Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

організацій чи інших структурних утворень, передбачених статутом, здійснюється відповідними органами юстиції на місцях тільки після реєстрації політичної партії"6.

Правові статуси політичних партій відрізняються від інших громадських об'єднань, що виявляється в їх правах (висувати канди­датів на вибори до органів державної влади, агітувати за кандида­тів, брати участь у нагляді за виборами на виборчих дільницях та у підбитті підсумків виборів тощо) і обов'язках (щорічно опубліко­вувати в загальнодержавному засобі масової інформації фінансовий звіт про доходи і видатки, а також звіт про майно політичної партії; подавати на вимогу контролюючих органів необхідні документи та пояснення тощо). Права неполітичного характеру, якими наділені політичні партії, як і інші громадські об'єднання, котрі є юридични­ми особами (діяти від свого імені, користуватися правом власності на майно, залучати кошти для діяльності), є допоміжними. Ці права особливо обмежені у майновій сфері - забороняється: підприємниць­ка діяльність; залучати кошти від іноземних держав, органів держав­ної влади та органів місцевого самоврядування, крім випадків, зазна­чених у законі, юридичних і фізичних осіб та ін. Разом з тим партії мають право одержувати фінансування від держави (з 2005 p.).

Розділ 5.

ПРАВОСВІДОМІСТЬ. ПРАВОВА КУЛЬТУРА. ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ

§ 1. Поняття і ознаки правосвідомості

Правосвідомість - це система поглядів, теорій, ідей, уявлень, оцінок, настроїв, почуттів і настанов, що виражають ставлення особи, соціальної групи, суспільства до чинного, минулого і бажаного права, до діяльності, пов'язаної з правом, до правових явищ та поведінки людей у сфері права.

Ознаки правосвідомості:

1) є однією з форм суспільної свідомості - пізнанням і знанням того, що таке право взагалі і яким воно є в конкретному сус- пільстві, який його вплив на соціальну реальність;

2) перебуває у взаємозв'язку з усіма формами суспільної свідо- мості (політичною, етичною, філософською, релігійною та ін.): випробовує їх вплив і здійснює на них свій вплив;

3) виражає ставлення індивіда до правової реальності - середо-

вища перебування всіх правових явищ, у тому числі до право­вої системи, до права - що формується; що сформувалося, що реалізується, тобто до права минулого, нинішнього і майбут­нього; бажаного і дійсного;

  1. є підставою для розвитку права і праворозуміння;

  2. слугує передумовою і регулятором (саморегулятором) поведінки

людини, надає цілеспрямованого характеру людській діяльності;

6) бере участь у визначенні тих відносин громадського життя, що

мають потребу в правовій регламентації;

7) виступає однією з форм вираження правової культури суспіль-

ства.

Отже, правосвідомість пов'язана із знанням права, ставленням до права, поведінкою у правовій сфері. Ключовий пункт правосвідомос­ті - усвідомлення людьми цінностей права, прав і свобод людини й оцінка чинного права з огляду на його відповідність загальнолюд­ським цінностям, закріпленим у міжнародних документах про права людини. Це означає, що міжнародна гуманітарна правосвідомість має пріоритет перед національною.

Правосвідомість є суб'єктивною формою реалізації функцій права.

§ 2. Структура правосвідомості

У структурі правосвідомості суспільства за рівнем відображен­ня правової реальності (оцінна функція) виділяють такі її елементи: правова психологія, правова ідеологія і правова настанова.

Правова психологія - це сукупність почуттів і емоцій, що виражають ставлення індивіда, групи, суспільства до права, право­вих явищ. Це неусвідомлене або не до кінця продумане ставлення до права, правових явищ. Така правосвідомість відштовхується від

6 Реєстрація політичних партій не в усіх країнах є обов'язковою. Якщо в США, Швеції і деяких інших країнах вона обов'язкова, то в Австрії, Німеччині - ні (хоч партії зобов'язані подати необхідні документи), а у Великій Британії, Австралії -держава не вимагає ні реєстрації, ні подання документів.

