Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

суб'єктивні права і юридичні обов'язки, акти тлумачення і

прийняті рішення. Юридичну практичну діяльність варто відрізняти від правомір­ної поведінки. Якщо юридична практична діяльність є зовнішньо активною, як дією, так і бездіяльністю, як правомірною, так і проти­правною. Однак не можна заперечувати опосередкованого обміну між практичною юридичною діяльністю і правомірною поведінкою громадян.

Юридичну практичну діяльність необхідно відрізняти й від організаційно-правової діяльності фахівців неюридичного профілю. Наприклад, правовою діяльністю можна назвати оформлення відря­дження, тому що воно вимагає низки правових рішень. Однак така діяльність традиційно юридичною не визнається, і її нерідко вико­нують фахівці, які не мають юридичної освіти. Не можна назвати юридичною організаційно-правову діяльність деяких працівників правоохоронних органів, відділів їхніх міністерств і відомств, тому що вони використовують право для рішення позаправових соціаль­них цілей — економічних, політичних, управлінських та ін.

Юридичною стає соціальна діяльність, що відбувається в межах правової системи суспільства й орієнтована на використання юридичного інструментарію. Тобто ознакою юридичної практичної діяльності, що визначає особливості правової культури її суб'єкта, є юридичність. Всі інші види діяльності характеризуються невизначе­ністю юридичності. Юридичність цієї діяльності означає, що осно­вним інструментарієм юриста-практика є право, об'єктивоване в юридичних джерелах (закон, нормативно-правовий акт, нормативно-правовий договір, судовий прецедент тощо); його мислення — право­ве; у процесі діяльності він використовує юридичні засоби; сама діяльність регламентується нормами права, закріпленими в припи­сах нормативних актів; мета діяльності — правова; її результати — юридично значущі.

Мета юридичної практичної діяльності: перетворення, закрі­плення, охорона, відновлення відносин. Залежно від предмета веден­ня установ, де працюють юристи (суд, прокуратура, міліція, служба безпеки, державна виконавча служба й ін.), мета набуває конкретно­го характеру і виражається у завданнях і функціях їхньої діяльнос­ті, реалізується відповідно до їх компетенції. Мета юридичної прак­тичної діяльності зумовлює її результат як в остаточному підсумку,

так і на кожному етапі здійснення (найближчі, проміжні, остаточні, перспективні цілі).

Види юридичної практичної діяльності за її спеціалізаці­єю (або за суб'єктами здійснення): судова, слідча, прокурорська, оперативно-розшукова, адвокатська, нотаріальна, юридичної служ­би, органів дізнання, органів реєстрації (запису) актів громадянсько­го стану, державної виконавчої служби, державної кримінально-виправної служби тощо.

Види юридичної практичної діяльності за галузями права: конституційного — діяльність працівників центральних органів влади (комісій Верховної Ради України, Конституційного Суду Укра­їни і ін.); кримінального — діяльність працівників прокуратури, слід­ства, адвокатури та ін.; адміністративного — діяльність суддів адмі­ністративних судів України, Державної судової адміністрації, Вищої Ради юстиції, певною мірою працівників міліції і частково юридич­них відділів державних адміністрацій та юридичних служб органів місцевого самоврядування; цивільного — діяльність суддів судових колегій у цивільних справах, господарських судів, адвокатів в адво­катських конторах, бюро, які спеціалізуються на цивільних справах, тощо.

Юридична практична діяльність становить основу юридичної практики. Юридична практика — нормативно закріплена систе­ма діяльностей юристів із прийняття (зміни), тлумачення (конкре­тизації"), використання і застосування правових приписів, яка сполу­чає накопичений і наукопичуваний соціально-правовий досвід у цих сферах. По суті, юридичну практику становить практична юридич­на діяльність укупі з набутим соціально-правовим досвідом (практич­ним, науковим, освітнім).

§2. Структура юридичної практичної діяльності

Структура юридичної практичної діяльності - сукупність взаємопов'язаних елементів, необхідних для збереження цілісності юридичної практичної діяльності і виконання її соціального призна­чення.

