Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Розділ П. Праворозуміння. Поняття і сутність права....

дарування держави, тобто людина ставиться у пряму залежність від держави та її органів.

І хоч прихильники цієї концепції зробили чималий внесок у розробку структури норми права, нормотворчу техніку, юридич­ну термінологію, їх підхід до співвідношення права і держави був хибним, пропагував виключну залежність людини та її прав від держави, по суті, узаконював можливе і наявне свавілля державної влади стосовно людини. Ця концепція є антиподом принципу верхо­венства права.

3. Соціологічна. Вихідна форма буття права - суспільні відно­сини; відносини, що складаються у сфері правозастосування. Право вважається порядком суспільних відносин і виявляється в його застосуванні суддями та службовими особами до конкретних життє­вих ситуацій ("живе право"). Щодо норм права, втілених в законах держави, то вони вважаються другорядним проявом права, таким, що не виходять безпосередньо із життя ("мертве право"). Йде проти­ставлення права ("право у житті") і закону ("право в книгах"). По суті, правом визнається його функціонування, "дія" у конкретних суспільних відносинах. Саме застосувачі права (судді, адміністрато­ри) визнаються нормотворцями, оскільки вони відтворюють у своїх правових актах обов'язкові нормативи, що склалися у суспільному середовищі.

І хоч деякі прихильники соціологічної концепції майже ототож­нюють самостійні процеси - створення і застосування права, цінним у їх концепції є те, що витоки "життя" права відшукуються саме в суспільному середовищі.

Аналізуючи зазначені концепції, можна стверджувати, що кожна з них орієнтується на одну провідну ідею і не визнає інших. Між тим право не зводиться лише до норми, не існує у формі абстрактного (природного) закону, не "розчиняється" у правових відносинах та в правозначущих діях правозастосувача тощо. Правом є й те, й друге, і третє. Право - складний, багатомірний, багатоаспектний феномен: в ньому виявляється прояв і духовна сутність людини (внутрішній генезис права), і соціальне середовище, і влада (її авторитет), поро­джена цим середовищем (зовнішній генезис права) тощо.

Серед різних концепцій (типів) праворозуміння слід віддати пере­вагу інтегральній, яка виникає на основі діалогу всіх шкіл і течій у сучасному правознавстві, як західних, так і східних. Ця концепція

: ' Прано природне і позитивне, загаїьносоціальне і юридичне, суб'єктивне і об'єктивне

полягає не в механічному поєднанні суперечливих позицій, а у синте­зуванні теоретично значущих моментів, опрацьованих конкуруючими науковими теоріями, виходом на новий рівень їх узагальнення. Таки­ми моментами, що становлять ядро праворозуміння, є правова ідея чи правосвідомість (теорія природного права), норма права (норма-тивістська/позитивістська теорія права), правовідносини (соціологіч­на теорія права). Інтегральна концепція праворозуміння дає можли­вість пізнати сутність права в єдності і диференціації усіх його проя­вів і взаємозв'язків28.

§ 2. Право природне і позитивне, загальносоціальне і юридичне, суб'єктивне і об'єктивне

Термін "право" має багато значень. Протягом сторіч у пошуках змісту права вироблялися різні теорії, елементи яких і дотепер збере­гли своє значення. Деякі з них розглядають право у зв'язку двох його взаємозалежних частин. Наведемо парні категорії права, які вироби­ло людство і які є в сучасному науковому обігу:

1. Природне право і позитивне право.

Природне право - має глибокий, ґрунтовний, вихідний для життя людей норматив поведінки, що корениться у самій природі людини. Джерело прав людини - вона сама, її потреби й інтереси, її спосіб існу­вання і розвитку. Водночас людина виступає їх носієм. З цього погляду, природне право як сукупність прав і обов'язків має загальносоціаль­не, людське походження, а не державне. Воно є продуктом нормальної життєдіяльності людини, а не держави. Саме природне право є осно­вою невід'ємних, природних прав людини (право на життя, право на свободу, право на рівний еквівалент при товарному обміні), що існу­ють незалежно від того, закріплені вони де-небудь чи ні.

Позитивне право виходить від держави, оформлене як юридичні норми, що містяться в офіційних актах (законодавчих і підзаконних), виданих владними державними органами.

Позитивне і природне право розглядаються разом, як нерозривні, немислимі одне без одного, оскільки природне право справедливе, але і іе реалізується само по собі (його реалізація залежить від держави), тоді

'* Серед інтегральних концепцій праворозуміння автор віддає перевагу комунікатив­ній, згідно з якою право породжується комунікативною (інтерсуб'єктивною) ДІЯЛЬ­НІШІМ людей і виникає як у державі, так і безпосередньо в суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]