Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Розділ 8. Механізм держави і державний апарат

ру і незнаходженні підтримки у більшості'7. Отже, існування уряду залежить від підтримки більшості парламенту;

  1. участь Верховної Ради у формуванні Конституційного Суду України (призначення третини складу - 6 суддів із 18);

  2. дострокове припинення Президентом повноважень Верховної Ради (після консультацій з Головою Верховної Ради України, його заступниками і главами депутатських фракцій Верховної Ради України) у випадках: а) якщо протягом одного місяця не сформована коаліція депутатських фракцій; б) протягом 60 днів після відставки Кабінету Міністрів не сформований персо­нальний склад Кабінету Міністрів України; в) протягом ЗО днів однієї чергової сесії засідання парламенту не можуть початися;

6) контроль Конституційного Суду за відповідністю Конституції

законів та інших правових актів Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

7) контроль Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (омбудсмана) за додержанням конституційних прав і свобод людини та ін.

Форми і ступінь здійснення принципу поділу влади залежать від національних традицій, від конкретної соціально-економічної і політичної ситуації18.

Принцип поділу влади на три "галузі (гілки)" не абсолютний. Його не слід сприймати як догму і не враховувати реальні зміни, що відбулися в системі державної влади після його проголошення і конституційного закріплення. У більшості конституційних держав, у яких принцип поділу влади покладений в основу організації державної влади, є державні органи, котрі формально не належать до жодної із класичних галузей влади. Ці державні органи мають особливий статус: в Україні - Президент як одноосібний державний орган; контрольно-наглядові органи (Рахункова палата, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, прокуратура); місцеві органи влади та ін. Деякі вчені називають президентську, контрольно-наглядову та місцеву владу додатковими гілками (галузями) влади на відміну від основних гілок (галузей) - законодавчої, виконавчої, судової.

^ '/ Загальна характеристика органів законодавчої, виконавчої, судової влади та їх функції

Поділ влади треба сприймати як загальний принцип, а не як твердий регулятор у процесі реформування державної влади України.

§ 9. Загальна характеристика органів законодавчої, виконавчої, судової влади та їх функції

Законодавча влада-це галузь державної влади, делегована народом своїм представникам у парламенті, що надає їм виключне право прийма­ти закони. Органи законодавчої влади, як правило (але не завжди), є виборними і мають різні назви: Верховна Рада, Державна Дума, Конгрес, Сейм, Фолькетинг, Альтинг. Парламенти можуть бути двопалатні як у федеративних (США, Росія), так і в унітарних державах (Велика Брита­нія, Франція), і однопалатні (Ізраїль, Нова Зеландія, Україна).

Парламент - єдиний представницький орган народу і єдиний законодавчий орган, який цілком або частково створює інші вищі органи держави, визначає основи внутрішньої і зовнішньої політи­ки держави і бере участь у її здійсненні, контролює діяльність інших вищих органів і посадових осіб.

(рункції парламенту:

  • представницька - реалізується через обов'язок представляти інтереси народу, його різні шари за допомогою депутатського корпусу (постанови парламенту як представницького органу мають політичний характер);

  • законодавча - реалізується через право видавати закони (основна діяльність, що мас юридичний характер);

  • фінансова - реалізується через право приймати рішення з фінансових питань (щорічно затверджувати бюджет країни);

  • установча - реалізується через право брати участь у форму­ванні вищих виконавчих, а також судових органів;

  • контрольна - реалізується через право здійснювати контроль за діяльністю уряду, інших вищих органів і посадових осіб;

  • політична - реалізується через право визначати основи вну­трішньої і зовнішньої політики і через обов'язок брати участь у її здійсненні.

Виконавча влада - галузь державної влади, що володіє правом безпосередньо управляти країною, виконувати закони та інші норма­тивні акти, ухвалені законодавчою владою.

17 У Німеччині пропозиція парламенту про оголошення недовіри уряду має містити прізвище нового прем'єра.

18 На жаль, внесення змін до Конституції України "законом 2222" від 08.12.2004 р. призвело до розбалансування влади.

