Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

суверенітет)10. Суверенітет держави є первинним стосовно державної влади: він і є "право на владу", означає особливу якість влади. Держа­ви виступають як територіально-політичні організації, що встанов­люють межі свого владарювання саме завдяки суверенітету. Основні ознаки суверенітету держави:

  • єдність - наявність однієї суверенної влади, здійснюваної системою органів держави;

  • неподільність - держава зосереджує всю повноту суверенітету і не ділить його, а лише згідно з законом делегує свої суверенні права органам місцевого самоврядування в унітарній дер­жаві; суб'єктам федерації й органам місцевого самоврядування у федеративній державі; міжнародним організаціям тощо;

  • невідчужуваність - неможливість довільного відчуження легітимної і легалізованої влади, оскільки суверенітет висту­пає як елемент правоздатності держави, передумова повнова­жень держави. А правоздатність розділити не можна, можна тільки розділити права, передати повноваження. Отже, суве­ренітет не може бути відчужений, передаються повнова­ження, а не суверенітет.

У Декларації про державний суверенітет України від 16.07 1990 р. викладено такі ознаки державного суверенітету Украї­ни: верховенство, самостійність, повнота, неподільність, незалеж­ність, рівноправність.

Суверенітет держави є основним принципом міжнародного права. Він дістав своє вираження у Статуті ООН та інших міжнародно-правових документах.

Суверенітет держави конкретизується в системі її суверенних прав (внутрішніх і зовнішніх), що здійснюються державними органами та інститутами: право видавати закони; право формувати державні орга­ни; право визначати свою символіку (герб, гімн, прапор); право мати влас­ну грошову одиницю; право встановлювати і стягувати податки; право укладати міжнародні договори; право призначати своїх представників в інші держави (дипломатів, консулів) і міжнародні організації; право всту­пати в міждержавні союзи; право оголошувати війну і укладати мир та ін.

У наші дні притаманне державі верховенство її влади на своїй території і незалежність у міжнародних відносинах усе більше обме-

жуються міжнародним правом. Обмеження суверенітету пов'язане з формуванням транснаціональних об'єднань, непідконтрольних державі; утворенням міжнародних і міждержавних об'єднань; акти­візацією діяльності міжнародних урядових і неурядових організа­цій та інститутів. Нових особливостей суверенітету надає децентра­лізація усередині держави у зв'язку з розширенням прав її регіонів. Обмеженням свободи дій держави є: юридична заборона застосуван­ня сили проти інших держав, за винятком самооборони чи уповно­важення з боку Ради Безпеки ООН (органу, що несе головну відпо­відальність за підтримку міжнародного миру і безпеки); юридичний обов'язок виконувати укладені нею договори.

Суверенітет держав, що стали членами міжнародних організацій, добровільно обмежується (делегуються повноваження) в інтересах досягнення ними світових економічних і гуманітарних цілей. Так, члени Європейського Союзу уклали між собою договір, відповідно до якого велика частина їх економічного життя підлягає керівництву Союзу. Окрім того, Європейський Союз має свою правову систему, власну систему права і свій власний суд, який виходить із принципу - у разі виникнення суперечностей між законами союзу і законами держави-члена пріоритет належить законам союзу. Незважаючи на ці обмеження, члени Європейського Союзу залишаються суверенними державами11.

Україна бере участь у Раді Європи, ОБСЄ, СНД, органи яких проводять координуючу діяльність, що не обмежує її суверенітет.

Утвердження в національному і міжнародному праві принци­пу поваги і додержання прав людини з другої половини XX ст. істот­но послабило непорушні позиції суверенної рівності і невтручання у внутрішні справи держав. У межах, установлених Статутом ООН, стала застосовуватися збройна сила проти держави, що допускає або здійснює порушення прав людини (так звана гуманітарна інтервенція).

§ 4. Суверенітет народу і його співвідношення з суверенітетом держави

Суверенітет народу (громадян всіх національностей, що прожива­ють на території певної країни) означає верховенство народу як джерела

10 Термін "суверенітет" (від франц. верховна влада) стосовно держави вперше вжив Жан Боден (Франція, XVI ст.).

11 Звідси випливає, що не можна прирівнювати європейське громадянство до націо­нального. Доцільніше говорити про "належність до ЄС", а не про європейське гро­мадянство.

