Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 1 • • '.-•• ,;.•,;,-.--...- • . Г •- '•'

теорії з окремих проблем (віктимної поведінки, запобігання крадіжок, механізму імпульсивного злочину тощо).

Щоб отримати системне уявлення про наукову інформацію певної науки, особливо у навчальних цілях, слід здійснити її системний розподіл. Наголосимо саме на системному принципі цієї диференціації, яка має проводитися на підставі теорії систем, за системними принципами й ознаками. Уявлення про систему кримінологічної науки як про «розділення єдиних кримінологіч­них знань на однорідні компактні частини (блоки), внутрішньо узгоджені між собою»1 є, на нашу думку, дещо спрощеним, механічним, що зводить систему до структури. А це різні речі.

Теорія систем вимагає для системної диференціації будь-яких предметів, явищ, інформації про них (мовою цієї теорії — систем­них елементів), їх системної побудови з визначенням між ними системних зв'язків, наявність яких вказує на сукупність еле­ментів цієї системи. Системні зв'язки окреслюють межі останньої. Далі слід вказати на системне значення цих зв'язків для підтри­мання і функціонування системи. Перед цим має бути названий критерій, за яким визначатиметься системне значення зв'язків між елементами і самих елементів. У разі побудови системи наукових знань у навчальних цілях основний її критерій має бути доповнений та скорегований з урахуванням потреби такого викладу матеріалу, який був би найбільш сприятливим для сис­темного накопичення, засвоєння та послідовного поповнення. На підставі аналізу системного значення всіх елементів системної побудови має бути визначений системоутворюючий елемент, який обумовлює структуру, основні зв'язки та змістовну якість системи.

З огляду на наведене, основним критерієм побудови системи кримінологічних знань (і кримінології загалом) має бути визнана належність елемента цієї системи, який відображає певні криміно­логічні знання, до предмета кримінології.

Отже, у центрі побудови системи кримінології має бути науко­ве знання про злочинність як про основний елемент предмета кримінології. До сукупності знань щодо злочинності мають увійти

1 Кримінологія. Загальна та Особлива частини / За ред. І. М. Даньшшіа. — С. 8.

26

Поняття, предмет і система кримінології

як складові знання про ЇЇ природу та поняття, загальне уявлення про прояви злочинності, її показники та основні способи їх вимі­рювання, інформація про сучасний стан злочинності в Україні. Поряд із вказаним центральним елементом системи кримінології (кримінологічних знань), що має визначальне (системоутворюю­че) значення для всієї системи, має бути поставлений комплекс знань щодо детермінації злочинності, її системний зміст, який включає соціальні передумови, причини й умови злочинності, а також її діяльнісних проявів. Серед них слід виділити як окремий елемент системної побудови комплекс знань стосовно особи злочинця як активного учасника детермінації злочинності, через якого діють зовнішні детермінанти, набуваючи значення особис­тих чинників вчинення злочинів. Останнє обумовлює включення до системи кримінологічних знань поряд з уявленням про особу злочинця комплексу знань щодо механізму діяльнісного прояву злочинності у вигляді вчинення злочину.

Наступним основним елементом системи побудови криміно­логічних знань має бути визнаний комплекс знань із запобігання злочинності. Саме цей елемент визначає мету, заради якої будуєть­ся вся система кримінології. Зрештою кримінологічні знання у своїй сукупності потрібні для того, щоб не лише задовольнити інтерес до пізнання злочинності, а передусім дати уявлення про те, як має бути побудована система заходів запобігання їй. Викладене дає підстави для визнання також і за цим елементом системоутво­рюючого значення. Оскільки система заходів запобігання злочин­ності має бути розгорнута на ближчу та більш віддалену перспек­тиву й реалізована через відповідну організаційну діяльність, ос­новою якої є науково обґрунтоване прогнозування та планування, поряд із запобіганням злочинності у системі кримінології має бу­ти передбачений як самостійний елемент комплекс знань щодо кримінологічного прогнозування та планування заходів запобіган­ня злочинності.

Дослідницька та навчальна функції кримінології потребують включення до її системи як окремих елементів, що дають змогу по­вніше та послідовно системно пізнати злочинність та інші пов'я­зані з нею згадані елементи, знання про поняття, предмет, систему і завдання кримінології, методологію, організацію та методи

27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]