Узагальнена структура юридичної практичної діяльності є такою:

Суб'єкти й учасники

(суб'єкти: органи й установи юридичної спрямованості, їхні службові і поса­дові особи; учасники: особи, що залучаються до здійснення тієї чи іншої сторони юридичної практичної діяльності)

Об'єкти

1) події і дії, що мають юридичне значення; 2) правові відносини, що вини­кають у сфері функціонування державних інститутів; 3) правові відносини, що виникають міждержавними органами, фізичними і юридичними осо­бами

Юридичні дії і операції

юридичні дії-зовні виражені соціально-перетворювальні акти суб'єктів, що тягнуть за собою певні юридичні наслідки (проведення слідчих дій слід­чими); юридичні операції-комплекс юридичних дій, об'єднаних єдиною метою і спрямованих на вирішення окремого завдання в рамках юридич­ного процесу (огляд місця події, що складається з кількох послідовних різ­них правових дій)

Внутрішня форма діяльності (процесуальні провадження, стадії режими)

Засоби

- юридичні інструменти, за допомогою яких досягається мета (спеціально-юридичні і технічні, матеріальні й інтелектуальні, прості і складні тощо).

Способи

- конкретний шлях досягнення мети при використанні засобів і за наяв­ності конкретних умов і передумов (загальносоціальні, юридичні, технічні).

Методи

- сукупність способів і засобів, за допомогою яких досягається мета

(результат).

Результати

- підсумки юридичних дій, досягнення (повне, часткове) поставлених цілей, їх закріплення у правовому акті-документі (нормотворчому, право-застосовному тощо) певної юридичної форми.

Звернімо увагу на деякі особливості зазначених елементів.

Суб 'єкти юридичної практичної діяльності (органи й установи юридичної спрямованості) мають компетенцію, установлену норма­тивними актами. Створення і діяльність органів і установ юридич­ної спрямованості регламентується нормами Конституції, законодав­чих і підзаконних актів. Відповідальна роль серед підзаконних актів належить статутам. Учасники юридичної практичної діяльності -особи, що своїми діями забезпечують ту чи іншу сторону її здійснен­ня (свідок, потерпілий, спеціаліст, підозрюваний, патологоанатом,

учасник експерименту, посереднику вирішенні конфліктної ситуації, працівник інформаційного центру та ін.).

Об'єкти юридичної практичної діяльності різноманітні, тому що люди вступають у них для задоволення різних потреб і інтересів ірава, обов'язки, законні інтереси суб'єктів права; юридичні документи й ін.). Об'єктами юридичної практики можуть бути: матеріальні і нематері­альні блага; предмети реальності, процеси і стани природного середо­вища; суспільні відносини; дії або бездіяльності людей; інші предмети і явища, що включені в конкретний юридичний процес і спрямовані на задоволення суспільних, групових і особистих інтересів.

Динаміка юридичної практичної діяльності виявляється, як прави­ло, у діях і операціях — цілеспрямованих, планованих - це повсяк­денний пошук правового матеріалу, його читання, обробка, урахуван­ня можливих зауважень колег, необхідні поїздки з метою одержання цього матеріалу й ін.

Типові елементи юридичних дій і операцій:

  • програмування пошуку, пошук фактичної правової інформа­ції, її перевірка й оцінка, проведена з дотриманням свободи вибору методів і урахуванням формальної визначеності вико­нуваної роботи;

  • підбір правових норм і одержання юридичного висновку як прояв певного ступеню творчої самостійності при вирішенні юридичних справ і правових завдань;

  • ведення в правових рамках переговорів, виступів у судах та інших органах, посередництво в процесі вирішення конфлік­тів, що не виключає певного ступеню ризику;

  • підготовка й оформлення правових документів у вигляді рішень, довідок, пропозицій; розробка та обґрунтування позиції, що передбачає певний темп і безперервність вико­нання роботи; залучення технічних засобів;

  • контроль над процесом і результатами будь-чиєї діяльності та підконтрольність, підзвітність і відповідальність власної діяльності та ін.

Результати юридичної практичної діяльності - з'ясування ступеня відповідності юридичних дій і операцій поставленим цілям (відхилення від цілей, досягнення нових цілей у результаті юридич­ної діяльності і т.п.). Найбільш оптимальним результатом юридичної практики є виконання поставлених цілей.

Зовнішня форма діяльності (акти-документи, акти-дії)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]