Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

санкції захисних норм, відновлюють порушене право (квитанція про сплату штрафу, рішення про сплату аліментів);

За галузевою належністю: конституційно-правові, кримінально-правові, адміністративно-правові, цивільно-правові та ін. (окрім процесуальних).

За значенням у юридичному процесі: основні, що містять остаточ­не рішення у справі (вирок, рішення суду); допоміжні, що забезпечу­ють прийняття основних актів (постанова про порушення криміналь­ної справи).

За характером індивідуальних приписів: уповноважувальні (дозволяючі), зобов'язувальні, забороняючі.

§ 8. Правозастосовна техніка

Правозастосовна техніка - вид юридичної техніки, що визна­чає специфіку юридично-технічної будови актів правозастосуван-ня за допомогою уніфікованих правил і прийомів розгляду юридич­них справ (тактики і методики, доказів і доведення), набору сучас­них технічних засобів (у тому числі комп'ютерної техніки), стандар­тів діловодства та спрямована на забезпечення законності і обґрунто­ваності винесених юридичних рішень.

Ознаки правозастосовної техніки:

1) є комплексом уніфікованих правил і прийомів розгляду юри-

дичних справ (тактики і методики, доказів і доведення), що є похідними і залежними від нормотворчої техніки;

  1. визначається компетенцією суб'єктів правозастосування щодо використання цих правил і прийомів, забезпечення процесу інди­відуалізації та конкретизації нормативних положень; уміння оби­рати оптимальну композицію (будову) правозастосовного акта;

  2. передбачає наявність у правозастосувача сучасних технічних засобів (у тому числі комп'ютерної техніки), а також його володіння стандартами діловодства;

4) виключає помилки при складанні правозастосовних актів, оскільки кожна помилка позначається на долі людини (під- судного, підслідного, підозрюваного чи просто клієнта);

5) забезпечуються різноманітними організаційними і нормативно-

правовими засобами;

  1. відображає особливості процесу правозастосування;

  2. впливає на дієвість правового регулювання, на створення умов

для реалізації суб'єктами прав і обов'язків, їх правового ста­тусу.

Завдання правозастосовної техніки: формування єдиної системи організації підготовки правозастосовних актів; розроблення правил створення конкретних видів правозастосовних актів; повне якісне та оптимальне перетворення акта-волевиявлення на акт-документ; передбачення можливих колізій та прогалин; прогнозування наслід­ків правозастосування.

Види правозастосовної техніки: слідча, прокурорська, нотаріаль­на, адвокатська та ін.

Вимоги до правозастосувача при складанні акта: знання принци­пів і атрибутів діловодства, особливостей композиційного розміщен­ня структурних частин правозастосовного акта; дотримання логічної послідовності у викладенні всіх його елементів; чіткість у формулю­ваннях акта з метою уникнення різночитання і попередження поми­лок, пов'язаних з ним при його виконанні; уміння ефективно вико­ристовувати стандарти документації, аудіо- та відеозапису; володіння юридичною мовою правозастосовних актів. Адже офіційні докумен­ти, укладені правозастосувачем, породжують певні правові наслідки, утворюють юридичний стан та спрямовані на регулювання конкрет­них суспільних відносин.

Вимоги до реквізитів правозастосовного акта: назва органу, що застосовує право; прізвище відповідальної особи (якщо орган колегі­альний, то вказується його склад); прізвища осіб, що беруть участь у розгляді справи (якщо ця участь є обов'язковою).

Вимоги до змісту правозастосовного акта: опис діяння, що стало предметом розгляду: наведення доказів вчинення діяння конкрет­ною людиною. Так, слідчий у процесі розслідування справи стика­ється з різними сферами життя (торгівлею, промисловістю, наукою тощо), знайомиться з професійною (неюридичною) термінологією, і при включенні таких термінів до тексту обвинувального вироку, щоб точніше передати суть справи, змушений іноді вдаватися до пояснення (але не надмірного) окремих понять, явищ, процесів. У тексті докумен­тів необхідно навести й норми законодавства. Прокурор, наприклад, повинен вільно володіти актами прокурорського реагування залежно від їх характеру, ступеня небезпеки, а також реагування на виявлені

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]