Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Правова активність - соціально корисна ініціативна діяльність особи, яка перевершує звичайні вимоги до можливої і належної пове­дінки і спрямована на утвердження соціально-правових цінностей, розвиток демократії, зміцнення законності і правопорядку в суспіль­стві. Правова активність - одна зі змістових характеристик особи, що слугує зовнішнім вираженням її правосвідомості і правової культу­ри, визначає їх рівень. На відміну від держав з тоталітарним режи­мом, де бажаною є людина конформістської поведінки, а від активної ("носія правової енергії") намагаються позбутися, у державах з демо­кратичним режимом потрібна особа активна, інформована про свої права і обов'язки і здатна їх реалізовувати в усіх сферах життєдіяль­ності суспільства. Правову активність в Україні стимулює проголо­шене в Конституції України право кожного будь-якими не забороне­ними законом способами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань (ст. 55).

Види правової активності за освітньо-правовим рівнем: непрофесійно-правова (будь-якого громадянина) і професійно-правова (юриста-фахівця).

Форми вияву правової активності: сумлінна службова діяль­ність, предметне обговорення законопроектів, участь у передвибор­ній боротьбі як довірена особа кандидата в депутати та ін. Правова активність може бути як епізодичною (дії громадянина щодо затри­мання підозрюваного у вчиненні злочину), так і постійною (виконан­ня функції присяжного засідателя у суді). Досягається правова актив­ність особи заохоченням і стимулюванням суспільно корисних дій та припиненням шкідливих.

Правова активність особи (загальна і спеціальна, тобто професій­на) сприяє виробленню стилю (способу чи манери) правомірної пове­дінки, який формується залежно від ступеня засвоєння і вияву ціннос­тей правової культури суспільства, специфіки професійної діяльнос­ті, індивідуальної неповторності творчості кожної особи. Культурний стиль правомірної поведінки характеризується сталістю додержання правових принципів у правомірній поведінці, специфікою вирішен­ня життєвих проблем, яка виражається в особливостях вибору варіан­та правомірної поведінки в межах, визначених правовими нормами.

§ 9. Правова культура професійних груп

Правову культуру професійних груп можна поділити на два різно­види - неюристів і юристів.

Професійна культура фахівців-неюристів - правова культура тієї професійної групи, котра не займається юридичною діяльністю (спеціалісти в галузі народного господарства, соціально-культурної діяльності, охорони здоров'я тощо), що потребує володіння право­вим мінімумом, який сприяє грамотній (у правовому відношенні) організації роботи кожним спеціалістом, виконанню її на належ­ному рівні. Діяльність фахівців - працівників будь-якого рівня значною мірою урегульована нормативно-правовими актами, в яких визначено коло справ, що їм належить виконувати, їх функції, права і обов'язки, відповідальність та інші, які вони повинні знати (напри­клад, знання лікарем-хірургом судової медицини). Фахівець з комер­ції, економіки, банківської справи, технології виробництва пови­нен бути компетентним не лише у своїй галузі, а й певною мірою у правовій. Вступаючи у виробничі відносини, вони нерідко змуше­ні вирішувати конфлікти, що виникають у трудовому колективі, за допомогою правових норм. Управлінські кадри на підприємствах, в організаціях і установах мають знати основи чинного законодав­ства, чітко уявляти свою правову компетенцію, своєчасно оновлю­вати свої правові знання та виховувати підлеглих у дусі додержання симбіозу прав і обов'язків.

Професійно-правова культура юристів - правова культура тієї спільності людей (адвокатів, суддів, прокурорів тощо), яка професій­но займається юридичною практичною діяльністю і потребує, крім юридичної освіти, ще й глибоких конкретно-фахових знань, умінь, навичок.

Від правової культури юристів як професійної групи залежить відповідне забезпечення механізму правового регулювання, якість законотворчості, застосування права, контрольно-наглядової, судо­вої, правоохоронної та інших правових форм діяльності держави. Структура професійно-правової культури юристів: 1) юридична освіта і правова освіченість - знання права, зако­нів, підзаконних актів, рішень Конституційного Суду країни і Європейського Суду з прав людини, а також можливостей юридичної науки; при цьому правова підготовленість відріз-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]