Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

нів держави; організаційно-господарська - організація бухгалтерсько­го обліку, статистики, постачання та інша оперативно-технічна і госпо­дарська робота; організаційно-контролююча - організація недержав­ного контролю в різних сферах суспільних відносин як об'єктах діяль­ності держави; організаційно-ідеологічна (інформаційна) - організа­ція інформування про нормативні акти, їх роз'яснення, формування суспільної думки та проведення іншої пропагандистської роботи.

Основні методи здійснення функцій держави в межах правових форм: керівництво - здійснення виконавчо-розпорядчої діяльнос­ті державних органів відповідно до їх компетенції; інформування -оповіщення через засоби масової інформації про рішення, прийняті органами держави, з метою формування суспільної думки; переконан­ня - роз'яснення доцільності і необхідності певної діяльності або дій для набуття суб'єктами суспільних відносин впевненості в тому, що така діяльність чи дії відповідають загальним інтересам; заохочення -стимулювання діяльності громадян шляхом наділення суб'єктивними правами, пільгами тощо; рекомендації - при наданні свободи вибо­ру дій орієнтування громадян на бажаний, рекомендований, варіант поведінки; примус - законне обмеження свободи вибору поведінки шляхом силового тиску (застосовується у разі правопорушень).

Основні методи здійснення функцій держави в межах організа­ційних форм: програмування; дослідження; прогнозування; оператив­ний аналіз та ін.

Розділ 7. ФОРМИ ДЕРЖАВИ

§ 1. Форми держави, їх поняття, ознаки

Форми держави - це способи структурної, територіальної і полі­тичної організації і здійснення державної влади в країні.

Структура форм держави - стійка єдність і взаємний зв'язок складових елементів: форми державного правління, форми державно-територіального устрою, форми державно-політичного режиму.

Форми держави можуть бути такими:

Форма державного правління - спосіб структурної організації вищої влади в державі, її поділ між вищими органами (по горизонта­лі) та їх правове становище (глава держави, парламент, уряд). Озна­ки: 1) виражає порядок формування вищих органів державної влади, їх структуру і межі здійснення; 2) характеризує зміст принципу поді­лу влади між вищими органами; 3) встановлює компетенцію вищих органів державної влади та характер взаємодії з іншими органами влади центрального і місцевого значення та інститутами громадян­ського суспільства.

Форма державно-територіального устрою - спосіб територі­альної організації влади в державі (по горизонталі) і співвідношення влади між територіальними частинами, на які вона поділена, і держа­вою в цілому. Ознаки: 1) виражає порядок поділу держави на окремі територіальні частини за певними принципами; 2) характеризує зміст організаційно-управлінської діяльності в цих частинах; 3) встанов­лює вертикаль взаємодії між центральними, регіональними і місце­вими органами влади.

Форма державно-політичного режиму - спосіб політичної орга­нізації державної влади, виражений через сукупність засобів і мето­дів, що використовуються у взаємовідносинах держави і особи. Озна­ки: 1) виражає відповідність порядку взаємодії держави і суспільства, держави і особи принципам верховенства права та народного суве­ренітету; 2) характеризує стан співвідношення правових та організа­ційних засобів здійснення державної влади; 3) встановлює сукупність методів підтримання законності і правопорядку в державі.

§ 2. Монархія і республіка як основні форми державного правління

У сучасних державах поширені дві форми правління: монархія і республіка. Монархія (від грец. monacrhia) - форма державного прав­ління, за якої державна влада фактично чи номінально зосереджена в руках однієї особи - монарха, зазвичай передається разом з титулом у спадок, не делегується йому народом.

Абсолютна (необмежена) монархія - монарх не обмежений конституцією, здійснює законодавчу діяльність, керує урядом, який

формує сам, контролює правосуддя, місцеве самоврядування, тобто вся державна влада зосереджена в його руках. Абсолютна монархія характерна для рабовласницьких та феодальних держав; нині до неї близькі Бахрейн, Катар, Султанат Оман, Саудівська Аравія, Свазі­ленд.

Дуалістична (подвійна) монархія - юридично і фактично влада розділена між урядом, що формується монархом (або призначеним ним прем'єр-міністром) і парламентом. Монарх уже не має законо­давчої влади, вона перейшла до парламенту, але він ще зосереджує у своїх руках виконавчу владу і формує уряд, відповідальний перед ним, а не перед парламентом. Монарх своїми указами регулює бага­то сфер суспільних відносин. Він має право абсолютного вето стосов­но законів, які видаються парламентом, і право розпуску парламенту.

