Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

ті людей. Право виступає силою, яка в змозі протистояти беззакон­ню, відкрити особі доступ до соціальних благ (добробут, безпе­ка, посада, освіта та ін.), зняти суперечності між особистою свобо­дою і соціальним благополуччям, стати дієвим способом соціаль­ної захищеності людини, дати орієнтири поведінки людини відпо­відно до цінностей правової культури суспільства. Як писав україн­ський правознавець О. Кистяківський, "право лише там, де є свобо­да особи". У цьому виявляється гуманістичний характер права.

3. Загальнолюдський рівень цінності права виражається у формуванні правових цінностей, які стають загальнолюдськими. Як і цінності в праві, тобто цінності, створювані і забезпечува­ні правом, правові цінності (права людини, демократія, свобода, рівність, поділ влади, місцеве самоврядування та ін.) належать до арсеналу загальнолюдських цінностей, що виробляються поколін­нями людей протягом історії. Будучи історико-культурним надбан­ням, право водночас акумулює цінності світової правової культу­ри, що стосуються співіснування і виживання людства. За допо­могою права розв'язуються глобальні проблеми економічного та іншого суміжного характеру (екологічні кризи, ресурсні обмежен­ня тощо), вирішуються воєнні, релігійні, етнічні та інші конфлік­ти, що виникають у регіонах світу. Гуманістичні принципи права слугують основою міжнародних відносин, сприяють гармонійно­му співіснуванню різних народів, інтеграції правових систем.

§ 6. Функції права

Функції права - основні напрями впливу права на суспільні відносини та поведінку особи з метою їх упорядкування, охорони і захисту.

Ознаки функцій права:

1) виражають універсальні ознаки права, його соціальне призна-

чення в різних сферах суспільного життя;

  1. відображають напрями активного впливу права на суспільні відносини;

  2. характеризуються безперервністю і тривалістю дії і водночас гнучкістю змісту відповідно до мінливості суспільних відносин;

  3. мають на меті упорядкування суспільних відносин у повній

відповідності з задумом нормотворця (законодавця) і очіку­ваннями адресатів правових норм;

  1. діють у єдиній цілісній системі на кожному етапі розвитку суспільства і вважаються реалізованими лише тоді, коли повністю вирішені усі завдання і досягнуті результати право­вого регулювання;

  2. кожна з них використовує відповідний їй арсенал правових спосо-

бів (дозволів, зобов'язань, заборон, заохочень, покарань тощо).

Функції права можна класифікувати таким чином: загальносо-ціальні і юридичні (спеціально-соціальні).

Загальносоціальні функції права: інформаційно-пізнавальна -інформування громадян, тобто доведення до відома адресатів про напрямки регулювання суспільних відносин, про їхні права, обов'язки та відповідальність, пізнання сутності права (правова інформація); оцінно-орієнтувальна - визначення критеріїв для правомірної і протиправної поведінки; орієнтація громадян на правомірні настанови, які пропону­ють оцінку права і готовність діяти відповідно до його норм (правомірна поведінка); ідеологічно-виховна - здійснення загальноправового впливу на духовну сферу, виховання поваги до права, формування правового світогляду (правове навчання); культурно-історична - відбиття куль­турних традицій, духовних цінностей народу, дотримання спадкоєм­ності в праві (правова культура); комунікативно-компромісна - вста­новлення зв'язків між учасниками суспільних відносин; забезпечен­ня злагоди в суспільстві, взаєморозуміння між соціальними групами і стабільності соціальної системи (правопорядок).

Основні юридичні функції права: регулятивна, охоронна і захисна.

Регулятивна (впорядковувальна) - функція упорядкування суспільних відносин, визначення лінії поведінки людей, наділення їх певними правами та обов'язками.

Розрізняють статичну і динамічну регулятивні функції.

Регулятивна статична (закріплювальна) - упорядковує суспіль­ні відносини фіксуванням основних прав і свобод особи, компетенції державних органів і посадових осіб (наприклад, норми конституцій­ного права про право людини на відпочинок, освіту). Здійснюється за допомогою дозвільних і заборонних норм, які спричиняють правовід­носини пасивного типу.

Регулятивна динамічна (стимулююча) - забезпечує розвиток бажаних відносин, активної поведінки суб'єктів права (наприклад,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]