і носія влади, його право самому вирішувати свою долю, безпосередньо чи через представницькі органи брати участь у формуванні політики своєї держави, складу його органів, контролювати діяльність державної влади.

Суверенітет народу, закріплений у конституції (народовлад­дя), - це якісна характеристика демократії, демократичного режи­му в державі. У ст. 5 Конституції України записано: "Носієм сувере­нітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади і органи місцево­го самоврядування". Верховенство влади народу передбачає забезпе­чення кожному громадянину політичної свободи і рівності. Без свобо­ди і рівності громадян суверенітет народу, задекларований в консти­туціях, перетворюється на фікцію.

Основні права народу: 1) бути джерелом і носієм верховної влади в державі; 2) формувати представницькі органи влади; 3) деле­гувати свої повноваження представницьким органам влади; 4) мати свій статус у державі, що закріплюється в конституції; 5) брати участь у законотворчій діяльності та ін.

Співвідношення суверенітету держави і суверенітету народу. Суверенітет держави не обов'язково передбачає суверенітет народу. Суверенітет держави може поєднуватися з відсутністю суверенітету народу, наявністю тоталітарного режиму, деспотії. Як правило (але не завжди), відсутність зовнішнього суверенітету держави спричиняє втрату суверенітету народу як внутрішньої свободи його політичного стану. У демократичній державі джерелом і основою співпраці усієї влади є установча влада народу. Тут суверенітет народу є первинним стосовно державного суверенітету, є його джерелом.

Суверенітет держави відображає державну організацію народу. Тільки суверенітет демократичної держави є формою вияву народ­ного суверенітету.

§ 5. Суверенітет нації і його співвідношення із суверенітетом держави

Термін "нація" (від лат. natio - плем'я, народ) може бути ужитий у двох змістах: етнічному і політичному.

Нація (у політичному змісті) - громадяни держави різних наці­ональностей, що об'єднані єдиними законами і подібністю у вирі-

шенні істотних політичних і соціально-культурних проблем (амери­канська нація, французька нація і т. д.). Ця подібність виникає внаслі­док проживання на одній території і тривалого спілкування одного з одним, передбачає наявність юридичного зв'язку з державою, тобто громадянства. Суб'єктом правовідносин у такому разі має виступати єдина держава, тобто поняття "державний суверенітет" і "національ­ний суверенітет (у політичному змісті)" збігаються.

Нація (в етнічному змісті) - етносоціальна спільність, у якої сформувалася самосвідомість своєї ідентичності (спільності історич­ної долі, психології і характеру, схильності до національних, матері­альних і духовних цінностей тощо), а також територіально-мовна і господарсько-економічна єдність.

Поняття "суверенітет нації-" означає повновладдя народу, здій­снюване через реалізацію принципу -"право н а ц і ї (н а р о д у) н а самовизначенн я". Самовизначення - колективне право, прерога­тива якого належить народам, націям. Міжнародні пакти 1966 р. зафік­сували принцип права народу на самовизначення в договірній формі, обов'язковий для країн-учасниць договору. Він був конкретизований у таких міжнародних документах: Декларація про принципи міжнарод­ного права 1970 p., Заключний пакт НБСЄ 1975 p., Декларація "Про хартію народів і регіонів" (Брновська програма, Нюрнберг, 2003 р.) та ін. Відповідно до цього принципу всі народи мають право вільно, без втручання ззовні, визначати свій внутрішній і зовнішній політичні статуси, здійснювати економічний, соціальний і культурний розвиток. Внутрішній статус означає свободу вибору форми правління, суспіль­ного і державного ладу, свободу заміни старої соціально-економічної системи, шляхів і засобів здійснення перетворень. Зовнішньополітич­ний статус означає право нації (народу) на державотворення, приєд­нання до іншої державі чи об'єднання з нею.

Співвідношення суверенітету нації в етнічному розумінні і суверенітету держави. Сучасні держави зазвичай багатонаціональ­ні. Державний суверенітет, здійснюваний багатонаціональною держа­вою, повинен гарантувати суверенітет кожноїз націй, що об'єдналися. Будь-яке державне утворення, відповідно до Статуту ООН, має пова­жати права нації на самовизначення і забезпечити гарантії цього права. Нація може здійснити своє право на політичне самовизначен­ня об'єднанням з іншими націями в союзну державу (федерацію). У такому разі суверенітет кожної з націй, що об'єдналися, досяга-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]