Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

держави; 2) свобода особи полягає у можливості робити все, що не завдає шкоди іншій особі; 3) межі свободи можуть бути визна­чені законом, який відповідає праву (природженим правам люди­ни), а право є мірою свободи, достатньою для повного самовиражен­ня людини; 4) обмеження прав можливе винятково з метою сприян­ня досягненню загального добробуту в демократичному суспільстві та перешкоджання усяким спробам особи використовувати надану їй свободу на шкоду суспільству, державі, співгромадянам. Суспіль­ство, забезпечуючи свободу особи, не може допускати анархії, безза­коння, обмеження прав і законних інтересів інших громадян, свавілля держави. Ці ідеї є витоками і осердям принципу верховенства права.

Структури правового статусу особи і правового статусу громадя­нина мають певні відмінності.

Правовий статус особи

правовий статус громадянина

- ґрунтується на правовому зв'язку з держа­вою

правовий статус іноземного громадянина

- ґрунтується на подвійному правовому зв'язку: 1) з державою, громадянином якої він є; 2) з державою, на території якої він перебу­ває. Статус іноземця обмежений у порівняно зі статусом громадянина цієї держави4

правовий статус особи без громадянства

- ґрунтується на правовому зв'язку з держа­вою, на території якої він перебуває

Структура правового статусу особи охоплює суб'єктивні юридичні права та обов'язки, гарантії здійснення прав і обов'язків. Підставою для наявності правового статусу особи є її правосуб'єктність.

Структура правового статусу громадянина включає суб'єктивні права, законні інтереси, юридичні обов'язки, гарантії здійснення прав і обов'язків. Підставою для наявності правового статусу громадянина є його правосуб'єктність і громадянство.

Розмежування правового статусу особи і громадянина органіч­но випливає з відмінностей громадянського суспільства і держави і дає підстави не звужувати сферу самовизначення людини лише до взаємозв'язку з державою. Правовий статус особи без громадянства, іноземного громадянина - самостійні категорії.

§ 3. Види правових статусів особи

Правовий статус конкретної фізичної особи можна розглядати як суму загального, спеціального й індивідуального статусів, співвідно­шення яких варіює залежно від конкретних ситуацій.

Види правових статусів особи:

Загальний (конституційний) - статус особи як громадянина держави, що закріплений у конституції і конституційних законах. Він є загальним, узагальненим і однаковим для всіх незалежно від націо­нальності, релігійних переконань, соціального стану; характеризуєть­ся стабільністю і визначеністю; передбачає рівність прав і обов'язків громадян, рівність їх перед законом; виступає базовим для всіх інших статусів; слугує основою для набуття конкретних суб'єктивних прав, покладання обов'язків і несення відповідальності.

Спеціальний - статус особи як представника тієї чи іншої соці­альної групи, відособленої за певними юридично значущими підставами (родом діяльності, віком та ін.), що наділений відпо­відно до законів та інших нормативних актів спеціальними, додат­ковими, правами та обов'язками. Він зумовлений особливостями стану особи і потребами її функціональної спеціальної активності (студент, пенсіонер, військовослужбовець, інвалід, посадова особа та ін.); є загальним для певного кола осіб. Спеціальний статус допо­внює (статус депутата) або обмежує (статус рецидивіста) загаль­ний правовий статус, тобто коригує його. На відміну від загального статусу, що є постійним, спеціальний статус піддається змінам, має минущий характер.

Індивідуальний - статус конкретної особи, пов'язаний з її персо­нальними якостями, здібностями і фізичними особливостями (стать, вік, сімейний стан, стан здоров'я тощо). Індивідуальний правовий статут особи поєднує статуси загальний і спеціальний. У кожного суб'єкта права має бути певне співвідношення загального і спеці­альних правових статусів, як результат безлічі варіантів (багато­разовості) їх вияву, що притаманні лише йому, тобто загальний і спеціальний правові статуси містять у собі якість індивідуалізації -стосуються конкретної людини, виражають її індивідуальне право­ве становище, персоніфіковані права і обов'язки. Стільки людей, скільки й індивідуальних правових статусів - вони різні, як і самі їхні носії.

4 Іноземний громадянин не може обирати і бути обраним у виборні державні органи, обі­ймати державні посади, брати участь у референдумах, нести службу в Збройних силах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]