повсякденної практики, від конкретних юридичних ситуацій, а тому формується здебільшого стихійно, спорадично, безсистемно, тобто правова психологія не осмислена теоретично, не впорядкована логіч­но. В ній провідним елементом є емоції, а не понятійні форми відо­браження правової дійсності. Наприклад, у дорадянській Росії робіт­ники, виражаючи своє негативне ставлення до фабрично-заводського законодавства, ламали машини, трощили заводське обладнання. Вони емоційно реагували на зовнішні стосовно них правові явища, у цьому разі - на законодавство. У правовій психології правові почут­тя, правові настрої, правові переживання є рухливими, емоційни­ми; правові практичні знання, правові уявлення, правові погляди -пізнавальні, передбачають самооцінку, тобто вміння критично оціни­ти свою поведінку з огляду на її відповідність праву; правові звич­ки, правові традиції, правові звичаї - нерухомі, стійкі, виступають як регулятори поведінки.

Правова ідеологія є системою правових принципів, ідей, теорій, концепцій, що відображають теоретичне (наукове) осмислення право­вої реальності, усвідомлене проникнення в сутність правових явищ і спричиняють готовність до певної правової поведінки в результаті оцінки правових явищ. Це концептуально оформлена, логічно систе­матизована, теоретично і науково осмислена правосвідомість. Інте­лект є провідним елементом правової ідеології. Сучасна право­ва ідеологія ґрунтується на системі теорій, ідей і принципів - теорії соціальної правової держави, принципу поділу влади, теорії народ­ного суверенітету, визнанні пріоритету загальнолюдських цінностей перед класовими цінностями, принципу верховенства права, переваги загальновизнаних норм міжнародного права над нормами національ­ного права, високої ролі суду як антиподу бюрократичного управлін­ня та ін. Вона повинна формуватися як процес виявлення, теоретично­го (наукового) осмислення, координації і узгодження різних суспіль­них інтересів з метою досягнення соціального компромісу. Правова ідеологія обґрунтовує і оцінює існуючі або виникаючі правовідноси­ни, стан законності і правопорядку. У її розробленні беруть участь юристи, політологи, економісти, які враховують конкретні історич­ні умови, розміщення політичних сил, рівень суспільної свідомості, соціальну психологію, потреби і інтереси (волю) як більшості, так і меншості населення.

Правова ідеологія - це:

  • усвідомлене осмислення правової реальності - правові ідеї, правові принципи, теорії, переконання;

  • проникнення в сутність правових явищ - правові поняття, правові категорії;

  • розщеплення свідомості (настанови) на правомірну і проти­правну поведінку, їх мотивація - правозначущі цілі, правозна-чущі мотиви, правозначущі настанови

Було б неправильно принижувати значення емоцій і почуттів (правову психологію) порівняно з інтелектом (правовою ідеологією). Емоції і почуття - необхідний ґрунт, на якому виявляються (склада­ються, реалізуються) правові погляди, ідеї, теорії. Емоції - сліпі, поки вони не зливаються з об'єктивним підходом до дійсності, її раціо­нальним освоєнням. На рівні правової ідеології відбувається усвідом­лення реальності, що виражається в мотивах поведінкових актів (дій, учинків, бездіяльності), які формуються через мету. Мета вплітає усвідомлені інтереси у зміст свідомої діяльності (інтереси є джере­лом цілей), сприяє формуванню поведінкової частини правосвідомос­ті, визначальним елементом якої виступає правозначуща настанова, тобто настанова на правомірну чи неправомірну поведінку.

Правозначуща настанова - це діяльнісна (поведінкова) частина правосвідомості, готовність особи виявити активність у сфері пізнання і реалізації права, або в сфері ігнорування і порушення правових норм. Настанова є вольовим процесом переведення правових норм у реаль­ну поведінку у правовій сфері. 1|сй процес складається з певних взає­мозалежних елементів: імформованість про норму та розуміння їїзмісту; оцінка, тобто ступінь схвалення норми права; ставлення до прав інших осіб; емоційне переживання з приводу функціонування норми права; готовність до дії через сформування мотивів поведінкових актів, вклю­чаючи ступінь їх відхилення від правових норм тощо. Отже, правозначу­ща настанова становить конкретну програму поведінки у певних умовах, яка формується з усіх належних суб'єкту правових знань, оцінок, думок, настроїв, звичок, навичок, сподівань, ставлень до кого-небудь і до чого-небудь, котрі переходять в інтереси і прагнення і зовні виражаються у поведінкових актах правомірного чи протиправомірного змісту.

Правозначуща настанова - суб'єктивний (усвідомлений) регуля­тор поведінки, сполучна ланка між правовою психологією і правовою ідеологією, з одного боку, та правозначущою (правомірною чи проти­правною) поведінкою, з другого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]