Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

  1. наявність систем самоврядування - місцевого самовряду­вання як особливого виду суспільного управління на міс­цях, здійснюваного територіальними спільностями грома­дян і органів, що ними обираються; професійних організацій; виробничих, громадських об'єднань за їх інтересами та ін. Особливість систем самоврядування виявляється у поєднанні суб'єкта і об'єкта управління, в сумісній участі у прийнятті і реалізації рішень, визнанні над собою влади тільки власного об'єднання;

  1. політичне й ідеологічне різноманіття (плюралізм) - наявність

опозиції і плюралістичної політичної системи; існування низки політичних (у тому числі опозиційних) партій, різно­маніття політичних думок - партійних та інших ідеологіч­них підходів до вирішення загальнодержавних і регіональних (місцевих) завдань. Виключаються державна цензура й ідео­логічний диктат. Проте політичне й ідеологічне різноманіття має свої межі - забороняється створення політичних партій, програмні цілі і дії яких спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу, порушення цілісності держави, її неза­лежності та ін.;

8) ухвалення рішень волею більшості за обов'язкового додер- жання прав меншості, тобто поєднання волі більшості з гарантіями прав і свобод особи, котра перебуває в меншості - етнічній, релігійній, політичній; відсутність будь-якої дис- кримінації, що означає утвердження якісно нових принципів демократичного плюралізму - демократії консенсусного сус- пільства, тобто демократії "вирішальної меншості" (а не дик- татури більшості, як-от: парламентської);

9) взаємна відповідальність держави і громадянина. Відпо- відальність держави виражається у недопущенні свавілля (з боку державних органів і їх посадовців) щодо громадя- нина, у вимозі утримуватися від вчинення дій, що порушу- ють права і свободи людини, тобто у забезпеченні правової законності. У Конституції України підкреслено: "Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави" (ст. 3). Людина відповідає перед людиною і держа- вою за додержання законодавчо встановлених заборон і вико-

нання обов'язків. Основним арбітром у можливих конфліктах між державою і громадянином є незалежний і демократич­ний суд;

10) правова законність як режим суспільно-політичного життя, що виражається у додержанні приписів законів, в яких закріплені норми права, всіма суб'єктами політичної сис­теми (вони ж - і суб'єкти демократії") і насамперед держав­ними органами Кожний орган держави, кожна посадова особа повинні мати стільки повноважень, скільки необхідно, щоб створити умови для реалізації прав людини, їх охорони і захисту. Державні органи і посадові особи не можуть при­ймати рішення на власний розсуд, за винятком, коли закон передбачає такі (дискреційні) повноваження і спосіб їх здій­снення з правомірною метою - забезпечити людині адекват­ний захист від свавільного втручання влади. Правова закон­ність передбачає прийняття правових законів, таких, що від­повідають уявленням більшості населення про право як спра­ведливу і рівну міру свободи та забезпечують їм рівні мож­ливості та рівну свободу щодо реалізації прав, закріплених у конституції і законах. Частину з цих ознак можна вважати й принципами демократії, котра завжди має державний характер. Принципи демократії скла­дають й наступні безперечні вимоги: поділ влади, гласність в діяль­ності держави, невтручання держави в приватне життя громадян тощо.

§ 2. Форми та інститути демократії в Україні

В Конституції України проголошено, що Україна є демократич­ною державою. Як у будь-якій демократичній державі, тут діють форми і інститути демократії, де форми демократії - це зовнішнє вираження демократії, а інститути демократії є виявом її форм. Форми демократії:

пряма - безпосередня - форма народовладдя, за якої влада здійснюється через безпосереднє виявлення волі народу або певних соціальних груп - народне вето, народна ініціатива, народне відкликання свого обранця, плебісцит, референдум, вибори;

непряма - представницька (виборна) - форма Народовладдя, за якої влада здійснюється через виявлення волі представни­ків народу у виборних органах - парламенти, органи місце­вого самоврядування (тут депутати здійснюють свої функції представництва на основі колегіальності).

Інститути демократії - це легітимні й легалізовані елементи політичної системи суспільства, що безпосередньо створюють демо­кратичний режим у державі завдяки вирішенню певних завдань полі­тики, влади й управління.

Легітимність інституту демократії означає його організацій­не оформлення і визнання громадськістю, легалізованість-юридичне оформлення, узаконення.

Види інститутів демократії за вихідним призначенням у вирі­шенні завдань політики, влади й управління:

Структурні:

  • сесії парламентів і органів місцевого самоврядування;

  • депутатські фракції;

  • депутатські комісії;

  • народні контролери та ін.

Функціональні:

  • депутатські запити;

  • накази виборців;

  • вибори;

  • громадська думка та ін.

Структурно-функціональні (змішані):

  • територіальна автономія;

  • національно-територіальна автономія

Процедурно-регламентаційні:

  • регламентація процедури виборів;

  • регламентація порядку прийняття законів;

- регламентація порядку проведення референдумів та ін. Види інститутів демократії за юридичною значущістю прийня­тих рішень:

Імперативні, що мають остаточне загальнообов'язкове значення для державних органів, посадових осіб, громадян:

  • референдум конституційний і законодавчий;

  • вибори;

  • накази виборців та ін.

Консультативні, що мають дорадче, консультативне, зна­чення для державних органів, посадових осіб, громадян:

  • референдум консультативний;

  • всенародне обговорення законопроектів;

  • мітинги;

  • анкетування та ін.

У системі інститутів безпосередньої демократії найважливіше місце належить виборам.

Вибори - форма особистої участі громадян в управлінні держа­вою шляхом формування вищих представницьких органів, органів місцевого самоврядування, їх персонального складу.

На основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування в Україні обираються населенням: Президент, Верховна Рада України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські ради та їх голови).

Виборча система може бути мажоритарною, пропорційною і зміша­ною (мажоритарно-пропорційною). Мажоритарна система - система визначення результатів виборів, відповідно до якої депутатські манда­ти від виборчого округу отримують лише кандидати, що набрали вста­новлену законом більшість голосів. Відповідно до пропорційної систе­ми депутатські мандати поділяються між партіями пропорційно кіль­кості голосів, відданих за партію в межах виборчого округу20.

Особливим інститутом демократії є референдум.

Референдум (від лат. referendum - те, що має бути повідомле­но) - спосіб вирішення шляхом голосування кардинальних проблем загальнонаціонального і місцевого значення (прийняття конститу­ції, інших важливих законів або внесення до них змін, а також інших рішень з принципових питань); проводиться з метою забезпечення народовладдя - особистої участі громадян в управлінні державою і місцевими справами.

Референдуми за юридичною силою: імперативні - їх рішення мають загальнообов'язковий характер і не мають потреби в затвер­дженні. Як правило, предметом імперативних референдумів є питан­ня, віднесені Конституцією до виключного вирішення в результа­ті всенародного опитування. Наприклад, згідно зі ст. 73 Конститу-

20 Вибори депутатів Верховної Ради України в 1998 р. проводилися за змішаною системою - мажоритарно-пропорційною, а в 2006 р. - за пропорційною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]