Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

них актів, ступеню реалізації прав та свобод громадян тощо). Підконтрольність додає стійкості правопорядку, оскільки спрямовує його розвиток на високих моральних підвалинах, повазі прав людини, її гідності і честі; 8) відповідальність держави перед суспільством і громадяни­ном за його забезпечення - означає, що реалізація основопо­ложних прав і свобод людини, здійснення суб'єктивних прав і обов'язків учасників правовідносин, діяльність державних органів і посадових осіб у межах їх офіційно визначеної ком­петенції, додержання усіма суб'єктами правозаконності, охо­рона і захист фізичних і юридичних осіб від порушень гаран­туються державою. У разі неналежного забезпечення пра­вопорядку держава (в особі її органів і посадових осіб) має нести відповідальність перед суспільством і громадянином.

§ 9. Право, правова законність, демократія і правовий порядок

Право, правова законність, правовий порядок, демократія - взає-моозумовлені явища, що не можуть повноцінно існувати одне без одного. Якщо право, правова законність, правовий порядок - це певні рівні, зрізи правової матерії, які можна розглядати як її початок, дина­мічну частину (розвиток) і результат, то демократія є умовою для їх якісного функціонування.

Право і правовий порядок - співвідносяться як юридична основа (право) і результат дії права (правопорядок):

Право є системою норм, що регулюють суспільні відносини задля встановлення правопорядку; слугує засобом формування та закріплення норм; зумовлює нормативність правопорядку; висту­пає первинним засобом правового впливу на суспільні відносини, що стали предметом правового регулювання; визначає можливість правового регулювання суспільних відносин; слугує гарантом право­порядку у разі своєчасного оновлення правових норм відповідно до вимог суспільного розвитку.

Правовий порядок є громадянським порядком, що ґрунтується на нормах права, поза якими і без яких він не мислимий; є реалі­зованим правом; - зумовлює нормативність права; є кінцевим

результатом дії права, визначає рівень упорядкованості суспіль­них відносин правом, але може передувати праву - у разі, коли типові моделі правової поведінки, що формуються у громадян­ському суспільстві, набувають пізнішого закріплення в офіцій­них джерелах права; характеризує дієвість правового регулюван­ня суспільних відносин; завдяки нормативності виступає засобом подолання прогалин та колізій в законодавстві, оскільки правові норми, втілюючись у суспільне життя, виявляють недоліки у сфері правового регулювання.

Правова законність і правовий порядок співвідносяться як засіб установлення правового порядку (правова законність) і упорядкована дійсність, наслідок дії правової законності (правовий порядок).

Правова законність - галузь сущого і належного, тобто є правом, що реалізується; це принцип, метод діяльності, режим правових дій і відносин; засіб встановлення правопорядку; визначає рівень право­порядку.

Правовий порядок - галузь сущого, тобто втілене в життя право; правова законність у дії, реалізована правова законність, резуль­тат принципу, методу діяльності, режиму правових дій і відносин; фактична упорядкованість суспільних відносин, що виступає як найважливіша основа (засіб) для підтримання законності; залежить від зміцнення правозаконності.

Правовий порядок і демократія співвідносяться як підґрунтя для розвитку демократії (правопорядок) і сприятлива атмосфера для утвердження права, забезпечення законності і правопорядку (демо­кратія).

Правовий порядок основа демократії, найважливіша умова реалі­зації інститутів демократії; впливає на рівень розвитку демокра­тії; слугує мірилом свободи особи, гарантованості її прав і законних інтересів, виконання обов'язків і здійснення відповідальності; забез­печує легітимність демократії.

Демократія режим сприяння правопорядку, гуманістична атмос­фера для його розвитку (дотримання міжнародних стандартів прав людини); визначає рівень розвитку правопорядку завдяки демокра­тичним механізмам, інститутам, нормам; створює умови для забез­печення принципу рівності громадян перед законом, рівності їх прав, свобод і обов'язків, рівності правової охорони і захисту; є легітим­ною основою ефективності правопорядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]