Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 6 .....

відображає соціальну якість різних індивідів, те типове, яким особа представляється у соціальному відношенні.

Такій підхід, і це потрібно підкреслити, з одного боку дає змогу надати спрямованості властивість оцінки, показника особистості, з іншого — перетворює її у підставу соціальної типологізації останньої. «Спрямованість і тип, — писав відомий російський філософ-соціолог Г. Л. Смирнов, — характеристики особистості, пов'язані одна з одною найміцнішим чином. Спрямованість пред­ставляє саме той інтегративний показник, який дає змогу виявля­ти типові риси»1.

У значенні показника відповідності особистості суспільним інтересам та вимогам, у нормально соціалізованих осіб вона суспільне прийнятна. За дефектів соціального розвитку, які вияв­ляються через суспільне пасивну або антисуспільну поведінку, спрямованість особистості зазвичай су спільно неприйнятна (ан­тисоціальна). Нагадаємо, що термін «соціальний» тут вживається у значенні «пов'язаний із суспільством (соціумом)», а не як анти­теза терміну «індивідуальний».

У кримінології категорія антисуспільної (антисоціальної) спрямованості давно вживається для узагальненої характеристики особистості злочинця, а також осіб, які вчиняють інші неправо­мірні або аморальні вчинки. Іноді вказувалося на те, що анти-суспільна спрямованість може бути критерієм типології особи злочинця, у тому числі провадженої з прогностичною метою (Ю. Д. Блувштейн, К. Є. Ігошев). У 80-х роках XX ст. автором Курсу була теоретично обґрунтована, методично забезпечена та практично здійсненна соціальна типологізація осіб із метою виокремлення та визначення типових ознак особистості особи, від якої ймовірно можна прогнозувати вчинення злочину, а також особистості злочинця2. Розглянемо детальніше процес такої типо­логізації особистості. При цьому за підставу диференціації візьме­мо саме спрямованість особистості. Перед тим нагадаємо поняття типології, типового, типу особистості.

1 СмирповГ.А. Советский человек. Формироваїїиссоциалистическоготипаличности. — М., 1971.-С. 47.

2 ЗакалюкА. П. Проблеми социальпой типологии личности правопаруїнитсля й преступни- ка. - С. 5-23.

246

Теорія особи злочинця

Типове — це передусім не всяке загальне і подібне, а лише таке, що містить цілісну, системоутворюючу характеристику, відобра­жує особливу загальну якість. Такою є типова ознака. Диференціа­ція предметів за типовою ознакою називається типологізацією. Підставою будь-якої їх класифікації є будь-яка загальна для них ознака. Типологізація — особливий вид класифікації, підставою якої є лише типова ознака. Групи предметів, які утворюються внаслідок типологізації, мають певну систему, єдиний принцип утворення, єдину особливу якість, згідно з якою вони становлять свою окрему типову групу. Разом з тим, ця сукупність предметів, що іменується типом — не тотожність, а узагальнена ймовірнісна модель із загальними типовими рисами. Набір утворених у такий спосіб типів предметів складає їх типологію.

Виникає питання, в якій послідовності проводити типо-логізацію, щоб визначити тип особистості, яка нас цікавить, тобто особистості злочинця. Філософія вчить, що будь-який об'єкт ре­альної дійсності характеризується передусім своєю сутністю, її складовими; далі її явищем, тобто проявленням сутності зовні та їх діалектичною взаємодією. Звідси першим рівнем соціальної типологізації особистості за ознакою її спрямованості (як інтегро­ваної характеристики) слід визнати рівень диференціації особис­тості за сутністю, тобто за відповідністю відображення у її спря­мованості соціальної сутності суспільства. За цією підставою особистість усіх членів суспільства поділяється на два великих типи — тип особистості із суспільна прийнятною спрямованістю та тип особистості із суспільна неприйнятною спрямованістю. Можна передбачити, що до останнього, а це покаже послідуюча типологізація, належатиме й особистість злочинця.

Другий рівень типологізації особистості пов'язаний з тим, що спрямованість особистості будь-якого типу, у тому числі суспіль­на неприйнятного, є неоднаковою за різними ознаками: об'єктом спрямованості, її інтенсивністю, стійкістю, глибиною. На цьому рівні типологізація також є сутнісною, але остання береться за певною конкретною ознакою виявлення. Результатом типо­логізації на цьому рівні є отримання комплексу різних наборів типів особистості, диференційованих за різними ознаками спря­мованості у межах одного з типів першого рівня. Пояснимо це на

247

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]