Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Парламентська меншість покликана виражати реально існу­ючі в суспільстві інтереси груп, що мають не домінуючі, але солідарні, політичні настанови (руху, партії) або не мають ідео­логічно виражених позицій (позапартійні, професійні та інші групи). Так, у Франції, класичній країні партійного плюралізму, діють численні політичні об'єднання, які не визначають партій­ної системи країни, і їх представники в парламенті становлять меншість.

Слід зважати на те, що меншість, яка твердо обстоює свої позиції, є впливовішою за більшість, котра коливається. Відчут­тя сильної і непохитної переконаності меншості підштовхує більшість до того, аби переглянути свою позицію. Важливо, щоб опозиція в парламенті була конструктивною, а не деструктивною. Деструктивна опозиція обмежується критикою чинної влади без пропозицій щодо програми дій; конструктивна опозиція здатна висунути, обґрунтувати і боротися за здійснення програми, яка відрізняється від офіційної програми, є її альтернативою.

Таким чином, демократія - це не тільки вияв волі більшос­ті, а й гарантія права меншості на критику і вільне вираження своїх поглядів - конструктивних, а не руйнівних. Це право гово­рити та бути почутим - право бути оскарженим, але не пригно­бленим. Влада може стояти міцно лише тоді, коли вона відчуває опір з боку опозиції - політичної меншості. Це змушує її постій­но підтверджувати своє право управляти суспільством і держа­вою.

Найвище право меншості та її представників у парламенті полягає в тому, що вона може робити спроби стати більшістю. Від цього права меншості в демократичному суспільстві не захи­щена жодна більшість, оскільки в неї немає ніяких засобів надов­го придушити меншість. Важливо не дати розвинутися тенден­ції в демократії, ніколи цілком невикорінної, - підняти біль­шість до значення виключно вирішального чинника, до всесил­ля більшості і зберегти непорушні межі, які справжня демокра­тія покликана протиставити волі більшості. Наявність активної легальної опозиції - найважливіша ознака демократії як "поліар­хії" (багатовладдя).

§ 4. Верховенство права і правова держава, їх співвідношення

Верховенство права і правова держава - ціннісні категорії, гума­ністичні ідеали розвитку суспільства. Верховенство права зафіксо­ване в ст. 8 Конституції України як принцип поряд з визначенням вищої юридичної сили норм Конституції України, а правова держава (разом з демократичною і соціальною) - як взірець держави, до якої має прагнути народ України (ст. 1 Конституції України).

Одні вчені вважають поняття принципу верховенства права більш широким, ніж правова держава, пропонують виражати його таким відповідником, як правовладдя; другі, навпаки, звужують його до принципу правової держави, треті - не вбачають принципової різниці між поняттями "верховенство права" і "правова держава", мотивуючи тим, що англійському варіанту "rule of law" (верховенство/правління права) відповідає німецьке "rechtsstaat" (правова держава)21.

Справді, підходи до тлумачення верховенства права і правової держави дещо відрізнялися у Великій Британії і Німеччині. Англій­ська доктрина верховенства права (А. Дайсі, кінець XIX ст.) акцен­тувала увагу на функціонуванні верховенства права в тих сферах, які держава не врегульовує нормами. Грунтуючись на ідеях природного права, ця доктрина складалася з вимог: обмежити свавільні дії держав­ної влади щодо людини; встановити рівність усіх членів суспіль­ства (в тому числі посадових осіб) перед законом; оцінювати права і свободи людини як джерело конституції, а не навпаки. У другій поло­вині XX ст. доктрина верховенства права стала принципом конститу­ції Великої Британії, потім Канади, США.

Німецька теорія правової держави (формальної) зародилася на початку XIX ст. і грунтувалися на ідеях юридичного позитивізму, для якого кожна держава (демократична і недемократична) є право­вою. Інший характер мала концепція правової держави (матеріаль­ної), покладена в основу Конституції Німеччини 1949 р. Вона була розроблена в часи відродження в Німеччині ідей природного права,

21 При цьому вчені України (їх більшість) виходять з того, що принцип верховенства права не можна зводити до "принципу верховенства закону". Аргументом на користь цього справедливого судження служить розуміння права як широкого явища, яке не міститься виключно в законах і підзаконних актах, а втілено в інших формах (джере­лах) права та закладено в невідчужуваних природних правах людини і спрямовано на захист базових цінностей, якими є гідність людини, свобода і рівність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]