Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

§ 6. Юридичний склад правопорушення

Юридичний склад правопорушення - це юридична конструк­ція, що складається із системи ознак (елементів) акта поведінки, необ­хідних і достатніх для кваліфікації його правопорушенням і притяг­нення правопорушника до юридичної відповідальності.

Юридичний склад правопорушення становлять такі елементи:

1. Суб'єкт правопорушення - фізична або юридична особа, що

вчинила правопорушення і є деліктоздатною, тобто має здат­ність нести юридичну відповідальність. Деліктоздатність фізичної особи визначається законом з урахуванням віку і психічних можливостей контролювати свою поведінку волею і розумом (свідомістю). Деліктоздатність юридичної особи настає з моменту її офіційної реєстрації. Суб'єктами кримінального, дисциплінарного, матеріального правопорушення виступають лише фізичні особи, цивільного - фізич­ні і юридичні особи, адміністративного - переважно фізичні особи, а в окремих випадках, встановлених законодавством, і юридичні особи (порушення правил пожежної безпеки, невиконання вимог щодо охоро­ни праці, порушення законодавства про захист прав споживачів та ін.).

Юридична особа не може бути суб 'єктом кримінального право­порушення (злочину). Ним звичайно є посадова особа підприємства, організації, установи або особа, що виконує функції керівника орга­нізації, капітана морських, річкових і повітряних суден та ін. Така особа іменується спеціальним суб 'єктом правопорушення. Суб'єктом міжнародного правопорушення може бути держава.

2. Об'єкт правопорушення - охоронювані нормами права сус-

пільні відносини, соціальні блага, права і законні інтереси суб'єктів права, природне становище тощо, яким при здій­сненні правопорушення заподіюється шкода. їх можна поді­лити на дві категорії: а) загальний об 'єкт - система суспіль­них відносин, що ґрунтуються на загальнолюдських ціннос­тях і охороняються правом (громадський порядок); б) кон­кретний об 'єкт - відносини, що виникають з приводу безпо­середнього матеріального або нематеріального блага (влас­ність, життя, здоров'я, честь, гідність).

3. Суб'єктивна сторона правопорушення - сукупність ознак,

що характеризують психічне ставлення особи до вчиненого

нею протиправного діяння та його негативних наслідків. Ознаками суб'єктивної сторони правопорушення є вина (основна ознака); мотив, мета (факультативні ознаки).

В и н а - це психічне ставлення особи до вчиненого нею проти­правного діяння та йогб негативних наслідків, виражене у формі умислу чи необережності. Умисел може бути: прямий - усвідомлення особою протиправності своєї поведінки, передбачення настання його шкідливих чи небезпечних наслідків та бажання їх настання (крадіж­ка чужого майна); непрямий - усвідомлення протиправності своєї поведінки, але байдуже ставлення до настання можливих негативних наслідків (заподіяння непередбаченої шкоди здоров'ю особі під час протиправного заволодіння її майном). Необережність - протиправ­на самовпевненість (самонадіяність) - усвідомлення протиправнос­ті свого діяння і легковажний розрахунок на можливість відвертання негативних наслідків; протиправна недбалість - усвідомлення проти­правності своєї поведінки і небажання настання негативних наслід­ків, що у зв'язку з професіоналізмом і посадовим положенням можна і треба було передбачити. Якщо у складі правопорушення відсутня його суб'єктивна сторона (вина у формі умислу чи необережності), то діяння не може вважатися протиправним, усвідомленим і вольовим. Воно є випадковим, казусним, невинним, бо має лише зовнішні ознаки правопорушення. А невинне діяння не тягне юридичну відповідаль­ність.

Мотив- система чинників, що вплинули на формування бажан­ня вчинити правопорушення (убивство з корисливих і хуліганських мотивів, ревнощів, помсти) і м е т а - моделювання бажаного шкід­ливого результату і спрямованість на його досягнення (убивство з метою приховання іншого злочину). Мотив і мета враховуються при кваліфікації правопорушення, при визначенні міри покарання у разі, якщо це прямо вимагає норма права.

4. Об'єктивна сторона правопорушення - сукупність ознак, що характеризують зовнішню сторону правопорушення. Основні ознаки об'єктивної сторони правопорушення: 1) наявність про­типравного діяння (дії чи бездіяльності), де д і я є активною поведінкою особи, котра усвідомлює свої вчинки і здатна керу­вати ними, а бездіяльність - пасивна поведінка особи, що виражається у невиконанні тих дій, які вона повинна була і могла здійснити в конкретній ситуації; 2) результат діяння,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]