Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Види інститутів законодавства (вони, зазвичай, визначаються інститутами права): галузеві — сукупність нормативних приписів, що виражають зміст взаємозалежних норм однієї галузі права (інститут неосудності); міжгалузеві - сукупність нормативних приписів, що виражають зміст взаємозалежних норм кількох галузей права (інсти­тут відповідальності); комплексні (суміжні) - сукупність норматив­них приписів, що виражають зміст взаємозалежних норм, об'єднаних з кількох суміжних галузей права (інститут опіки і піклування, що є суміжним між цивільним правом і сімейним правом).

Галузь та інститут законодавства різняться насамперед за обсягом регулювання. На відміну від галузі, що виражає зміст системи норм права, яка регулює усю сукупність якісно однорідних суспіль­них відносин, інститут законодавства відтворює зміст норм права, що регулюють або різні сторони одних типових суспільних відносин, або його відмітні ознаки.

Розділ 15.

ПРАВОВА СИСТЕМА. ОСНОВНІ ТИПИ (СІМ'Ї) ПРАВОВИХ СИСТЕМ СВІТУ

§ 1. Поняття і ознаки правової системи

Кожна держава має свою національну правову систему. Право­ва система - це складне сумарне багатопланове поняття, через яке прямо відображається зв'язок права з усією структурою суспільства і держави. Це стан правового життя соціуму, що складається із взаємо­дії таких правових явищ і процесів, як правові норми, правові уста­нови, їх нормотворча і правозастосовна діяльність, правовідносини, правосвідомість, правовий менталітет, правова культура тощо.

Правова система - це зумовлений об'єктивними закономірнос­тями розвитку суспільства цілісний комплекс взаємозалежних і пого­джених правових засобів (спеціальних і загальних), які призначе­ні для регулювання суспільних відносин або виникають внаслідок такого регулювання, що постійно відтворюються і використовують­ся людьми і їх організаціями (у тому числі державою) як суб'єктами права для досягнення приватних і публічних цілей, забезпечення

правопорядку. Завдяки сукупності основоположних норм конститу­ція має фундаментальне значення для всієї правової системи. Правову схему становлять:

Спеціальні правові засоби, які діють: намікрорівні-це прості способи: дозволи, зобов'язання, заборони (первинні); заохочення, рекомендації, покарання, пільги та ін. (вторинні); на макрорівні - норми права; принципи права; суб'єктивне право; акти застосування права; акти тлумачення права та ін.

Комплекс спеціальних правових засобів складає механізм право­вого регулювання, що забезпечує результативний правовий вплив на суспільні відносини.

Загальні правові засоби - правосвідомість, правомірна поведін­ка, юридична практика, правове виховання правова культура, право­ва законність, правовий порядок та ін.

Загальні правові засоби - частина механізму правового впливу на суспільні відносини.

Спеціальні і загальні правові засоби в сукупності -увесь механізм правового впливу на суспільні відносини

Ознаки правової системи:

1) є різновидом соціальної системи (поряд з політичною, еконо-

мічною, релігійною тощо);

2) формується і функціонує в територіальних межах держави, тому

таку правову систему називають національною (на відміну від міжнародних правових систем співтовариств - ЄС, Ради Європи);

3) детермінована унікальними історичними і географічними фак-

торами розвитку суспільства, відображає національний мен­талітет, стан економічного розвитку і своєрідність державної форми, особливо державного (політичного) режиму, ступінь спадкоємності і запозичення у праві, що зумовило її непо­вторність і відносну стійкість у часі (основні ознаки виробля­лися протягом історії);

4) тісно взаємодіє з економічною, політичною, ідеологічною, моральною та іншими соціальними підсистемами; володіє як механізмом перенесення їх вимог на мову юридичних норм, так і зворотним механізмом - переводити нормативно-правові приписи в реальну поведінку особи, групи, суспільства;

5) має в межах країни цілісність, єдність, суверенність, що зада-

ється безперервним розвитком суспільства, у процесі якого

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]