Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

змінюється і припиняється. Якщо юридична діяльність, яку фіксують охоронні норми, має обвинувальний характер (спрямована на набір фактів для покарання правопорушника), то юридична діяльність, яку відбивають захисні норми, має оборонний характер (зазвичай, спря­мована на те, щоб його виправдати). Якщо предметом охоронних норм є порушені право і обов'язок, то захисних норм - порушені або оскаржені права суб'єкта32.

Норми права за предметом правового регулювання: за галузя­ми права - норми конституційного права; норми адміністративного права; норми кримінального права; норми цивільного права; норми трудового права; норми екологічного права та ін.; за інститутами права - норми спадкового права; норми адміністративної відпові­дальності тощо.

Норми права за методом правового регулювання (або за формою закріплення бажаної поведінки суб'єктів права):

  1. імперативні - містять категоричні веління держави здій­снювати чітко означені дії, не допускати ніяких відхилень від вичерпного переліку прав і обов'язків суб'єктів. Інакше: імпе­ративні норми (зобов 'язувальні і заборонні) прямо вказують правила поведінки, містять абсолютно визначене правило (громадянин України не може бути позбавлений свого грома­дянства або права змінити його);

  2. диспозитивні - установлюють варіант поведінки, але дозво­ляють сторонам регульованих державою відносин самим визначати права та обов'язки в окремих випадках. їх нази­вають "заповнювальними", оскільки вони заповнюють від­сутність угоди і діють лише тоді, коли сторони регульова­них відносин не встановили для себе іншого правила, не домовилися з певного питання (розпізнаються через фор­мулювання: "за відсутності іншої угоди", "якщо інше не встановлене в договорі" тощо). Інакше диспозитивні

норми надають свободу вибору поведінки (якщо договором закупівлі-продажу не передбачена розстрочка оплати, поку­пець зобов'язаний сплатить продавцеві ціну переданого товару цілком).

Норми права за характером психологічного впливу на особис­тість:

1) заохочувальні - встановлюють форму і міру заохочення за схвалюваний державою і суспільством варіант поведінки суб'єктів, що полягає в сумлінній і продуктивній праці (наприклад, правила виплати премій, нагородження орде- нами). Особливість цих норм полягає в тому, що вони не визначають правило поведінки, а, надаючи суб'єктам відому свободу вибору, закликають до активної правомірної пове- дінки, стимулюють її;

2) рекомендаційні - наказують варіанти бажаної з погляду дер-

жави поведінки суб'єктів права. Конкретизуються в локальних правових актах для наступної реалізації.

Норми права за суб'єктами нормотворчості: норми орга­нів представницької влади; норми глави держави; норми органів виконавчої влади; норми органів місцевого самоврядування; норми підприємств, установ; норми територіальних громад та ін.

Норми права за дією в просторі: загальні (на всій території), обмежено-загальні (на частині території, наприклад, у межах АР Крим); локальні (на певному підприємстві, в організації, установі, наприклад, правила внутрішнього трудового розпорядку в університеті).

Норми права за дією у часі: постійні (діють до їх скасування), тимчасові (з визначеним строком дії), норми зі зворотною силою дії.

Норми права за дією по колу осіб: загальні (поширюються на все населення); спеціальні (поширюються на певне коло осіб, наприклад на біженців); виняткові (роблять винятки із загальних і спеціальних норм, наприклад, для дипломатів і консулів).

§ 8. Норми матеріального і процесуального права. Особливість процедурних норм матеріального права

За субординацією у правовому регулюванні розрізняють норми права: 1) матеріальні (первинний регулятор суспільних відносин) -

32 Порушені права суб'єкта - це конкретні права потерпілого, що вже зазнали нега­тивної діяльності/бездіяльності з боку правопорушника, тому тут діяння потерпі­лого з відновлення своїх порушених інтересів мають оборонний характер. Оскар­жені права суб'єкта - це результат конфлікту інтересів учасників правовідносин, кожний з яких упевнений у своїй правоті і на підставі означених правових домагань здійснює діяння, котрі неоднозначно сприймаються зацікавленими чи оточуючими особами. Тут законодавець, не маючи можливості охороняти усе коло домагань з одного й того ж питання, гарантує правовий захист у судових чи адміністративних органах держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]