Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

правовідносин, оскільки об'єкти, будучи охоронними, обов'язково потребують захисту й навпаки.

Види правовідносин за характером обов'язку: 1) активні -обов'язок здійснити певні дії на користь іншої сторони; 2) пасивні -обов'язок утриматися від небажаних для іншої сторони дій; 3) зміша­ні - складні правовідносини, в яких поєднуються правовідносини пасивного і активного типу.

Види правовідносин за поділом прав і обов 'язків між суб 'єктами: 1) односторонні - кожна зі сторін має або права, або обов'язки (дого­вір дарування, договір позики); 2) двосторонні - кожна зі сторін має як права, так і обов'язки (договір купівлі-продажу); 3) багатосто­ронні - кожна із трьох і більше сторін має права і обов'язки стосов­но одна одної (цивільно-правова угода, в якій, крім двох основних сторін, діє третя сторона - посередник).

Види правовідносин за ступенем визначеності суб'єктів: 1) абсо­лютні - визначена лише одна сторона - носій суб'єктивного права, а всі інші (суспільство і кожний суб'єкт права) зобов'язані утримува­тися від порушення його законних прав і інтересів (відносини влас­ності - точно визначений власник, всі інші зобов'язані не заважати йому здійснювати свої права); 2) відносні - точно визначені права і обов'язки всіх учасників, як управомочних, так і правозобов'язаних. (покупець і продавець; працівник і роботодавець тощо).

Види правовідносин за галузями права: конституційно-правові (відносини громадянства); адміністративно-правові (відноси­ни, пов'язані зі стягуванням і сплатою податку); цивільно-правові (купівлі-продажу речі або цінних паперів); трудові (відносини за трудовим договором); міжнародно-правові (між державами) та ін.

Види правовідносин за субординацією в правовому регулюван­ні: 1) матеріальні - виникають на основі норм матеріального права: адміністративно-правові, цивільно-правові, кримінально-правові та ін.; 2) процесуальні - виникають на основі норм процесуального права і є похідними від норм матеріального права: адміністративно-процесуальні, цивільно-процесуальні, кримінально-процесуальні, господарсько-процесуальні та ін.51.

Види правовідносин за волевиявленням сторін: договірні (пере­важають у сфері приватного права); управлінські (діють у публічно-правовій сфері); комплексні (поєднують начала публічного і приват­ного права).

Види правовідносин за суб'єктами: між суб'єктами федерації (у федеративній державі); між громадянами держави; між громадяни­ном і державою; між юридичною особою - суб'єктом приватного права і державним органом; між державними органами; між органом держави і службовими особами, у межах яких вони зобов'язані вико­нувати розпорядження керівника певного органу, та ін.

Види правовідносин за строком дії: короткотривалі, довготри­валі.

§ 3. Підстави виникнення правовідносин. Структура правовідносин

Правовідносини виникають, змінюються і припиняються на певних підставах.

Виділяють два види підстав виникнення правовідносин:

1) матеріальні (загальні): а) наявність суб'єктів права (не менше

двох) як учасників правовідносин; б) наявність об'єкта пра­вовідносин - матеріальні і нематеріальні блага, з приводу яких (володіння ними, їх охорона та захист) суб'єкти права вступають у взаємовідносини;

2) юридичні (спеціальні): а) норма права; б) правосуб'єктність учасників правовідносин: правоздатність, дієздатність, делік- тоздатність; в) юридичний факт (підстава виникнення, зміни і припинення правовідносин).

Двом видам підстав виникнення правовідносин відповідають два аспекти їх змісту:

1) матеріальний (фактичний) - фактична поведінка (дія чи без-

діяльність) учасників суспільних відносин, яку правомочний може, а правозобов'язаний повинен здійснити, тобто реальні дії з реалізації суб'єктивних прав і юридичних обов'язків;

2) юридичний - права і обов'язки сторін; ширше - суб'єктивне

право, юридичний обов'язок, повноваження, юридична від­повідальність (для посадових осіб).

51 Відмінність процесуальних правовідносин від більшості матеріальних корениться в моменті виникнення самих правовідносин; якщо матеріальні правовідносини зароджу­ються і існують до видання правових норм, які спрямовані на їх регулювання (упоряд­кування), то процесуальні правовідносини з'являються одночасно з прийняттям (набран­ням чинності) відповідного процесуального блоку правових приписів (настанов).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]