Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
359
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 1

кримінологічного дослідження, а також про історію розвитку кримінології як джерела отримання кримінологічних знань, зок­рема історичних знань щодо розуміння злочинності.

Отже, всі елементи системи кримінологічних знань будуються навколо двох системоутворюючих елементів: знань про злочин­ність та знань про запобігання їй. Наявністю зв'язку із системо­утворюючими елементами та мірою цього зв'язку визначається належність до системи, місце та значення у ній кожного елемента кримінологічних знань.

У системах, що як завдання мають прикладне призначення, а такою є й система кримінології (кримінологічних знань), зазви­чай, крім системоутворюючих, виокремлюють також результую­чий елемент. Стан останнього відображає результат функціону­вання системи, реалізації нею свого системозабезпечуючого потенціалу. Щодо системи кримінології, таким результуючим елементом із певною мірою припущення може бути визнаний стан злочинності (її рівень та динаміка). Зниження показників остан­ніх може свідчити про результати діяльності всієї кримінологічної системи, передусім практичної кримінології та, зокрема, запобі­гання злочинності. Однак результативність протидії злочинності залежить не лише від кримінологічної складової цієї діяльності. Тому використання згаданих ознак злочинності як результуючого елемента системи кримінології пропонується з певною мірою при­пущення.

Під час розгляду предмета кримінології згадувалося, що до нього входять як окремі його елементи злочини — діяльнісні про­яви злочинності. Водночас, визначаючи елементи системи кримінології як науки, вказувалося, що центральний ЇЇ елемент — комплекс знань про злочинність — включає загальне та предметне уявлення про її прояви у вигляді злочинів. Чому ж знання про зло­чини мають бути представлені в системі кримінології? Насампе­ред тому, що у її загальнотеоретичній частині, центральною скла­довою якої є теорія злочинності, міститься комплекс знань — кримінологічна теорія злочину. До неї входять: кримінологічне по­няття злочину як діяльнісного прояву злочинності та вчення про його детермінацію, в тому числі про причини й умови, які сприя­ють його вчиненню; вчення про механізм цього прояву злочин-

28

Поняття, предмет і система кримінології

ності, включаючи роль у ньому особи, яка вчиняє злочин, середо­вища його вчинення, конкретної життєвої ситуації, в якій воно відбувається, а також потерпілого у цій ситуації і загалом у ме­ханізмі злочинного прояву. Всі вказані знання подаються в теорії злочину узагальнено стосовно злочину загалом як самостійного феномену. Тому вони й містяться у загальнотеоретичній частині системи кримінологічних знань.

Теоретичні положення про злочин як такий, що містяться у загальній частині кримінології, знаходять відображення в ком­плексах наукових знань про окремий злочин, їх видові сукупнос­ті (різновиди) створюючи загальнотеоретичну основу їх характе­ристики. Кримінологічні дослідження довели, що сукупності злочинів різних видів, відтворюючи закономірності теорії злочи­ну загалом, разом з тим мають додаткові теоретичні обґрун­тування, що відбивають (і разом з тим визначають) особливості кількісних показників вчинення злочинів, їх кримінологічної характеристики, тобто кримінологічних знань про сам злочин, особу злочинця, причини та умови його вчинення, стан та особли­вості запобігання злочинів певного виду. Комплекс криміно­логічних знань стосовно окремої сукупності злочинів (її назива­ють видом злочинів) становить окрему кримінологічну систему, яка водночас є підсистемою загальної системи кримінології (кримінологічних знань).

Комплекси знань щодо окремих видів злочинів мають особливе значення у прикладному аспекті. Саме ці знання найчастіше вико­ристовують практичні працівники для організації власного кримінологічного аналізу окремих видів злочинів на території обслуговування, розроблення й удосконалення заходів запобіган­ня злочинності. Ці кримінологічні знання, передусім про прийоми і способи вчинення злочинів, особливості ознак особи злочинця, обставини, що сприяли вчиненню злочинів, та інше використову­ються також як типові характеристики в роботі з розкриття і розслідування конкретних злочинів як належних до певного типу кримінологічної сукупності.

Існує велика кількість систем кримінологічних знань про окре­мі види злочинів, які є відповідно підсистемами загальної системи кримінології.

29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]