Розділ 8. Механізм держави і державний апарат

Носієм виконавчої влади у масштабах усієї країни є уряд. Назва уряду встановлюється конституцією і законодавством. Здебіль­шого уряд має офіційну назву - Рада чи Кабінет міністрів. Напри­клад, у Швейцарії - це Федеративна Рада, в Італії - Рада Міністрів, у Японії - Кабінет. Очолює уряд його голова. Як правило, це прем'єр-міністр (наприклад, у Франції) або голова Ради Міністрів (Італія), канцлер (Німеччина), державний міністр (Норвегія). У президент­ських республіках (США), де такої посади немає, головою уряду (адміністрація президента) є безпосередньо президент.

В Україні вищим органом виконавчої влади є Кабінет Міністрів України, який очолює прем'єр-міністр. Систему виконавчої влади в Україні, крім Кабінету Міністрів, становлять центральні органи вико­навчої влади - міністерства, державні комітети, інші відомства, місце­ві (обласні і районні) державні адміністрації.

Виконавча влада здійснюється головним чином через держав­не управління і грунтується на ієрархічних відносинах, підпорядко­ваності. Виконавча влада, будучи відповідальною перед законодав­чою владою, підзвітною і підконтрольною їй, не вичерпується одним тільки "виконанням законів" (виконавською діяльністю). Вона також покликана відпрацьовувати шляхи і способи реалізації законів та інших законодавчих актів, займатися поточним управлінням, видава­ти з усіх питань своєї компетенції нормативно-правові акти (постано­ви та ін.), що мають підзаконний характер. Таке підзаконне регулю­вання суспільних відносин є розпорядчою діяльністю уряду.

Основні функції органів виконавчої влади:

  • виконавська — безпосереднє виконання нормативних припи­сів правових актів, прийнятих органами законодавчої влади. Особливим видом виконавської діяльності є адміністра­тивні (управлінські) послуги - публічно-правова виконавсько-зобов'язальна діяльність органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, спрямована на юридичне оформлення умов, встановлених законодавством, які є необхідними для належної реалізації прав і законних інтере­сів фізичних і юридичних осіб, котрі звертаються до них з цією метою (реєстрація, ліцензування, сертифікація тощо);

  • розпорядча - здійснення управління шляхом видання підза-конних (управлінських) актів і виконання організаційних дій (відповідних розпоряджень)

і) <). Загальна характеристика органів законодавчої, виконавчої, судової влади та їх функції

Виконавча влада діє безперервно і скрізь на території держа­ви (на відміну від законодавчої і судової влади), спирається на людські, матеріальні та інші ресурси, здійснюється чиновниками, армією, адміністрацією тощо. Це створює основу для можливої узурпації всієї повноти державної влади саме виконавчими органа­ми. Тут важливими є діючі механізми "стримувань і противаг" як з боку законодавчої (через розвинене законодавство і контроль), так і з боку судової влади (через судовий контроль і конституційний нагляд).

Судова влада - незалежна галузь державної влади, що володіє виключним правом здійснювати правосуддя і ухвалювати рішення в процесі судочинства.

Судочинство - це процесуальна форма здійснення правосуддя; установлений законом порядок розгляду і вирішення справ судами; правова форма реалізації судової влади. В Україні судочинство здій­снюється судами загальної юрисдикції і спеціалізованими судами (господарськими, адміністративними) на основі норм процесуально­го права. Судочинство Конституційного Суду і судів загальної юрис­дикції є роздільним. Конституційний Суд - єдиний орган конститу­ційної юрисдикції в Україні.

Юрисдикція судів в Україні поширюється на всі правові відноси­ни, що виникають у державі.

Основні функції судової влади:

  • охоронна (профілактична) - охорона прав і свобод людини, винесення окремих ухвал щодо виявлення судом порушень прав громадян;

  • правосуддя (захисна) - захист прав і свобод людини у разі їх порушення, відновлення порушених прав, притягнення пра­вопорушників до юридичної відповідальності;

  • контрольна - стримування інших галузей влади в межах права за допомогою судового контролю;

  • конституційного нагляду - нагляд за додержанням конститу­ційної законності, тобто за відповідністю Конституції норма­тивних актів держави (Конституційний Суд).

Правосуддя (від лат. justitia) - форма захисту права судовою владою, що виражається в розгляді і вирішенні цивільних, криміналь­них, адміністративних справ, а також економічних спорів з метою охорони прав і законних інтересів громадян, організацій, суспільства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]