Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

ні з метою розвитку підприємництва, виробництва, фермерства, інвес­тиційної діяльності та ін.). Правові пільги, що характеризують спеціаль­ний статус відповідних груп населення (інвалідів, пенсіонерів, студентів, одиноких матерів та ін.) слід відрізняти від правових привілеїв — спеціальних (виняткових) правових пільг, встановлених для конкретних суб'єктів вищого ешелону влади як необхідних для повного і якісного здійснення ними обов'язків (дипломатів, депутатів, міністрів, президен­та тощо). Іноді правові привілеї встановлюються для громадян, підпри­ємств, установ, організацій. Наприклад, надання відстрочки від призову на військову службу окремим категоріям громадян.

Кожний із зазначених елементів (способів) виконує специфічну роль у регулюванні діяльності суб'єктів і суспільних відносин, що виникають на основі цієї діяльності.

§ 5. Тип правового регулювання. Режим правового регулювання

Тип правового регулювання суспільних відносин - це різновид проявів впливу права на суспільні відносини, що має загальні ознаки через використання в однаковому поєднанні правових інструментів.

Залежно від пріоритету мінімальних правових способів впливу на суспільні відносини (дозволів і заборон) розрізняють два типи право­вого регулювання:

Загальнодозвільний - тип правового регулювання, що ґрунту­ється на загальному дозволі ("дозволено все, окрім того, що прямо заборонено законом"), у межах якого закон установлює заборони на здійснення конкретних дій та перевагу стимулювальних засад перед обмежувальними.

Відповідно до цього типу регулювання будуються цивільні, трудові, сімейні, житлові й інші правовідносини (наприклад, особа має право укладати будь-які угоди, за винятком тих заборон, що передбачені законом).

Спеціально-дозвільний- тип правового регулювання, що ґрунту­ється на загальній забороні ("заборонено все, окрім прямо дозволе­ного законом"), у межах якого закон встановлює конкретні дозволи.

Відповідно до цього типу регулювання визначаються правові статуси і функції посадових осіб, державних службовців, міністрів,

прокурорів, суддів, мерів міст та ін. (наприклад, суд з вже вирішеною кримінальною справою має право знову повернутися до неї тільки у випадках, прямо передбачених законом).

Тип і режим правового регулювання суспільних відносин перебу­вають у тісному взаємозв'язку, але вони не є тотожними поняттями.

Режим правового регулювання є ширшим за змістом, ніж тип правового регулювання; є самостійною, автономною категорією теорії права.

Режим правового регулювання суспільних відносин (право­вий режим) - правова форма, що визначає порядок (стан) правово­го врегулювання конкретної сфери суспільного життя, встановлений через специфічне поєднання мети, предмета, методів, способів і типів правового регулювання, які забезпечують розвиток правовідносин у просторовому й часовому вимірах та визначають їх галузево-правову належність.

Ознаки режиму правового регулювання суспільних відносин:

1) відображує нерозривний зв'язок правової форми та змісту пра-

вовідносин;

2) як правова форма виступає комплексом мети, предмета, мето-

дів, способів і типів правового регулювання;

3) розкриває специфіку правової регламентації певної сфери сус-

пільних відносин, порядок функціонування правових явищ у їх взаємодії з іншими елементами соціального життя;

4) погоджує правовий інструментарій, за допомогою якого впо- рядковуються правовідносини;

5) виявляє внутрішнє життя права і установлює межі правового

регулювання;

  1. зумовлює ефективність правового регулювання;

  2. формує правопорядок.

Режим правового регулювання (правовий режим) є підставою формування галузей права. У конструюванні правових режимів бага­тьох галузей права ставляться однакові цілі (впорядкування суспіль­них відносин, їх охорона і захист тощо), використовуються право­ві засоби (дозволи, заборони, зобов'язання, заохочення, рекоменда­ції та ін.), методи (імперативний, диспозитивний), типи (загально-дозвільний, спеціально-дозвільний). Проте кожна галузь права функ­ціонує у своєму правовому режимі, оскільки комбінація означених компонентів у них не повторюється. Різним у галузях права є поєд-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]