Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 8

інформації (ДАСКІ), яка мала містити інформацію про причини й умови злочинності, тенденції їх зміни. Але пропозиції не були підтримані в основному з посиланням на відсутність фінансових можливостей та складність отримати наявну статистичну інфор­мацію від різних відомств. Тому ДАСКІ досі не створено.

Управлінські документи в галузі діяльності щодо запобігання та протидії злочинності, у тому числі плани і програми профілактики останньої періодично приймаються Кабінетом Міністрів та інши­ми органами державної виконавчої влади. Але з багатьох пунктів їх виконання «паперове», тобто формальне. Майже за 5 років здійснення останньої Програми профілактики злочинності мало що змінилося стосовно рівня запобіжної діяльності і її результатів.

Координація запобіжної роботи дуже слабка. Обласні, міські та районні держадміністрації цією ділянкою роботи займаються не систематично, у різних регіонах по-різному, але в цілому неза­довільно. До цієї важливої державної справи немає необхідної ува­ги, передусім з боку перших керівників органів влади.

Контроль виконання планів і програм профілактики злочин­ності в основному обмежується поданням інформацій, які навчи­лися писати, а дійсні результати цієї діяльності, особливо ЇЇ індивідуально-запобіжного напряму, мізерні. Про недостатність правового, передусім законодавчого, забезпечення діяльності щодо запобігання злочинності детально йшлося у § 2 глави. Матеріально-ресурсне забезпечення запобіжної діяльності зага­лом не відповідає потребам. Таким чином, можна зробити загаль­ний висновок про те, що діяльність щодо запобігання злочинності та злочинним проявам у сучасній Україні належним чином не забез­печується.

Рекомендована література

1. Конституція України — основа реформування суспільства. — X., 1996.

2. Кримінологія. Загальна та Особлива частини: Підруч. / За ред. І. М. Даньшина. - X., 2003.

  1. Теоретические основьі предупреждения преступности. — М., 1977.

  2. Кудрявцев В. Н. Стратегии борьбьі с преступностью. — М., 2003. •<••

  3. Кримінологія: Учеб. / Под ред. Г. А. Аванесова. — 3-є изд. перераб..и

дон. - М., 2005.

364

Глава 9

Теорія управління діяльністю

щодо запобігання та протидії злочинності:

кримінологічні складові

ф 1. Поняття та система управління діяльністю

щодо запобігання та протидії злочинності:

кримінологічні аспекти

Загальновизнано, що діяльність щодо запобігання та протидії злочинності є різновидом соціальної діяльності суспільне корис­ного спрямування. Віднесення зазначеної діяльності до суспільне корисної, яка відповідає інтересам суспільства, потрібне через те, що не будь-яка соціальна діяльність є суспільне прийнятною і доцільною. Зокрема, злочинна діяльність, яка є проявом кримінальної активності частини членів суспільства, не відповідає інтересам демократичного громадянського суспільства, що ґрун­тується на принципах верховенства права, соціальної справедли­вості, забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

З теорії соціальної діяльності відомо, що вона є колективною, здебільшого масовою, масштабною, підпорядкованою виконанню єдиної мети та досягненню спільного результату. Наведені та інші ознаки і властивості соціальної діяльності об'єктивно вимагають ЇЇ певної узгодженості, упорядкованості, управління. Будь-яка сумісна діяльність, тим більше соціальна, завжди має два рівні: безпосередньо виконавська (предметна) діяльність та така, що стоїть ніби над нею і організаційно оптимізує її — управлінська діяльність. Управління соціальною діяльністю отримало назву соціальне управління. Поняття соціального управління зазвичай

365

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]