Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 9

логічного прогнозування ототожнюють з об'єктами останнього, розглядають поряд із завданнями, діями та зводять до переліку його об'єктів1. Не завжди при визначенні предмета криміно­логічного прогнозування позначається його цільове призначен­ня. З урахуванням наведених положень та застережень можна визначити, що предметом кримінологічного прогнозування є про­цес пізнання майбутнього стану явищ, фактів, діяльнісних про­явів, що становлять предмет кримінології або мають криміно­логічне значення, з метою забезпечення управління діяльністю у сфері їхнього функціонування.

Із наведеного вище визначаються об'єкти кримінологічного прогнозування. До таких слід віднести насамперед злочинність у всіх її проявах, станах та взаємодіях (умовно — «об'єкти злочин­ності»), а також детермінанти злочинності, її «фонові» та обумов­люючі чинники, особистість злочинців, діяльність щодо запобіган­ня та протидії злочинності, управління цією діяльністю (умовно — «інші кримінологічні об'єкти»).

Кримінологічне прогнозування в системі управління анти-кримінальною діяльністю має своїм функціональним призначен­ням головним чином передбачувальне діагностування стану цієї управлінської системи як діяльності у сфері функціонування кримінологічних об'єктів, у тому числі самої такої діяльності з урахуванням прогнозованих змін об'єктів злочинності. Наведене реалізується через такі функції кримінологічного прогнозування: а) визначення майбутнього ймовірного стану, в тому числі зміни об'єктів злочинності, її детермінантів, «фонових» та обумовлюю­чих чинників, особистості злочинців; б) прогностична оцінка кримінологічного значення цих змін; в) передбачення потрібних відповідних змін антикримінальної діяльності та системи управ­ління нею; г) створення кримінологічного обґрунтування управ­лінського рішення для відображення необхідних змін системи управління з огляду на прогнозовані зміни, а також на постійні орієнтири у вигляді мети, стратегії, правових норм діяльності щодо запобігання та протидії злочинності.

1 Нежурбіда С. І. Щодо питання про предмет кримінологічного прогнозування // Актуальні проблеми політики. — Одеса, 2004. — Вин. 20. — С. 254.

392

Теорія управління діяльністю щодо запобігання та протидії злочинності...

У літературі запропоновано поділяти кримінологічне прогно­зування на пошукове, яке виявляє зміну його об'єктів і абстра­гується при цьому від норм та інших управлінських рішень щодо цих об'єктів, та нормативне, яке здійснюється з огляду на існуючі норми, ідеали, цілі цієї діяльності1. У такому поділі вбачається штучність. Діяльність щодо об'єктів кримінологічного прогнозу­вання, як правило, унормована, до того ж значною мірою на зако­нодавчому рівні. Зміна зазначених об'єктів прогнозується з ураху­ванням умов, в яких вона відбувається, в тому числі обов'язкових нормативних умов. Нинішня та майбутня зміна останніх повинна братися до уваги та певним чином враховуватися при прогнозу­ванні. Таким чином, зміна об'єктів та нормативних умов, в яких вона відбувається, нероздільні. Інша річ, коли йдеться про прогно­зування майбутньої дії норми, прийняття якої передбачається, та кримінологічних наслідків її прийняття, в тому числі щодо його впливу на зміну криміногених та антикриміногенних чинників. Такий вид прогнозування є елементом кримінологічної експерти­зи проектів нормативно-правових актів, яка розглядається в ок­ремій главі Розділу 3 Курсу.

З урахуванням наведеного визначимо поняття кримінологічного прогнозування. Це — засіб діагностування у формі передбачення майбутнього стану явищ, процесів, фактів, діяльнісних проявів, що складають предмет кримінології або мають кримінологічне значення та відіграють роль об'єктів прогнозування. Останнє здійснюється з метою врахування прогнозу їхніх змін для забезпечення адекватного коригування управління діяльністю щодо запобігання та протидії суспільно-небезпечному функціонуванню цих об'єктів. Прогноз злочинності як різновид кримінологічного прогнозування має об'єктом злочинність у всіх її проявах і зв'язках, спрямовується на передбачення її майбутніх змін з метою відповідного удосконален­ня управління діяльністю щодо запобігання та протидії кримінальній активності на її соціальному та індивідуальному рівнях. Згідно з цим розрізняють соціальне та індивідуальне кримінологічне прогнозування та, відповідно, прогнозування злочин­ності і злочинної активності окремої особи.

1 Бандурка А. М., Давьіденко Л. М. Зазнач, праця. — С. 127-128.

13 7-223 393

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]