Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

ки преюдиції не є способом доказування фактів. Лише тоді, коли суд або інший юрисдикційний орган у попередній справі вже встановив факти (після перевірки й оцінки їх) і закріпив у відповідному доку­менті, вони вважаються преюдиціальними для наступної справи, що розглядається, тобто встановленими, істинними, які не потребують нового доказування. Наприклад, факти, встановлені рішенням суду, що набрало законної сили у цивільній справі, не доводяться знову при розгляді інших цивільних справ, у яких беруть участь ті ж особи.

Розрізняють адміністративні, кримінально-правові і кримінально-процесуальні преюдиції, які застосовують залежно від їх значення для справи, що розглядається.

Правові преюдиції, аксіоми, фікції виконують певну роль в орга­нізації, стабілізації і повноцінному функціонуванні правової системи суспільства.

Розділ 19.

РЕАЛІЗАЦІЯ І ЗАСТОСУВАННЯ НОРМ ПРАВА

§J. Реалізація норм права, її поняття та основні ознаки

Реалізація норм права - втілення правових норм і принципів у правомірній поведінці суб'єктів права, у їх практичній діяльності. її можна розглядати як процес і як кінцевий результат.

Реалізувати норми права, що містяться в приписах зако­нів та інших нормативно-правових актів, у судових прецеден­тах, нормативно-правових договорах та інших джерелах (формах) права означає добровільно втілити їх у життя - у суспільні відно­сини, поведінку громадян. Без реалізації (здійснення) право втра­чає свій соціальний зміст і призначення. Ш. Монтеск'є писав: "Коли я вирушаю в яку-небудь країну, я перевіряю не те, чи гарні там зако­ни, а те, як вони здійснюються, оскільки гарні закони зустрічають­ся скрізь"53.

Ознаки реалізації норм права:

  1. правомірність дій, тобто їх відповідність нормам права (неправомірні дії, вчинення правопорушення не можуть вва­жатися реалізацією норм права);

  2. соціальна корисність дій - їх спрямованість на задово­лення приватних і публічних потреб та інтересів суспільства і людини;

  3. процедурний характер дій, регламентованість нормами права процесу (стадійності) діяльності суб'єктів права;

  4. вольовий характер дій, тобто їх усвідомлення, находження аргументів на користь балансу між суб'єктивними інтересами і нормами; настанова на дії, що відповідають нормам і прин­ципам права;

  5. забезпеченість державою процесу і результату реалізації права.

Норми права втілюються в життя відповідно до їх призначення: логічні (класичні) норми діють безпосередньо, спеціалізовані (нети­пові) норми (загальнозакріплені, установчі, прогностичні, декла­ративні, дефінітивні, темпоральні, тощо) - через системні зв'язки з логічними нормами в якості їх помічників у регулюванні суспільних відносин, поведінки людей.

§ 2. Форми реалізації норм права

Поняття "реалізація права" охоплює кілька форм впливу на пове­дінку суб'єктів права.

Класифікація форм реалізації норм права за складністю і спрямо­ваністю дій суб 'єкта:

проста, безпосередня (без участі держави): додержання, виконання, використання;

складна, опосередкована (за участю держави): застосування. Форми безпосередньої реалізації норм права:

• додержання (заборон) - стримування від дій, забороне­них юридичними нормами, суворе додержання встановле­них заборон (наприклад, дотримання швидкості руху автомо­біля в місті - 60 км за годину). Передбачає пасивну поведінку суб 'єкта - незалежно від його власного бажання;

Монтескье Ш. Избранные произведения.-М., 1955.-С. 318.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]