Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

демократичного характеру. Після Другої світової війни необхідність забезпечення основоположних прав людини була визнана у більшості розвинених країн.

Друге покоління прав людини - соціальні, економічні і культур­ні права (право на працю, відпочинок, соціальне забезпечення, медич­ну допомогу, захист материнства і дитинства та ін.) - сформувалося в процесі боротьби народів за поліпшення свого економічного становища та підвищення культурного статусу. Ці вимоги виникли після Першої світової війни, а вплинули на демократизацію і соціалізацію консти­туційного права країн світу та міжнародне право після Другої світової війни, коли завдяки бурхливому розвитку виробництва склалися реаль­ні передумови для задоволення соціальних потреб громадян.

Друге покоління прав людини називають ще системою позитивних прав, внаслідок того, що вони не можуть бути реалізовані без організа­ційної, координуючої та інших форм діяльності держави, спрямованих на їх забезпечення. Соціальні, економічні та культурні права дістали нормативне вираження у Загальній декларації прав людини 1948 р. і особливо в Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культур­ні права 1966 p., а також у низці конституцій XX ст. (Мексиканські Сполучені штати, 05.02.1917 p.; Італійська Республіка, 02.12.1947 р. та ін.) й у доповненнях і поправках, внесених до старих конституцій.

Третє покоління прав людини - колективні права народів (націй), тобто права всього людства, що грунтуються на солідар­ності людей, їх належності до якоїсь спільності (асоціації). Це право на мир, безпеку, незалежність (самовизначення народів), на здоро­ве навколишнє природне середовище, на соціальний і економічний розвиток як людини, так і людства в цілому.

Становлення третього покоління прав людини (права людини -частина прав людства) пов'язане з національно-визвольним рухом країн, що розвиваються, а також із загостренням глобальних світових проблем після Другої світової війни; вперше формально відображені в документах, що вийшли під егідою ООН у 80-ті роки XX ст. Глобаль­ні світові проблеми призвели до інтернаціоналізації юридичних форму­лювань прав людини, створення міжнародних (або континентальних) пактів про права людини, законодавчої співпраці країн у питаннях про права людини, набуття міждержавного (інтеграційного) характеру зако­нодавствами (особливо конституційними) тих держав, що підписали міжнародні пакти про права людини. Міжнародне визнання прав люди-

ни стало орієнтиром для розвитку всього людства у напрямку створен­им спііповариств і співдружностей держав. Розширює колективні права люді мін піднесення та поглиблення права на інформаційний простір v inIV, на надання різноманітних послуг, що грунтуються на інтелекту­альних інформаційних технологіях (у тому числі на новітніх технологіях досліджень) і технологіях зв'язку (глобальна мережа "Інтернет"), забез­печення інформаційних відносин усередині країни і за рубежем.

У XXI ст. можна говорити про становлення четвертого поколін­ня прав людини, котре пов'язане з науковими відкриттями в галузі мікробіології, медицини, генетики тощо. Ці права є результатом втру­чання у психофізіологічну сферу життя людини (наприклад, право людини на штучну смерть (евтаназію); право жінки на штучне заплід­нення і виношування дитини для іншої сім'ї, вирощування органів людини з її стволових клітин та ін.), яке, однак, не є безмежним (забо­рона клонування людини та встановлення інших правових меж).

Між поколіннями прав людини існує взаємозалежність, що вияв­ляється через принцип: реалізація колективних прав не повинна обмежувати права і свободи особи.

§ 5. Співвідношення прав людини і прав громадянина

Права людини і права громадянина є тісно взаємозалежними, але не є тотожними.

Права людини і права громадянина є близькими поняттями, в ідеа­лі мають збігатися, оскільки:

1) здійснення прав людини визначається переважно його забез-

печеністю з боку держави. Наприклад, апатриди, біженці, а також інші категорії осіб, що не мають громадянства, пере­бувають під захистом законів держави проживання і міжна­родного права;

2) громадянство - основний канал, яким здійснюються права людини.

У дійсності збіг прав людини і громадянина можливий далеко не завжди і скрізь. Доцільно, щоб у Конституції і законах України були чітко прописані положення про права людини і положення про права та обов'язки громадянина.

§ 6. Поняття та ознаки основоположних прав і свобод людини і громадянина

Основоположні права і свободи людини - правові можливос­ті (міра свободи) особи, здатні забезпечити її розвиток у конкретно-історичних умовах, що закріплені як міжнародні стандарти, загальні і рівні для всіх людей і гарантовані законами держави як невідчужувані.

і > таки основоположних прав і свобод людини:

1) с правовими можливостями - сферою автономного існування

людини у взаєминах з іншими особами, суспільством і дер­жавою, набутими на певному етапі історичного розвитку; показником соціального і правового рівня життєдіяльності людини як члена суспільства і суб'єкта права. Соціальний рівень життєдіяльності людини залежить від характеру і рівня соціально-економічного розвитку суспільства, членом якого вона є, і визначається сукупністю таких соціальних факторів: а) інтерес людини, справедливо збалансований з інтересами суспільства; б) мораль суспільства, що переважає в певний період; в) ступінь досягнутої свободи певного суспільства і відповідність їй засобів, використовуваних державою (реалі­зація, забезпечення та обмеження) для захисту прав людини. Правовий рівень життєдіяльності людини, а отже, її правові можливості зумовлюються тим, що будучи соціальними, вони одночасно виступають своєрідними правовими благами, але не безмежними, а такими, які існують як міра свободи особи; формуються у процесі розвитку людства, є здобутком нагро­мадження, набуття людством правових цінностей;

  1. належать їй від народження, є природними і не мають потреби в "дозволі" з боку будь-кого, у тому числі дер­жави. Вони визнаються зумовленими біосоціальною приро­дою людини, пов'язуються з фактом народження та життя людини. Ст. 1 Загальної декларації прав людини ООН 1948 p. наголошує: "Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах". Права і свободи не обмежені тери­торією держави (позатериторіальні) і національністю людини (наднаціональні), а належать їй вже тому, що вона є людиною й покликані формувати і підтримувати в ній почуття власної гідності, індивідуальність;

  2. є невідчужуваними: вони не можуть бути свавільно "забрані" владою держави, оскільки не "дані" нею. Це природні невідчужувані права. їх можна лише тимчасово обмежити в законодавчому порядку у певних конститу­ційно передбачених випадках, як от: введення надзвичай­ного і воєнного стану, загроза суспільній і державній без­пеці, основам конституційного ладу, здоров'ю населення,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]