Дуалістична монархія характерна для перехідного періоду від феодалізму до капіталізму, є формою примирення інтересів феодалів (їх переважно виражає монарх) та інтересів буржуазії (їх представ­ляє парламент): кайзерівська Німеччина в 1871-1918 р. та ін. Нині її окремі риси виявляються в таких країнах, як Бутан, Йорданія, Кувейт, Марокко, Тонга.

Парламентська (обмежена) монархія - влада монарха в законо­давчій, виконавчій і судовій сферах діяльності обмежена, символічна. Монарх формально зберігає статус глави держави - винятково з пред­ставницькими повноваженнями. Він лише підписує законодавчі акти, прийняті парламентом. Виконавча влада здійснюється урядом, що формується парламентом і відповідає перед ним. Фактичним главою держави (прем'єр-міністр) стає лідер партії, яка має найбільшу кіль­кість депутатських місць у парламенті.

Парламентськими є сучасні монархії, що грунтуються на принци­пі парламентаризму: Бельгія, Велика Британія, Данія, Іспанія, Малай­зія, Нідерланди, Норвегія, Таїланд, Швеція, Японія та ін.

Існують нетипові виборні монархії (одноосібні чи колективні), де глава держави обирається, як у республіках. Так, у Малайзії монарх є ротаційним: він обирається через кожні п'ять років Радою правите­лів штатів (спадкових султанів) із власного складу по черзі. Оскільки спадкові султани є в дев'яти з тринадцяти штатів (у чотирьох штатах правителі не є спадковими), то лише вони беруть участь у виборах та з їх числа обирається глава держави. В Об'єднаних Арабських Еміра­тах державу очолює колективний орган - Рада семи емірів, яка раз на

п'ять років обирає її голову - монарха найбільшого емірату Абу-Дабі (його інколи називають президентом).

Республіка (лат. respublica) - форма державного правління, за якої вища державна влада здійснюється президентом чи представницьким органом влади (парламентом), обраним народом на певний строк.

Парламентська республіка - верховна влада належить парла­менту, що обирається населенням країни. Уряд формується парла­ментом, підзвітний і підконтрольний йому (діє принцип політичної відповідальності уряду перед парламентом); залишається при владі доти, доки має підтримку парламентської більшості. Члени уряду є одночасно і членами парламенту, тобто склад уряду відбиває реаль­ну розстановку сил у парламенті, що дає змогу уряду впливати на прийняття парламентських рішень. Пост прем'єр-міністра, як прави­ло, автоматично займає лідер партії (партійної коаліції"), яка пере­могла на виборах. Існує парламентська відповідальність уряду, що найчастіше носить солідарний характер - недовіра одному члену кабі­нету спричиняє відставку всього уряду. Замість виходу у відставку уряд може зажадати розпуску парламенту і призначення нових вибо­рів. Президент - глава держави, але не глава уряду. Повноважень у президента менше, ніж у прем'єр-міністра, який є главою уряду. Його правовий статус значною мірою нагадує статус монарха в парламент­ській монархії. Повноваження глави держави, окрім суто церемоні­альних (представницьких), тут звичайно здійснюються за згодою і з ініціативи уряду, створеного на парламентській основі12.

Президент у парламентських республіках обирається парламен­том або більш широкою колегією за участі парламенту (Італія, Греція, Індія, Німеччина, Чехія, Угорщина, Ефіопія).

Президентська республіка - президент звичайно обирається неза­лежно від парламенту (прямим чи непрямим голосуванням) і поєд­нує повноваження глави держави і глави уряду, який формує особис­то або з наступним схваленням верхньої палати парламенту. В руках парламенту зосереджена законодавча влада. Уряд, як правило, слаб-

12 На підставі подібності парламентської монархії і парламентської республіки деякі вчені (С.К. Бостан) пропонують називати їх парламентськими поліархіями і розріз­няти за процедурою обрання чи наслідування глави держави: парламентські поліар­хії з обраним главою держави (Греція, Італія, Індія, Німеччина, Пакистан, Чехія та ін.) і парламентські поліархії зі спадковим главою держави (Великабританія, Бель­гія, Данія, Іспанія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Японія та ін.). Окремо виділя­ється президентська поліархія (президентська республіка).

