Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

§10. Колізії в законодавстві, способи їх переборення

Юридичні колізії - це загальний термін, яким визначають­ся формальні суперечності або розбіжності усередині юридич­ної системи держави, що породжені уповноваженими суб'єктами нормотворчості, правозастосування, правотлумачення та зава­жають злагодженому її функціонуванню. Це такі суперечнос­ті або розбіжності: між різними нормативно-правовими актами, між нормативно-правовим актом і нормативно-правовим догово­ром (колізії в нормотворчості); між різними правозастосовними актами, між нормативно-правовими та правозастосовними акта­ми (колізії в правозастосуваннї); між різними актами тлумачення норм права, між нормативно-правовими актами і актами тлумачен­ня норм права, між правозастосовними актами і актами тлумачення (колізії в правотлумаченнї). Колізії (суперечності) можуть виникати "на стику" національного і міжнародного права, причинами яких є: недодержання загальноприйнятих принципів міжнародного права; відмовлення реально привести національне законодавство у відпо­відність з міжнародними стандартами в галузі прав людини; неви­конання актів міждержавних об'єднань; ухвалення національних актів усупереч нормам міжнародного права; неправильне тлумачен­ня міжнародно-правових актів; ігнорування критерію конституцій-ності. Різновидом юридичних колізій є колізії в законодавстві.

Колізії в законодавстві - суперечності або розбіжності між норма­ми права, закріпленими у нормативно-правових актах, що регулюють однакові правові відносини і виявляються в процесі їх застосування компетентними органами і уповноваженими посадовими особами.

Ознаки колізій у законодавстві:

1) виникають тільки між нормами права, закріпленими в законо-

давстві; не можуть утворюватися між нормами, вираженими в інших формах права, а також між нормою права й актом її тлумачення, між актами тлумачення;

2) виникають з приводу регулювання однакових фактичних обставин;

3) утворюються тільки у випадку різного регулювання однакових

фактичних обставин принаймні двома нормами права55.

Норми нечинного юридичного акта (тобто скасованого як фактично, так і формально, який при цьому не має переживаю­чої дії чи зворотної сили) не можуть вступати в колізію з чинни­ми нормами.

Причини колізій в законодавстві: економічна нестабільність у державі; політичні кризи; порушення принципу поділу влади і систе­ми "стримувань і противаг"; вихід органів держави за межі своїх повноважень та втручання в компетенцію один одного; девальвація суспільних інститутів; недосконалість законів; відсутність в окре­мих сферах законодавчої практики планування видання норматив­них актів та їх систематизації; судові помилки; довільне тлумачення Конституції та інших нормативно-правових актів тощо.

Способи переборення колізій в законодавстві:

  • попередження - застосовується на стадії підготовки, ухва­лення і введення в дію законів. Превентивні заходи щодо виникнення колізій: 1) прогнозування та планування нормот­ворчої діяльності; 2) вдосконалення законодавчої техніки; 3) проведення правової експертизи проектів нормативно-правових актів (узгодження їх з системою чинних актів); 4) систематизація законодавства;

  • усунення - повне звільнення від колізій у процесі законодав­чої діяльності, їх ліквідація. Способи усунення колізій: 1) скасування одного (або кількох) колізійних актів; 2) внесення змін у нормативно-правовий акт; 3) прийняття нової норми (або нормативно-правового акта); 4) судовий розгляд (визна­ння судом - Конституційним судом та адміністративними судами - нормативного акта таким, що не відповідає акту вищої юридичної сили);

  • подолання - тимчасове вирішення колізій із застосуванням визначеної правової норми, проте без остаточного зняття суперечностей між ними (колізія між нормами не зникає). Способи подолання колізій: 1) використання колізійних норм (норм-арбітрів); 2) тлумачення законодавчих актів, особливо коли вибір між нормами неможливо зробити на підставі колі­зійних норм; 3) застосування загальних правил подолання колізій: темпоральної (часової"), ієрархічної (субординацій-но'ї), змістової, змішаної.

35 Існує поняття "нормативно-правова конкуренція" — одночасна дія декількох норм права, зафіксованих в нормативно-правових приписах, що регулюють однорідні сус­пільні відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]