таким самим характером прояву, але з до­статньою вірогідністю перетворення його у кримінальний; кримінальний — після вчинення злочину, підтвердженого вироком суду; посткримінальний — під час відбування покарання або після звільнення з установ виконання покарання (незалежно від зняття або погашення судимості) у разі вчинення нового умисного злочи­ну, який є свідченням того, що суспільна небезпечність особис­тості не зменшилася порівняно з кримінальним різновидом, а на­впаки зросла, перетворила останній у поглиблено-кримінальний. Кримінальний різновид особистості, що належить до суспільно небезпечного типу, сутнісно утворює тип особистості злочинця, а поглиблено кримінальний — злочинця-рецидивіста.

Нормативно-предметне уявлення про тип особистості злочин­ця отримуємо на третьому рівні соціальної типологізації особис­тості, яка проводиться за її діяннями, різними ознаками остан­ніх. Однією з таких ознак є соціально-нормативна оцінка діянь. Беручи цю ознаку як підставу подальшої типологізації особистості з суспільно неприйнятною спрямованістю, що має асоціальний, антисуспільний та суспільно небезпечний різновиди, дифе­ренціюємо ЇЇ на такі типи: з аморальною поведінкою — особистість суспільно неприйнятної спрямованості аморального типу, з про­типравною поведінкою — особистість такої самої спрямованості протиправного типу або коротко — особистість правопорушника, зі злочинною поведінкою — особистість злочинця.

Завершуючи соціальну типологізацію особистості з метою визначення типу особистості злочинця та його типових ознак, можна визначити, що особистість злочинця за своєю сутністю належить до типу особистості, яка має суспільно неприйнятну та антисуспільну спрямованість, та найчастіше до суспільно небез­печного підтипу цього типу особистості, а за своїм проявом (реаль­ним або ймовірним) — до кримінального різновиду останнього. Та­ким чином, соціально-типовими ознаками особистості злочинця є

251

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]