ко впливає на парламент, не залежить від нього (парламент не може проголосити недовіру уряду або достроково припинити його повно­важення), несе відповідальність перед президентом, а не перед парла­ментом (можливий парламентський контроль). Посада прем'єр-міністра або відсутня, або відіграє допоміжну, координаційну, роль (так званий "адміністративний" прем'єр у деяких країнах "третьо­го світу"). Президент може обстоювати інтереси виконавчої влади завдяки своєму високому статусу (здійснювати активну виконавчу політику, використовувати право на видання виконавчих актів, ініці­ювати створення законів, використовувати право вето на прийнят­тя законів, застосовувати різноманітні засоби впливу на законодавчу владу) з метою досягнення балансу влади. Повноваження президента дають йому змогу контролювати діяльність парламенту (право його розпуску, право вето та ін.). Президентом у цих державах стає зазви­чай лідер партії, котра перемогла на президентських виборах, із числа членів якої здебільшого й формується уряд.

Президент у президентських республіках обирається позапарла­ментським способом - прямими виборами населення (Аргентина, Мексика, Бразилія, Швейцарія, Іран, Ірак) або непрямими виборами, тобто колегією виборників, обраних виборцями (США).

Змішана форма правління - парламент і президент здійснюють контроль за діяльністю уряду (подвійний контроль). У парламентсько-президентській республіці (Польща, Франція) повноважень у прези­дента менше, ніж у парламенту, а в президентсько-парламентській -навпаки. Але і в тій, і в іншій глава держави (президент) є верховним головнокомандувачем (як у президентській республіці), іноді може розпустити парламент. У президентсько-парламентських республі­ках свої повноваження президент здійснює безпосередньо, призначає прем'єр-міністра, як правило, з числа лідерів найвпливовіших партій­них політичних фракцій у парламенті, а також членів уряду за згодою парламенту. У парламентсько-президентських республіках прези­дент здійснює повноваження через уряд; прем'єр-міністр признача­ється парламентом за поданням президента; за рекомендацією глави уряду президент призначає інших членів уряду. Влада президен­та обмежена тим, що: 1) він не володіє всією повнотою виконавчої влади, тобто, як правило, не є главою уряду; 2) сам уряд фактично формується залежно від співвідношення партійних фракцій у парла­менті, спирається на парламентську більшість; 3) уряд відповідаль-

ний не перед президентом, а перед парламентом. У змішаній формі правління немає посади віце-прем'єра (як у парламентській республі­ці). Президент обирається позапарламентським способом.

Різновиди змішаної форми правління: парламентсько-прези­дентська (Австрія, Ірландія, Ісландія, Хорватія, Фінляндія тощо), прези­дентсько-парламентська (Білорусь, Казахстан, Південна Корея, Росія та ін.), напівпрезидентсько-напівпарламентська (Вірменія, Франція), напівпарламентсько-напівпрезидентська (Литва, Македонія, Польща, Португалія, Румунія).

Існують нетипові республіки - з довічним президентством (Індо­незія, Корейська народно-демократична республіка, Уганда); без офіційного голови держави-президента (Китай, Куба, колишній СРСР); з урядом, який формується парламентом, але не відповідає перед ним ("директоріальна" республіка у Швейцарії). В РФ виникла така тенденція - президент, строк якого закінчується, вносить канди­датуру наступного президента для обрання народом.

Типи державного правління за принципом поділу влади:

  1. "м'який" (парламентський) - повноваження органів різних гілок (галузей) влади (зокрема, парламенту, уряду та глави держави) не чітко відмежовані одна від одної, між ними наявні занадто тісні функціональні відносини; провідну роль у здійсненні державного правління відіграє сформована та відповідальна перед парламентом виконавча влада (уряд) (британський тип);

  2. "жорсткий" (президентський) - повноваження органів різних гілок (галузей) влади (зокрема, парламенту, уряду та глави дер­жави) формально чітко відмежовані одна від одної, між ними немає тісних функціональних відносин; провідну роль у здій­сненні державного правління відіграє обраний позапарламент­ським способом президент, котрий формує і очолює виконавчу владу, відповідальну тільки перед ним (американський тип);

3) "змішаний" (сегментарний) - об'єднує елементи "м'якого" і "жорсткого" типів державного правління; повноваження органів різних гілок (галузей) влади (зокрема, парламенту, уряду та глави держави) помірно поділені, а виконавча влада (уряд) формується за спільною участю президента і парла- менту та несе відповідальність перед ними (франг^узький тип та ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]