Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
359
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 4

по собі. Насправді ці прояви є людськими, «рукотворними», мають місце лише як вияви активності людей. У цьому їхня пред­метність, що має бути відображена у сутнісному понятті їх сукуп­ного феномену.

Серед виявів людської активності поряд із суспільне прийнят­ними, що відповідають інтересам суспільства в цілому, наприклад пізнання, творчість, патріотизм та ін., є також суспільне не­прийнятні, що суперечать загальнолюдським (війна, забруднення природного середовища) або загальносуспільним інтересам (мо­ральна розпуста, наркоманія, злочинність та ін.). Ці вияви і є тією «соціальною патологією», яка існує у суспільному житті, супере­чить його інтересам, а проявляється через суспільне неприятну ак­тивність певної частини людей — членів суспільства.

Активність належить до найбільш загальних філософських категорій, що характеризують сутність живих істот, у тому числі предметну сутність «людського буття» (Аристотель) та суспільний прояв людини, яка мислить. Ця категорія у суспільно­му значенні відображає найбільш загальні властивості вияву та закони розвитку людської спільноти. Існує багато рівнів та дифе-ренціацій людської активності. Серед них є поділ на внутрішню (мислительна, творча) та зовнішню. Остання виявляється, як пра­вило, в якості діяльнісної активності і, в свою чергу, за формою мо­же бути одиничною та масовою, індивідуальною та суспільною. Сучасна філософія характеризує соціальну активність як пред­метний вияв суспільного життя, людського феномену соціуму.

Суспільна активність диференціюється за оцінками, що існу­ють у суспільстві, у тому числі моральними, на окремі види, залеж­но від її спрямованості, загальнолюдської цінності. Наприклад, відомий польський психолог Ю. Козелецький, розглядаючи ак­тивність особи у суспільстві, поділяв її на геростратівську та про­метеївську. Відомо, що і Герострат, і Прометей відрізнялися висо­кою активністю, проте її зміст і спрямованість мали зовсім різну суспільну оцінку, з якою обидва вони дійшли до наших днів як яс­краві образи корисного та шкідливого для людства1.

1 Козелецкий Ю. Человск ммогомсрньій. — К., 1991. — С. 15.

136

Теорія злочинності

Оскільки суспільна активність — це, як правило, прояв діяль­ності конкретних осіб або їх об'єднань, можна провести типо-логізацію цього різновиду активності за аналогією з соціальною типологією особи1. При цьому за послідовної поетапної (рівневої) типологізації (від сутності, її якісних характеристик до проявів у явищах) можна виділити такі типи суспільної активності:

  • суспільне прийнятний та суспільне неприйнятний;

  • спрямований у певну сферу життєдіяльності суспільства, на­ приклад у сферу праці, культури, економіки, взаємовідносин між людьми, у тому числі регульованих нормами моралі, права; при цьому виявляється ставлення певного типу людської активності до цих норм;

  • пасивний, менш чи більш активний, стійкий, мінливий тощо.

Тип суспільне неприйнятної активності за її глибиною на на­ступному етапі (рівні) типологізації диференціюється на типи асоціальної, антисуспільної, суспільне небезпечної активності. За правовою оцінкою конкретних проявів тип суспільне небезпеч­ної активності поділяється на типи протиправної (некриміналь-ної), передкримінальної (за кримінологічним прогнозом) та кримінальної (під час вчинення злочину) активності.

Зазначені типологічні характеристики та інші ознаки криміна­льної активності можуть слугувати визначенню на рівні соціуму предметної сутності злочинності. У цьому значенні остання є соціальним феноменом суспільного життя у вигляді неприйнят­ної та небезпечної для суспільства кримінальної активності час­тини його членів.

Може виникнути питання щодо належності до кримінальної активності злочинних діянь, що вчиняються у виді бездіяльності. Адже кримінальна активність, що становить серцевину сутності злочинності, належить до діяльнісного різновиду активності. Впевнені, що на це питання слід відповідати ствердно. У кримі­нальному праві давно визнано, що бездіяльнісність не означає відсутність діяння. Бездіяльнісність — це пасивна форма діяння, яка виявляється у тому, що особа не виконує певних дій, які вона

Про основи соціальної типологізації особи див. докладніше: Закалюк А. П. Проблеми типологии личпости правопарушителя й преступпика // ПроблсмьІ изучения личпости правонарушитсля. - М., 1984. - С. 9-17.

137

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]