Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Юридичні гарантії правозаконності забезпечуються ефектив­ною діяльністю законодавчих, виконавчих, правоохоронних і судо­вих органів влади (в Україні - парламентом, урядом, Конституцій­ним Судом, судами загальної юрисдикції, у тому числі спеціалізова­ними судами - господарськими і адміністративними, прокуратурою, органами державної безпеки, міліцією та ін.); залежать не лише від об'єктивних, а й від суб'єктивних факторів - діяльності різноманіт­них службових і посадових осіб.

Поряд із національними гарантіями законності важливу роль відіграють міжнародні гарантії правозаконності, що виражають­ся у діяльності міжнародних організацій: 1) з проведення контро­лю за дотриманням прав і свобод людини в різних країнах (забез­печення права громадян звертатися до міжнародних організацій з метою захисту своїх прав; з інспекційних перевірок в регіонах стану дотримання прав людини; з міжнародних спостережень за прове­денням виборів тощо); 2) із здійснення заохочувальних заходів політичного і економічного характеру, спрямованих на додержан­ня прав і свобод людини в різних державах; 3) із застосування санк­цій (політичних, економічних, військових) щодо держав, які пору­шують права і свободи людини.

Юридичні гарантії правової законності за найближчими цілями:

1) охоронні (превентивні, запобіжні) - виявлення, попередження і

припинення правопорушень, їх негативних наслідків (митний контроль);

2) захисні (відбудовні) - відновлення порушених прав; компенса-

ція збитків; покарання особи, винної у вчиненні правопору­шення, яке має за мету захист потерпілої особи і суспільства (примусове стягнення аліментів). Юридичні гарантії правової законності за суб'єктами засто­сування: парламентські, президентські, урядові (адміністративно-управлінські), судові, прокурорські, контрольно-наглядові, муніци­пальні (комунальні) тощо.

Усі зазначені гарантії правової законності є зовнішніми, формаль­ними; їх фундамент - гарантії внутрішні, духовні, що досягаються моральним примусом особи, котра самовдосконалюється.

§ 6. Правовий порядок, його поняття і ознаки

Правовий порядок - стан відносно усталеної правової упоряд­кованості (урегульованості і погодженості), захищеності і безпеки правової системи суспільства, який складається в умовах реаліза­ції принципу верховенства права та авторитету закону (правозакон­ності), тобто це атмосфера (устрій) нормального правового життя суспільства, що встановлюється в результаті здійснення приписів правових норм (використання прав, виконання обов'язків, додержан­ня заборон) усіма суб'єктами права.

Різновидами правового порядку є національний (Україна), міждержавний (інтеграційний) (ЄС) і міжнародний (всесвітній). Кожна країна формує свій національний правопорядок, який відбиває специфіку національної правової системи. Усі означені правопоряд-ки розкриваються через ознаки, принципи, функції, зміст, структуру.

Ознаки національного правового порядку:

1) має соціальне підґрунтя - виступає системою забезпечення ціліс-

ності і життєдіяльності громадянського суспільства, виража­ється як його правова упорядкованість, захищеність, безпека;

  1. закладається в правових нормах у процесі нормотворчості (є формально визначеним);

  2. формується в умовах реалізації принципу верховенства права і

авторитету закону (правозаконності);

4) підтримується у "діючому" стані завдяки реальному втіленню

правових норм і принципів в суспільно-правову практику через налагоджений механізм правового регулювання в межах всієї території держави;

5) функціонує зазвичай через систему правових відносин, право-

мірної та іншої правозначущої поведінки членів суспільства, будь-яких видів правової активності;

6) потребує ефективної діяльності органів та інститутів громадян-

ського суспільства і держави в усіх правових і організаційно-правових формах;

7) створює сприятливі (надійні) умови для використання суб'єктивних прав та виконання всіма суб'єктами юридичних обов'язків;

8) розраховує на сувору громадянську дисципліну;

9) підтримує динамічно-урівноважувальний стан усієї право-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]