Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

§ 5. Види юридичного процесу в Україні

Юридичний процес можна класифікувати за різними підставами: за правовими формами діяльності держави (нормотворчий, право-застосувальний, контрольно-наглядовий, установчий, правотлумач-ний та ін.); за предметними матеріальними нормами: законодавчий процес; виборчий процес; бюджетний процес; земельний процес та ін. (ці види процесів слугують елементом загальної регуляції відпо­відної галузі у рамках конституційного, бюджетного законодавства і концентрують дії, спрямовані на досягнення головної мети закону, -складання і виконання бюджету, проведення голосування, формалі­зацію його підсумків і т.п.); за видами судовиробництва (конститу­ційний, цивільний, господарський, адміністративний, кримінальний). Судовиробничі процеси вибудовуються слідом за відповідними галу­зями матеріального права.

Конституційний процес - його змістом є спір про право і діяль­ність Конституційного Суду та інших видів судів з вирішення тако­го спору з усіма встановленими законом для цього діями. У консти­туційному законі "Про Конституційний Суд України" другий розділ присвячений загальним правилам конституційного судочинства, третій - особливостям конституційного провадження. Конститу­ційний судовий процес виникає на основі таких юридичних фактів, як звернення до Конституційного Суду України з конституційним поданням або конституційним зверненням і завершується прийнят­тям підсумкового акта (рішення або висновку) Конституційного Суду України. Можна виділити такі стадії конституційного судовиробни­цтва: внесення конституційного подання чи звернення; його розгляд колегією судців і винесення процесуальної ухвали про відкрит­тя конституційного судовиробництва чи у відмові його відкриття; розгляд справи на пленарному засіданні Конституційного Суду Укра­їни; прийняття рішення (висновку); офіційне обнародування рішен­ня (висновку); виконання рішення. Порівняно з діяльністю інших судів Конституційний Суд України ближчий до професійної науко­вої діяльності (застосовує методи системного, порівняльного аналі­зів, що використовуються в юридичній науці).

Цивільний процес - його змістом є спір про суб'єктивне право чи про охоронюваний законом інтерес (у позовному провадженні), стяг­нення з боржника грошей чи витребування майна за заявою особи,

якій належить право такого витребування (у приказному проваджен­ні), установлення певних юридичних фактів (в особливому проваджен­ні). Суд керує ходом процесу, спрямовує дії осіб, що беруть участь у процесі, захищає права і обов'язки, виносить ухвали, що мають влад­ний характер, вирішують справу по суті. Стадії цивільного процесу в порядку позовного і особливого провадження: відкриття проваджен­ня у справі; підготовка цивільних справ до судового розгляду; судо­вий розгляд; перегляд судових рішень і ухвал в апеляційному поряд­ку; перегляд судових рішень і ухвал в касаційному порядку; пере­гляд рішень і ухвал, що набрали законної сили у зв'язку з виняткови­ми обставинами; провадження у заново відкритих справах. Конкретна судова справа може завершитися на стадії судового провадження.

Особливістю позовного провадження є те, що обидві сторони, котрі сперечаються, не мають владних повноважень, користуються рівними процесуальними правами;

Господарський процес - його змістом є господарський спір про право, тобто матеріально-правовий конфлікт між учасниками господарських відносин, що виникає з приводу захисту порушеного, оспорюваного чи невизнаного права. В господарському суді розгля­даються справи стосовно спорів, що виникають при укладанні, зміні, розірванні господарських договорів і з інших підстав, а також щодо спорів про визнання недійсними актів на підставах, визна­чених законодавством (крім вказаної низки спорів, що не підляга­ють розгляду в цьому суді); справи про банкрутство та ін. До віда­ння господарських судів віднесений розгляд корпоративних спорів. Стадії господарського процесу: порушення провадження у спра­ві; підготовка матеріалів до розгляду в засіданні; судовий розгляд; винесення рішення по суті заявлених вимог, але можливе припинен­ня провадження у справі чи залишення позову без розгляду. Прова­дження в суді першої інстанції може бути продовжене в апеляцій­ній інстанції, касаційній інстанції; здійснюватися в порядку пере­гляду з виняткових обставин, а також у порядку перегляду судо­вих актів щодо заново відкритих обставин. Завершальним етапом господарського процесу є виконання судових актів. Господарський спір може бути переданий на розгляд третейського суду, якщо між сторонами є третейська угода і якщо не було прийнято рішення по спору між тими самими сторонами, з того самого предмета и з тих самих підстав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]